SUA către România - Visa Waiver contra soluţionării unor adopţii internaţionale

F. A.
Ziarul BURSA #Politică #WikiLeaks despre Romania /

Adjunctul Secretarului de Stat, Maura Harty, a transmis, la Bucureşti, în 2005, că eventuala includere a României în programul Visa Waiver va depinde de progresele în soluţionarea unor cazuri de adopţii internaţionale, potrivit unei note Wikileaks.

În 2005, Maura Harty era adjunct al Secretarului de Stat american, responsabil pe probleme consulare. Ea a făcut o vizită în România unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de Externe de la acea dată, Mihai Răzvan Ungureanu. Harty a discutat cu precădere despre adopţiile internaţionale, transmiţând la Bucureşti că eventuala includere a României în programul Visa Waiver va depinde de progresele în soluţionarea unor cazuri de adopţii internaţionale.

Telegrama precizează că secretarul adjunct Maura Harty - care s-a întâlnit la Bucureşti în perioada 10 -11 mai (2005) cu preşedintele Băsescu, cu ministrul de Externe Mihai Ungureanu şi cu alţi oficiali din Guvernul român - nu a găsit niciun indiciu care să arate că Executivul avea planuri sau angajamente solide în favoarea rezolvării cazurilor de adopţii internaţionale afectate de legea de interzicere a acestora care era în vigoare de la 1 ianuarie acel an.

"Ea i-a informat pe interlocutorii săi că va transmite această impresie familiilor americane ale căror petiţii pentru adopţia copiilor români au fost afectate de moratoriu. Ea i-a reiterat ministrului de Externe Ungureanu mesajul pe care i-l transmisese ei Secretarul (Secretarul de Stat - n.r.) în timpul unei întâlniri la Washington, potrivit căruia stabilirea unei foi de parcurs către o eventuală includere a României în Visa Waiver Program (VWP) va depinde de progresele în soluţionarea acestor cazuri aflate în suspensie", se arată în telegrama citată.

Nota diplomatică menţionează că, după întrevederea cu Harty, "preşedintele Băsescu a părut să se fi răzgândit şi a decis să acţioneze".

"La 12 mai, el l-a informat pe însărcinatul cu afaceri că discutase despre problema adopţiilor cu comisarul UE pentru Extindere, Olli Rehn, la 11 mai; că îl va instructa pe ministrul de Externe Ungureanu să scrie Comisiei Europene pentru a-şi exprima dorinţa de a pune în mişcare un proces pentru rezolvarea acestor cazuri; şi că România va prelua iniţiativa de a convinge germanii, italienii, francezii şi pe alţii să-şi folosească influenţa şi să grăbească CE pentru rezolvarea favoirabilă a cazurilor", se arată în document.

Tot la acel moment, Maura Harty i-a vorbit lui Băsescu despre repatrierea unor foşti nazişti români din SUA, preşedintele spunând, potrivit telegramei, că nu este la curent cu acest subiect.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS