Theresa May, zguduită de un val de demisii

V.D.
Internaţional /

Theresa May (Sursa foto: Twitter)

Theresa May (Sursa foto: Twitter)

Zguduită de demisii în serie din Guvern, Theresa May i-a avertizat joi pe deputaţii britanici că au de ales între a-i susţine proiectul acordului divorţului încheiat cu Uniunea Europeană (UE) şi riscul unei ieşiri fără acord, eventual să nu aibă loc vreun Brexit, relatează AFP.

"Alegerea este clară: putem alege să plecăm fără acord, să riscăm să nu existe niciun fel de Brexit sau să alegem să ne unim şi să susţinem cel mai bun acord pe care l-am putut negocia, acest acord", a declarat May, apărând textul de aproape 600 de pagini pe care cinci membri ai Guvernului său au refuzat să-l susţină, preferând să demisioneze.

Ipoteza unui non-Brexit ar putea să se concretizeze în cazul organizării unui al doilea referendum, a cărui idee a câştigat teren în ultimele luni şi care ar inversa rezultatul consultării din iunie 2016.

May se opune ferm organizării unui astfel de referendum.

Ministrul Brexitului Dominic Raab, secretarul de stat însărcinat cu Brexitul Suella Braverman, Shailesh Vara, secretarul de stat însărcinat cu Irlanda de Nord - provincia britanică aflată în centrul problemei - şi ministrul Muncii Esther McVey au demisionat joi cu zgomot.

"Eu nu pot să susţin acordul propus din două motive" legate de viitorul statut al Irlandei de Nord după Brexit, s-a justificat euroscepticul Dominic Raab în scrisoarea prin care şi-a dat demisia.

Compromisul prevede o "plasă de siguranţă" ("backstop", în engleză), o soluţie de ultim recurs care prevede rămânerea întregului Regat Unit într-o Uniune Vamală cu UE, dar şi o aliniere la reglementări mai avansată a Irlandei de Nord, în cazul în care Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord după perioada de tranziţie de 21 de luni prevăzută după Brexit, la 29 martie 2019, care poate fi prelungită o singură dată.

"Regimul de reglementare propus în Irlanda de Nord reprezintă o ameninţare foarte reală la adresa integrităţii Regatului Unit", a subliniat Raab, care se opune de asemenea unui backstop "pe o perioadă nedeterminată".

Însă May a subliniat că niciun acord cu Bruxellesul nu va fi posibil fără această garanţie.

"UE nu va negocia niciun parteneriat viitor fără ea", le-a spus ea deputaţilor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roIstoria la feminin
Cabinet de avocatTMPS