TONI GREBLĂ:Răspunsul lui Iohannis e politicianist şi vom acţiona în consecinţă

V.D.
Politică /

Toni Greblă (Sursa foto: Twitter)

Toni Greblă (Sursa foto: Twitter)

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, afirmă că răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis privind motivele pentru care a refuzat numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării este unul politicianist şi "vom acţiona în consecinţă". "În cursul orelor următoare vom lua o decizie, în sensul în care vom stărui în nominalizările făcute şi preşedintele va fi obligat în final să accepte", spune Greblă.

Toni Greblă a spus, astăzi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că prima propunere pe care premierul a înaintat-o preşedintelui a fost în 19 noiembrie 2018, iar imediat după aceea a apărut şi decizia Curţii Constituţionale "care a făcut mai multă lumină în speţă".

"De atunci, din 19 noiembrie, preşedintele a tot analizat îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Constituţie şi lege şi a răspuns abia astăzi motivat la decizia pe care a luat-o, de a refuza numirile succesive pentru cele două ministere", a afirmat el, spunând că ar trebui să existe mai multă responsabilitate, fiind vorba despre numirea unor miniştri.

El a spus că preşedintele "invocă încălcarea - incidenţa, că nu zice încălcarea - dispoziţiilor art. 85 alineatul 2 din Constituţie, care prevede doar că preşedintele numeşte în situaţia în care o funcţie de ministru este vacantată şi 105 din Constituţie care vorbeşte de asemenea despre incompatibilităţi , fără să spună în ce fel ar fi incompatibili", conform News.ro.

"Sigur că nu sunt nici unul, nici celălalt - nici cel de-al treilea propus - nu se află în stare de incompatibilitate", a spus Greblă.

El a adăugat că, şi într-o astfel de situaţie, titularul postului trebuie în termen de 15 zile să iasă din starea de incompatibilitate.

"Răspunsul este politicianist şi vom acţiona în consecinţă în cursul zilei de astăzi", a declarat Greblă.

Greblă a mai spus că procedura a fost aceeaşi de zeci de ani la revocarea şi numirea miniştrilor, însă "numai pentru cei doi preşedintele a refuzat, cu motivarea absolut superficială de astăzi".

"În cursul orelor următoare vom lua o decizie, în sensul în care vom stărui în nominalizările făcute şi preşedintele va fi obligat în final să accepte. (...) V-am spus că există cele două posibilităţi (de a retrimite propunerile sau de a se adresa Curţii Constituţionale - n.r.), le analizăm şi în cursul zilei de astăzi vom lua o decizie şi vom acţiona în conformitate cu decizia pe care o vom lua. Una nu o exclude pe cealaltă, în situaţia în care preşedintele va stărui în atitudinea pe care a avut-o până acum în legătură cu funcţionarea Guvernului", a mai spus el.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS