SUA pun capăt tratamentului preferenţial acordat Turciei

I.M.
Internaţional /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Washingtonul a pus capăt tratamentului comercial preferenţial de care beneficia Turcia, care-i permitea să exporte în Statele Unite produse fără să plătească taxe vamale, însă a redus la jumătate taxele vamale impuse importurilor de oţel turcesc, relatează Reuters.

Casa Albă a apreciat joi, într-un comunicat, că este "adecvat" să pună capăt participării Turciei la Sistemul Generalizat al Preferinţelor (SGP), pe baza noii dezvoltări economice turce.

Această decizie intră în vigoare astăzi, a precizat Casa Albă, conform News.ro.

Donald Trump a impus anul trecut taxe vamale de 20% importurilor de aluminiu turc şi de 50% celor de oţel, cu scopul de a exercita presiuni asupra Ankarei pentru a obliga să-l elibereze pe pastroul american Andrew Brunson, acuzat de autorităţile turce de terorism. El a fost eliberat în octombrie.

Casa Albă a a mai anunţat că reduce la 25% taxele vamale impuse importurilor de oţel turc.

"Menţinerea taxelor vamale actuale, de 25%, impuse celei mai mari părţi a ţărilor este necesară şi adecvată pentru moment, pentru a se remedia ameninţarea slăbirii securităţii naţionale", se arată în comunicat, conform News.ro.

Turcia făcea parte dintre cele 120 de ţări care participă la SPG, un program care vizează să promoveze dezvoltarea economică a unor beneficiari prin eliminarea barierelor comerciale la mii de produse.

În cadrul SPG, Statele Unite au importat în 2017 produse turce în valoare de 1,66 de miliarde de dolari (1,45 miliarde de euro), reprezentând 17,7% din importurile americane provenind din Turcia, potrivit unor date de la Biroul reprezentantului însărcinat cu Comerţul (USTR).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS