SUPLIMENT TABACIndustria tutunului, la mâna legiuitorului

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda /

Industria tutunului, la mâna legiuitorului
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Între un proiect legislativ şi altul, industria tutunului se află într-o continuă aşteptare cu privire la aprobarea unor proiecte legislative sau la transcrierea unor directive europene.

  După ce timp de circa trei ani au solicitat transpunerea Directivei Tutunului, intrată anul trecut în vigoare şi la noi, acum, producătorii de ţigarete aşteaptă implementarea, începând cu 2019, a sistemului european privind trasabilitatea ţigaretelor. Track&Trace este un sistem informatic mamut, iniţiat de Comisia Europeană, cu scopul declarat de a reduce contrabanda, ne-au explicat reprezentanţii sectorului, menţionând că Track&Trace va monitoriza exclusiv mişcarea produselor fabricate pe teritoriul Uniunii Europene, în timp ce contrabanda provine din afara UE. Astfel, produsele de contrabandă care intră din ţări precum Macedonia, China, Emiratele Arabe, Moldova, Ucraina, Serbia etc. nu vor fi monitorizate de acest nou sistem. Track&Trace se întemeiază pe două Regulamente şi o Decizie, acte normative obligatorii la nivel european, publicate în Jurnalul Oficial al UE abia recent.

  Pe lângă legislaţia schimbătoare, în industria tutunului au loc noutăţi importante ce modifică radical tendinţa pe care o aveau până acum câţiva ani companiile din tutun.

  Doi dintre cei trei mari jucători activi pe piaţa autohtonă au lansat, recent, şi în România, dispozitive pentru fumat care încălzesc tutunul fără a-l arde. Investiţiile importante pe care cele două companii le fac în fabricile lor pentru a produce consumabilele necesare noilor produse şi punerea lor pe piaţa noastră au provocat o serie de opinii contradictorii legate de cât de nocive sunt sau nu sunt aceste dispozitive inovatoare.

  Reacţia legiuitorului nu a întârziat să apară, la scurt timp după cele două lansări fiind depus în Parlament un proiect de lege care urmăreşte modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

  Mai exact, senatorul USR Cristian Ghica a depus o iniţiativă legislativă care interzice atât utilizarea în public a acestor noi alternative la fumatul tradiţional, cât şi folosirea ţigaretelor electronice în spaţiile publice.

  Proiectul propune ca, prin "fumat", să se înţeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, fumatul reprezentând "inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dispozitive electronice de tip «ţigară electronică» sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului".

  În replică, reprezentanţii companiilor care au lansat produsele de nouă generaţie subliniază că există o serie de studii independente desfăşurate la nivel internaţional care confirmă potenţialul de risc redus al acestor produse. Sursele citate susţin că cercetările din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii recunosc potenţialul de risc redus al produselor de nouă generaţie: ţigări electronice şi dispozitive care încălzesc tutunul.

  Ca urmare a implementării noii Directive Europene a Tutunului, în contextul în care, după 20 mai 2017, ţigaretele necomercializate au fost eliminate din piaţă şi distruse, ANAF a restituit producătorilor din domeniu suma de 21,28 milioane lei, ce reprezintă contravaloarea accizelor plătite de companii pentru ţigaretele scoase din comerţ. Fiscul a înapoiat 15,45 milioane lei în data de 3 ianuarie 2018, ceilalţi 5,83 milioane lei fiind compensaţi cu obligaţiile de plată pe care jucătorii din sector le înregistrau la bugetul de stat.

  Opinia Cititorului

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Cybersecurity Romania 2019

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
  Cabinet de avocatTMPS