SUPLIMENT TABAC/IGPF:"Traficul cu ţigări de contrabandă - una dintre principalele infracţionalităţi de la graniţele ţării"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda /

"Traficul cu ţigări de contrabandă - una dintre principalele infracţionalităţi de la graniţele ţării"

Traficul cu ţigări de contrabandă continuă să reprezinte una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii la graniţele ţării noastre, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări, ne-au transmis reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Conform acestora, cele mai multe încercări de introducere a ţigărilor în România sunt înregistrate la frontierele de Nord, Est şi Sud-Vest, după cum urmează:

- La frontiera de Nord (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare) sunt predominante ţigările de origine din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera "verde", în special noaptea;

- La frontiera de Est (judeţele Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani) sunt predominante ţigările de origine din Republica Moldova (ţigări de calitate inferioară - Plai, Doina, Plugarul, MT), introducerea aces­tora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici - încadrate plafonului vamal - de către persoane fizice;

- În judeţele din Sud-Vestul ţării (judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Timiş), sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.

Anul trecut, inspectorii IGPF au cons­tatat 53 de infracţiuni de natură economico-financiară şi 1.211 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală, valoarea bunurilor confiscate fiind de 109,5 milioane lei. Au fost depistate 253 de persoane în trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei, asupra cărora au fost descoperite bunuri care făceau obiectul contrabandei sau traficului ilegal cu bunuri.

De asemenea, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării peste 4,9 milioane pachete cu ţigări, cu o valoare aproximativă de 46,6 milioane lei, şi pes­te 8.500 kg tutun, fiind identificate şi destructurate 38 de grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, alcătuite din 163 de persoane.

Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii provin, preponderent, din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Serbia şi Româ­nia. Cele mai traficate mărci de ţigări au fost L&M, Plugarul, Doina, Jin Ling, Ronson, Marble, Monte Carlo, Marlboro.

În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere a frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât şi în zona de competenţă, pe comunicaţiile din apropierea frontierei. Ţigările sunt achiziţionate fără documente legale, cu intenţia de a fi comercializate pe pieţele din interiorul ţării, subliniază sursele citate.

Acestea atrată că, având în vedere complexitatea sub care se manifestă acest fenomen infracţional transfrontalier, se impune, pe lângă luarea unor măsuri de natură organizatorică, instituţională, legislativă, acţionară şi logistică, şi intensificarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea ordinii publice şi combaterii eficiente a fenomenului infracţional, pe plan intern.

"Poliţia de Frontieră Română acţionează în sistem integrat alături de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniul fiscal, pentru combaterea contrabandei cu produse din tutun", au menţionat reprezentanţii IGPF, completând: "Acţiunile integrate se derulează inclusiv în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră, res­pectiv în punctele de trecere a frontierei şi în zona de frontieră (30 km), fiind adoptate mai multe măsuri:

- intensificarea acţiunilor informativ-operativ şi cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, fără a se limita doar la captura propriu-zisă, în vederea depis­tării întregii reţele de traficanţi;

- continuarea acţiunilor pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu ţigări, prin implicarea activă a tuturor factorilor responsabili;

- monitorizarea continuă de către factorii de conducere a tuturor aspectelor ce au legătură cu fenomenul contrabandei, sub toate formele, care se manifestă în zonele de responsabilitate.

De asemenea, având în vedere că, în general, ţigările de contrabandă provin din ţările vecine, intensificarea relaţiilor de colaborare cu autorităţile de frontieră vecine, precum şi cu instituţiile similare din alte state, poate duce la obţinerea unor rezultate mai bune în combaterea acestui fenomen, scopul fiind unul comun, de asigurare a securităţii şi siguranţei cetăţeanului la nivelul spaţiului comunitar".

Având în vedere prejudiciile aduse la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română anunţă că va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sanc­ţionării persoanelor implicate în contrabanda ţigări, precum şi reţinerii în vederea confiscării ţigaretelor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS