Gala BURSA 2018

UE îşi înăspreşte în sfârşit legislaţia ca răspuns la scandalul Dieselgate

Ziarul BURSA #Companii /

Legiuitorii UE au ajuns, ieri, la un acord care urmează să permită o consolidare a arsenalului legislativ european în domeniul omologării vehiculelor - răspunsul Bruxellesului la doi ani după scandalul motoarelor trucate ale Volkswagen, relatează AFP, potrivit news.ro.

Negociatorii Parlamentului European (PE) şi Consiliului, care reprezintă cele 28 de state membre, au ajuns la un acord asupra unui text care permite o creştere şi o intensificare a controalelor vehiculelor atât la momentul certificării lor, cât şi după punerea lor în serviciu.

Textul urmează să fie aprobat oficial prin vot în Consiliu şi Parlament, în vederea unei reforme care, potrivit ministrului eston Kadri Simson, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului, "va ajuta la restabilirea credibilităţii sectorului automobilului".

Comisiei Europene (CE), a cărei propunere legislativă iniţială datează din ianuarie 2016, i se atribuie puteri suplimentare de control şi supervizare.

UE a fost vizată de o serie de reproşuri în urma dezvăluirilor, în septembrie 2015, ale utilizării pe milioane de vehicule ale constructorului german Volkswagen a unui program informatic care permite să se trişeze în cursul testelor de omologare, printr-o reducere a nivelului emisiilor de gaze poluante ale motoarelor sale diesel.

Frauda a fost dezvăluită de Statele Unite.

Alţi constructori europeni sunt suspectaţi că au profitat şi ei de lacune în legislaţia europeană pentru a-şi "optimiza" nivelul emisiilor poluante.

"Scandalul Dieselgate a dezvăluit punctele slabe ale sistemului nostru de reglementare şi se supraveghere a pieţei", a recunoscut încă o dată, ieri, comisarul european al Industriei Elzbieta Bienkowska.

Aflată în incapacitate de a aplica sancţiuni în uma scandalului Volkswagen, Comisia va fi dotată cu puterea de a aplica amenzi administrative constructorilor sau serviciilor tehnice, în valoare de până la 30.000 de euro pe fiecare vehicul neconform.

Vehiculele aflate deja pe piaţă vor fi controlate mai des, iar Comisia va avea atât posibilitatea să realizeze controale independent de statele membre, cât şi să procedeze la rechemări.

Biroul European al Uniunilor Consumatorilor (BEUC) precizează că statele membre vor avea obligaţia să controleze cel puţin un vehicul nou certificat din 40.000 şi că 20% dintre aceste controale va trebui să includă teste ale emisiilor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.afeer.rowww.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.roALB Romania 2018www.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită