SUPLIMENT TABACAccizarea noilor produse din piaţa tutunului - un alt subiect de controversă

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda /

Ţigările electronice şi produsele de fumat fără combustie nu intră sub incidenţa accizelor armonizate, ele fiind accizate separat, arată expunerea de motivea proiectului legislativ din Parlament, adăugând: "Atragem atenţia din nou că nu există niciun fel de cercetare fundamentată ştiinţific care să ateste că aceste dispozitive prezintă un pericol mai mic pentru sănătate decât produsele clasice din şi cu tutun. De aceea, nu există motive întemeiate ca în acest moment statul român să colecteze diferenţiat accize pentru ţigaretele clasice si dispozitivele de fumat nou lansate pe piaţă".

În replică, reprezentanţii indus­triei ne-au precizat: "Cu referire la taxe, recentul proiect depus de parlamentari USR, PNL si UDMR se referă, în expunerea de motive, şi la accizele nearmonizate, pentru ţigaretele electronice şi produsele cu tutun încălzit. Există diferenţe de accizare între ţigaretele clasice şi noile produse din tutun, pentru că ţigările clasice sunt taxate unitar la nivel UE, prin intermediul accizelor armonizate, conform unei Directive modificate ultima oară în 2011. Nu există un sistem similar pentru noile produse din tutun sau pentru electronice, dat fiind că, anul trecut, la ultima discuţie a Comisiei Europene privind eventuala revizuire a Directivei, pe baza studiului Ramboll, Comisia a considerat că respectivele produse nu sunt încă relevante, dată fiind cota de piaţă nesemnificativă la nivelul UE.

România este printre puţinele state membre UE care au adoptat accize (nearmonizate) şi pentru noile produse din tutun încălzit, dar şi pentru lichidul cu nicotină folosit la ţigaretele electronice la nivel comparabil cu celelalte ţări în care există astfel de reglementări. În mai mult de jumătate din statele UE, fie aces­te produse nu sunt accizate deloc, fie, în cazul noilor produse cu tutun încălzit, acciza este asimilată categoriei OTP ("other tobacco products" - alte produse din tutun)".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS