TĂRICEANU: "Nivelul de intermediere bancară este foarte scăzut"

T.T.
Bănci-Asigurări /

Călin Popescu-Tăriceanu (Sursa foto: Twitter)

Călin Popescu-Tăriceanu (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că, în ţara noastră, nivelul de intermediere bancară este foarte scăzut şi că băncile preferă să cumpere titluri de stat "în loc să finanţeze firmele", precizând, însă, că aceasta nu este o caracteristică generală.

"Suntem în faţa unei realităţi, aproape un fel de cerc vicios - nivelul de intermediere bancară este foarte scăzut. V-o spun nu ca preşedinte al Senatului, nu ca om politic, ci ca om care am făcut mai mult de 15 ani business şi m-am lovit de sistemul bancar. Bunicul meu, care era fost negustor, pe vremea aceea nu erau oameni de afaceri, la un moment dat, visa. În '68 a venit de Gaulle la Bucureşti şi mi-a spus să-l întâmpinăm: 'Dacă vine de Gaulle, vin americanii (...) şi ne apucăm de afaceri din nou', 'Tu nu ai un leu. Cu ce să faci afaceri?!', 'Să ştii că afaceri cu bani ştiu toţi proştii să facă!'. Adică mă duc la bancă, iau credit şi finanţez business-ul. Realitatea în România este şi următoarea. Nu spun că asta este caracteristica generală. Băncile, în loc să finanţeze firmele, 'Ce să-mi iau eu bătaie de cap? Să stau să fac analiza de risc. Nu-i mai simplu să cumpăr titluri de stat?", a afirmat Tăriceanu, astăzi, la audierea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în Comisiile economică şi de buget-finanţe din Senat.

Tăriceanu a menţionat, însă, că a cumpărat titluri de stat în 2008 pentru a da un semnal de încredere în economie.

"Apropo! Vreau să vă spun, domnul guvernator, că şi eu am finanţat economia românească şi eu am cumpărat, la un moment dat, titluri de stat în 2008 pentru că voiam să dau un semnal că am încredere în economie şi am cumpărat titluri de stat şi nu pot să spun că regret. (...) Dorinţa mea şi a dumneavoastră, sunt convins, este aceeaşi. Cum facem să stimulăm economia, cum facem să contribuim la întărirea capitalului românesc? Prin urmare, cred că între operaţia facilă de a cumpăra titluri de stat şi a finanţa firmele, evident e mai complicată varianta a doua. Şi băncile aleg varianta care le aduce câştigul cel mai sigur, simplu, fără bătaie de cap prea multă. Cum facem însă să schimbăm puţin comportamentul ăsta, pentru că aşa, şi peste cinci ani poate, o să ne trezim mai mult sau mai puţin în aceeaşi situaţie, ameliorată puţin, dar insuficient", a adăugat Tăriceanu.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. e foarte simplu,ministerul de finante sa nu mai vanda titluri de stat bancilor.bancile n-ar putea cumpara daca n-ar fi statul care are nevoie de imprumuturi pentru acoperirea gaurilor din buget.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Corecta remarca ..asta am vrut sa scriu si eu. Dar mai mult ca atat...de la un an la altul Guvernul se imprumuta si mai mult.. Datoriile cresc iar Guvernul merge pe ideia : D-zeu cu mila...sa plateasca cine vine dupa noi...Ar fi interesant sa se prezinte care este situatia inadorarii Guvernului si cum a evaluat ea...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Hello there,

   My name is Aly and I would like to know if you would have any interest to have your website here at bursa.ro promoted as a resource on our blog alychidesign.com ?  

   We are in the midst of updating our broken link resources to include current and up to date resources for our readers. Our resource links are manually approved allowing us to mark a link as a do-follow link as well 

   If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know. 

   Thanks, 

   Aly

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS