SURSE:ANPC - cea mai dură sancţiune luată vreodată împotriva băncilor

Emilia Olescu
Bănci-Asigurări /

ANPC - cea mai dură sancţiune luată vreodată împotriva băncilor

ACTUALIZARE Bancpost va formula plângere contravenţională împotriva procesului verbal al CJPC 

Reprezentanţii Bancpost ne-au transmis: "Bancpost va formula plângere contravenţională împotriva procesului verbal de constatare emis de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, urmând ca instanţa de judecată să pronunţe o soluţie cu privire la legalitatea acestuia, inclusiv referitor la restituirea anumitor sume. Până la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, toate măsurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii.

În orice situaţie însă obligaţia de restituire a anumitor sume de bani nu poate fi reţinută în sarcina băncii, ci, eventual, în măsura în care instanţa va constata legalitatea măsurii, doar în seama cesionarului, care a încasat sumele. Suplimentar, subliniem că sumele menţionate în presă nu au legătură cu acest proces verbal, ci sunt extrapolări făcute fără o documentare prealabilă, estimate probabil la întreaga piaţă".

-----------------

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pregăteşte cea mai dură sancţiune pe care a luat-o vreodată împotriva băncilor, ne-au spus surse din piaţă, precizând: "Este ceva nemaiauzit. Se lasă cu penal pentru fals, restituire de dobânzi (depăşind suta de milioane de euro) şi desfiinţarea tuturor cesiunilor făcute către entităţi care nu sunt bănci".

Potrivit unui document apărut în spaţiul public şi confirmat de sursele noastre, măsurile care urmează să fie luate de ANPC fac referire la legalitatea cesiunii de credite performante făcute de Bancpost către EFG New Europe Funding ll B.V. (actuala ERB New Europe Funding ll B.V.) din Olanda.

Se pare că, prin calcularea şi reţinerea, cu încălcarea prevederilor legale, de către o persoană juridică neautorizată din afara ţării, de sume de bani reprezentând dobânzi, comisioane de administrare şi dobânzi penalizatoare, a fost creat un prejudiciu consumatorilor estimat la minim 300 milioane euro.

Ziarul BURSA a scris, în mai multe ocazii, despre creditele fără restanţe care au fost cesionate către entităţi din alte ţări. La începutul acestui an, am prezentat cazul unuia dintre debitorii împrumutaţi la Bancpost, al cărui credit luat pe persoană juridică i-a fost cesionat în 2008 companiei EFG New Europe Funding II BV, la scurt timp după contractare. Acesta susţine că, potrivit răspunsurilor primite de la instituţiile abilitate, entitatea olandeză este "un simplu SRL".

Clientul Bancpost ne-a declarat: "Foarte multe din proprietăţile românilor pe care aceştia au hotărât să le achiziţioneze prin contractarea de credite la bănci sunt gajate, de fapt, după cesiune, unor SRL-uri străine cu capital social foarte mic, care sunt oricând supuse intervenţiei şi falimentului. Există posibilitatea ca împrumuturile să fie achitate cu bună credinţă, dar după 20-30 de ani nu vom avea garanţia că ne vom recăpăta proprietatea respectivă".

Conform domniei sale, actul de vânzare-cumpărare încheiat între bancă şi EFG New Europe Funding arată că "Bancpost a vândut doar credite fără restanţe şi că banca nu mai are niciun drept sau obligaţie decât acela de a colecta ratele, dobânzile şi comisioanele şi de a le vira la timp în conturile din Cipru". Sursa citată ne-a precizat: "În continuarea contractelor de vânzare-cumpărare creanţe este cel de administrare active, unde sunt evidenţiate conturile din Cipru în care se fac plăţile".

Domnia sa a întreprins mai multe acţiuni, trimiţând adrese către toate instituţiile din ţară şi străinătate competente (BNR, Parchet, ANAF, Parlament, Parlamentul European, Comisia Europeană, Banca Naţională a Olandei, Autoritatea Olandeză pentru Pieţe Financiare, Autoritatea Bancară Europeană, Banca Centrală Europeană etc) şi deschizând mai multe procese în instanţă.

La întrebarea legată de prevederile legale ce stau la baza înstrăinării creditului său, BNR i-a transmis: "În anul 2008, din motive asociate politicilor proprii de creditare şi de gestionare a riscului, practica băncilor comerciale era de a vinde portofolii de credite performante către instituţii nerezidente, membre ale grupurilor bancare ale instituţiilor de credit rezidente. (...) La momentul iulie 2008 nu exista nicio condiţionare şi/sau interdicţie legală în ceea ce priveşte calitatea creditului (performant/neperformant) sau persoana cesionarului (în sensul unor condiţii restrictive privind jurisdicţia în care îşi desfăşoară activitatea cesionarul sau domeniu de activitate a acestuia). (...) Anterior intrării în vigoare a prevederilor Legii 93/2009, instituţiile de credit au cesionat atât credite performante, cât şi credite neperformante, neexistând niciun impediment legal în privinţa calităţii creanţelor respective (performante/neperformante), cu excepţia condiţionării cesiunii creditelor ipotecare, instituite prin dispoziţiile art. 24 (în prezent abrogat) din Legea 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare (n.r. Legea 190/1999 Art. 24 arată: (1) Creanţele ipotecare şi privilegiate conform art. 1737 din Codul civil (Notarea dreptului de preempţiune asupra unui imobil), care fac parte din portofoliul unei instituţii financiare autorizate prin lege, pot fi cesionate unor instituţii financiare autorizate să acţioneze pe pieţele de capital. (2) Cesiunea priveşte numai creanţele ipotecare din portofoliul deţinut, care au caractere comune cu privire la natura, originea şi riscurile lor). (...) În 2008, prevederile vechiului Cod Civil reprezentau cadrul legal ce reglementa cesiunea de creanţe, aceasta completând legislaţia specială în materie până la intrarea în vigoare a noilor dispoziţii cuprinse în Noul Cod Civil, din anul 2011".

Subliniem că vechiul Codul Civil valabil până în 2011 arată, la Art. 1393, că "cesionarul nu poate opune dreptul său la o a treia persoană decât după ce a notificat debitorului cesiunea".

Avocaţii susţin că, dacă nu există notificarea cesiunii, atunci aceasta este inopozabilă.

Bancpost nu i-a notificat pe clienţii săi înainte să le vândă creditele.

Deşi Legea 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare presupune că entităţile ce preiau credite ipotecare trebuie să fie instituţii financiare autorizate care să acţioneze pe pieţele de capital, se pare că EFG New Funding II BV nu este înregistrată ca societate financiară, după cum ne-a spus clientul Bancpost.

Afirmaţia debitorului se bazează pe răspunsurile pe care le-a primit de la entităţile avizate să licenţieze astfel de societăţi.

Astfel, Banca Naţională a României i-a transmis clientului: "Entitatea indicată nu se încadrează în niciuna dintre categoriile instituţionale autorizate/reglementate/supravegheate prudenţial de BNR şi, implicit, nu se regăseşte înscrisă în registrele deschise la Banca Naţională a României, context în care activitatea desfăşurată de acestea nu se supune legislaţiei administratre de banca centrală, conform competenţelor încredinţate de legiuitor".

La rândul său, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a menţionat:"SC EFG New Funding II BV nu este autorizată să presteze servicii şi activităţi de investiţii, precum şi servicii conexe prevăzute în Legea 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare".

Şi Autoritatea olandeză pentru pieţe financiare (AFM) i-a spus clientului că EFG New Funding Europe nu are licenţă de la ea.

Împrumutatul în franci elveţieni (CHF) susţine că s-a deplasat la adresa din Olanda indicată în actele de vânzare-cumpărare şi că a fost surprins să nu găsească niciun sediu social la respectiva adresă.

În acest context, Tribunalul Bucureşti a decis că cesiunea nu este opozabilă părţilor.

În vara anului trecut, BNR susţinea că verificarea cesiunii creditelor îi revine Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Amintim că Bancpost a fost achiziţionată de Banca Transilvania, însă creditele cesionate către Eurobank sunt administrate de Piraeus Bank.

Opinia Cititorului ( 8 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

 1. Omg

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  iar stiri "pe surse"?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. Nus tiu de unde are Bursa informatiile, dar si eu am informatii din interiorul BP si-ti confirm ca este real ce scrie in acesr articol.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  Sa-l vedem pe domnul Makis de la Eurobank pe unde scoate camasa ! Va mai spun si eu ca Eurobank-EFG au numit o casa de avocatura in Romania care sa negocieze cu clientii ''coltosi'', dar nici pana acum nu le-a dat si mandat SCRIS !

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  Mai mult decat atat, pe 13 august-desi grecii nu respecta nici un termen si n-au nici o problema cu asta- se asteapta ca grecii sa vina cu o propunere in piata similara cu cea facuta de BT clientilor din perimetrul A (asa sunt numiti clientii care au fost de ja cesionati BT la achizitia BP, de data asta clientilor din perimetrul B - adica cei pe care Eurobank NU i-a cesionat lui BT si sunt cesionati in Olanda. Zvonurile spun ca va fi o vrajeala de propunere, cu modificari in contract care sunt obiectionabile. Sa vedem ce vor face ANPC si cum vor reactiona grecii la asta. Cred ca de suparare o sa-si dubleze concediile, salariile, si o sa bea mai mult uzaki !

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  toate bancile sint vinovate pentru ca au corupt la banca nationala pe mugur isarescu iar acesta la rindul lui a corupt camatarii de afara cei care tiparesc dolari si nu se mai satura de camata sub forma de dobinda toate contractele de creditare pina la criza financiara trebuie anulate de noul guvern occidental care va venii si trebuie arestat isarescu ca a amanetat aurul tarii la londra o tara fara garantii care iese din uniune si ne da teapa cum neau dat rusii cu tezaurul .,mnbv

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  a condus banca nationala si a impus pe piata dobinzi pentru alte banci infractiune grava abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave pentru milioane de contribuabili romini 2 a amanetat tezaurul cu o dobinda infima la banca angliei si impune sa se inprumute rominia la dobinzi maxime aici prejudiciul este f grav de ordinul miliardelor 3 a corupt ca sa ramina el seful bnr de parca nu mai sint economisti romini cu o alta forma a economiei 4 el coordoneaza in ce fel si ce documente trebuie sa ai daca pur si simplu vrei sa imprumuti niste craitari 5 a... vor documente adica venituri sa le arati contractele care le ai in desfasurare parca ar fi procuror anchetator iar dupa ce le obtine el poate sa le vinda oricui contra unor dolari tiipariti si asa esti spionat economic aici pedeapsa ar trebui sa fie hasul /.,mnb

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  adica pentru avocati procurori si judecatori...,mnbv

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo