Taubman, 2007: Absenţa lui Băsescu pro-american din CSAT,loc de acţiuni dăunătoare

F.A.
Ziarul BURSA #Politică #WikiLeaks despre Romania /

Fostul ambasador al SUA Nicholas Taubman menţiona, într-o telegramă trimisă la Washington în 2007, că "absenţa unui Băsescu pro-american din CSAT" -în perioada suspendării- "lasă loc producerii de acţiuni dăunătoare", inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tăriceanu de retragere din Irak.

Documentul este prezentat de Hotnews.ro şi atribuit Wikileaks.

"Evoluţiile politice din următoarele săptămâni şi luni vor avea un impact direct şi vor decide dacă Bucureştiul va rămâne un model de partener a Statelor Unite în Europa - inclusiv în < noul NATO > - sau îşi va domoli aspiraţiile geopolitice şi se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru (...) Absenţa unui Băsescu pro-american din CSAT lasă loc producerii de acţiuni dăunătoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tăriceanu de a retrage trupele româneşti din Irak până la finalul anului", se arată într-o telegramă trimisa la Washington în 2007 şi semnată de ambasadorul american Nicholas Taubman, potrivit sursei citate. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro este "Care sunt mizele: Pregătirea scenei pentru vizita dumneavastră în România".

Potrivit Hotnews.ro, este vorba de o telegramă semnată de ambasadorul american la Bucureşti din acel moment, Nicholas Taubman, adresată adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, care urma să vină într-o vizită oficială în România.

"Când veţi ajunge săptâmâna viitoare, România va fi în mijlocul unei suspendări de 30 de zile fără precedent a preşedintelui Băsescu. Un referendum naţional care va decide soarta sa va fi ţinut pe 19 martie şi poate să aducă noi surprize în această telenovelă; şansele mari sunt ca el să revină la conducere, poate chiar cu o largă majoritate. Cu toate acestea, evoluţiile politice din următoarele săptămâni şi luni vor avea un impact direct şi vor decide dacă Bucureştiul va rămâne un model de partener al Statelor Unite în Europa - inclusiv în "noul NATO" - sau îşi va domoli aspiraţiile geopolitice şi se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru".

"În timp ce primul ministru Tăriceanu şi liderul opoziţiei Geoană, împreună cu aliaţii lor din vechea gardă post-comunistă, se grăbesc în perioada de suspendare să-i ia preşedintelui ultimele puteri, şi interesele noastre pot fi afectate. Sunt semne care indică creşterea influenţei oligarhilor influenţaţi de Rusia pe probleme de politică energetică; dând înapoi în lupta anticorupţie şi o derapare din ce în ce mai rapidă a politicilor euro-centrice", mai apare scris în telegrama prezentată de Hotnews.

"Sunt trei riscuri care pot avea un impact asupra intereselor noastre cheie, inclusiv viitoarea achiziţie a României de avioane de luptă de nouă generaţie şi privatizarea unei uzine auto importante pentru care doi constructori americani se bat", mai scrie Taubman în telegramă, potrivit sursei citate.

"Presedintele interimar Văcăroiu şi-a asumat un rol de gestionar. Cu toate acestea, absenţa unui Băsescu pro-american din CSAT lasă loc producerii de acţiuni dăunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tăriceanu de a retrage trupele românesti din Irak până la finalul anului", se mai precizează în documentul atribuit Wikileaks.

"Noua echipă a lui Tăriceanu se pare că e decisă să răstoarne multe din deciziile fostei administraţii. Ministrul Apărarii Meleşcanu, de exemplu, a declarat ca analizează < toate posibilităţile > pentru un înlocuitor în cazul avioanelor MiG 21. Anterior, preşedintele Băsescu şi alţii ne-au spus că există doar o singură cale - şi anume încheierea unui acord pentru modele Lockheed-Martin F-16 si F-35, care are putea ajuta la cimentarea, pentru deceniile ce vor veni, a viitoarei interoperabilităţi între forţele române şi cele americane", se mai arată în documentul citat.

"De asemenea, este îngrijorătoare mărirea influenţei oligarhilor din România şi rolul lor ca unealtă a intereselor ruseşti (...) Alt semn al ambiţiilor crescânde ale Rusiei include şi vânzarea uzinei Daewoo din Craiova. Două companii americane, Ford si GM, sunt interesate să cumpere compania. Incompetenţa brocratică guvernului au întârziat procesul de privatizare", se menţionează în textul tradus de Hotnews.ro.

În finalul telegramei adresate adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, ambasadorul Taubman scrie, potrivit Hotnews.ro: "Mesajul nostru este înţeles. Comentariile mele publice despre impactul crizei politice asupra reputaţiei României şi nevoia de a juca după reguli democratice au fost receptate. Decizia de a suspenda vizita lui Geoană în Statele Unite i-a atras atenţia şi a captat şi atenţia altor persoane. (...) Trebuie să continuăm să găsim echilibrul necesar între a ne asigura interlocutorii că suntem serioşi în ceea ce priveste un parteneriat pe termen lung, care depăşeşte personalităţile politice şi a le spune în faţă unde greşesc şi nu reuşesc să confirme sau să pună în pericol interesele noastre comune (...) Puteţi (n.r. Dan Fried) să faceţi multe să consolidaţi cele trei direcţii ale noastre: Politica din România nu ar trebui să submineze interesele noastre strategice; Românii trebuie să joace urmând regulile democratice dacă vor să fie partenerii nostri apropiaţi; România nu poate să stagneze sau să dea înapoi în lupta anticorupţie şi în eforturile sale de a întări legea".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS