Ţara noastră are un deficit bugetar în creştere de 2,8% din PIB pentru anul 2017

V.D
Piaţa de Capital /

Ţara noastră are un deficit bugetar în creştere de 2,8% din PIB pentru anul 2017

Ţara noastră are un deficit bugetar, pe ESA, de maxim 2,8% din PIB pentru anul 2017, iar pe cash este de 2,96% din PIB, conform datelor publicate de Ministerul de Finanţe (MFP).

Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat au fost în sumă de 251,8 miliarde lei, reprezentând 29,9% din PIB, comparativ cu 29,4% din PIB în 2016, iar procentual veniturile au fost cu 12,5% mai mari, în termeni nominali, în comparaţie cu anul precedent.

De asemenea, veniturile încasate pe principalele patru bugete componente ale bugetului general consolidat, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), au reprezentat 100,3% din programul veniturilor administrate de către Fisc.

Per ansamblu, în 2017 s-au înregistrat creşteri faţă de anul anterior la încasările din contribuţiile sociale (cu 10,4 miliarde lei, respectiv plus 17%), din impozitul pe salarii şi venit (cu 2,4 miliarde lei, +8,6%) şi din veniturile nefiscale, care au fost cu 3,8 miliarde de lei peste cele din 2016 (+21,1%).

Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au scăzut cu 9,1% faţă de anul 2016, scăderea fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcţii speciale.

"Încasările din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut cu 38,1% faţă de anul trecut, creşterea fiind determinată, în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele costvolum/cost-volum-rezultat finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. În ceea ce priveşte veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se înregistrează o creştere de 3,6% determinată în special de încasările din a doua a parte a anului, în condiţiile în care au fost aplicate măsurile de reducere a cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările din luna februarie 2016, precum şi reducerea din februarie 2017 a cotei standard de TVA de la 20% la 19%", se arată în raport.

Totodată, sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 17,1 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 276,1 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 14% faţă de anul 2016.

Cheltuielile de personal au crescut cu 22% faţă de anul precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederilor O.U.G. pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii pe de o parte, şi cu subvenţii pe de altă parte, au scăzut faţă de anul 2016 cu 0,7%, respectiv cu 6,1%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 26,7 miliarde lei, respectiv 3,2% din PIB. În 2016, acestea au fost de 29,5 miliarde de lei, respectiv 3,9% din PIB.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Ecosmart
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro