Un braşovean vrea să cumpere complexul Silver Mountain la jumătate de preţ

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare /

Un braşovean vrea să cumpere complexul Silver Mountain la jumătate de preţ

Complexul rezidenţial Silver Mountain din Poiana Braşov pare să îşi găsească, în cele din urmă, un cumpărător, după mai bine de trei ani de când este scos la vânzare. Potrivit unor surse din piaţă, un om de afaceri din Braşov, care activează în domeniul construcţiilor, ar fi în discuţii avansate pentru achiziţia complexului construit de omul de afaceri Dan Fischer. De asemenea, sursele susţin că preţul ar fi scăzut, în ultimul an, la mai bine de jumătate din preţul solicitat iniţial, de peste 53 de milioane de euro.

BCR, parte a Erste Group, a desemnat Knight Frank România să scoată pe piaţă, în vederea vânzării, ansamblul Silver Mountain din Poiana Braşov.

Silver Mountain din Poiana Braşov, cel mai mare proiect de leisure din estul Europei, este dezvoltat pe o suprafaţă de teren de 23,6 hectare şi cuprinde patru clădiri de apartamente (171 de unităţi, de la studio-uri la penthouse-uri), 2.600 de metri pătraţi utili de spaţiu comercial, care include o clădire multifuncţională compusă dintr-un restaurant (capacitate de 140 de persoane), un club şi un centru spa&fitness, cu locuri de parcare subterane.

Proiectul a fost dezvoltat în perioada 2008-2011 de către compania INR Management Real Estate, deţinută de omul de afaceri Dan Fischer, decedat în 2012.

Clădiri pe 2,5 hectare

Clădirile existente acoperă două hectare şi jumătate de teren, iar investitorii "vor avea oportunitatea să dezvolte în continuare oferta de petrecere a timpului liber şi sport, pe o suprafaţă de teren deschis de 23,3 hectare", conform reprezentanţilor Knight Frank Romania.

BCR a preluat în primăvara lui 2014 complexul imobiliar de lux Silver Mountain, scos la vânzare de Euro Insol, lichidatorul dezvoltatorului INR Management Real Estate, la un preţ de 45,5 milioane de euro, astfel că expunerea băncii pe acest proiect este de 40 de milioane de euro. Falimentul fusese solicitat chiar de BCR, principalul creditor al proiectului, cu creanţe de 85 de milioane de euro. La prima încercare de vânzare, preţul de pornire al licitaţiei a fost de 53,4 milioane de euro.

Remus Borza, şeful Euro Insol, spunea că BCR intenţiona să continue dezvoltarea proiectului din Poiana Braşov. Proiectul format din 171 de apartamente nevândute, spaţii comerciale, 176 de locuri de parcare, restaurant, club, spa&fitness şi un lot de teren de 20 de hectare, era evaluat la aproximativ 50 de milioane de euro, potrivit unei evaluări realizate de consultanţii firmei Jones Lang LaSalle.

Compania INR Management Real Estate, care era controlată de un offshore din Cipru în spatele căruia, alături de omul de afaceri Dan Fischer (decedat), se afla şi prinţul Albert de Monaco şi Ion Ţiriac, a demarat în 2008 construcţia celui mai luxos proiect imobiliar din România, estimat la peste 300 de milioane de euro. Dezvoltatorul intenţiona să construiască o mini-staţiune turistică, aceasta urmând să cuprindă apartamente şi vile, un hotel cu 184 de camere afiliat lanţului Raddison SAS, două săli de cinematograf, un heliport, un club de tenis şi un teren de golf cu 18 găuri amenajat pe un teren de 440.000 de metri pătraţi. Cele 15 vile cu 600 de apartamente ale complexului urmau să se construiască pe o suprafaţă de 88 de hectare. Criza economică a împiedicat finalizarea proiectului. La finele lunii mai 2013, sora lui Fisher a vândut compania INR Management fondului asiatic de investiţii UNI-ASIA Holding.

Potrivit unui raport al administratorului judiciar, principalele cauze ale insolvenţei INR Management identificate sunt depăşirea termenelor de execuţie a lucrărilor, costurile foarte mari cu serviciile de consultanţă crescute în mod artificial prin numărul mare de contracte de consultanţă cu obiect identic sau similar şi care se suprapun în timp, contractele de consultanţă încheiate cu persoanele afiliate şi cumpărări de active de la persoane afiliate la preţuri mai mari decât cele de piaţă.

Proces de evaziune fiscală de milioane de euro

Un dosar penal pornit de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi ajuns într-un final la Parchetul General şi în care cercetările vizau contracte fictive încheiate de compania grecească Intrarom i-a adus anul acesta în faţa procurorilor şi pe cei implicaţi, într-un fel sau altul, în proiectul Silver Mountain.

Astfel, Horaţiu Cercel a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru o evaziune fiscală de 1.151.686 lei (echivalent a 272.372 euro). Anchetatorii spun că, în perioada 2009-2011, Cercel a înregistrat în contabilitatea firmei Concefa cheltuieli fictive în baza unor facturi fiscale emise de o firmă-fantomă controlată de un anume Lucică Dumitrache. Acesta din urmă este personajul de la care a început investigaţia procurorilor, ei descoperind că Dumitrache controla o serie de firme folosite pentru a emite facturi necesare pentru înregistrarea de cheltuieli fictive.

În afara lui Horaţiu Cercel, un alt nume important cu legături directe cu Dan Fischer, din dosarul aflat acum la Tribunalul Bucureşti, este cel al Ancăi Rusu. Potrivit Parchetului General, Rusu a deţinut funcţii de conducere "în companii mari din activitatea IT şi construcţii: SC Intrarom SA, SC Siveco SA, SC Romsoft SRL, SC INR Management Real Estate SRL".

INR Management Real Estate este chiar societatea care trebuia să dezvolte proiectul Silver Mountain de la Poiana Braşov.

Pe lângă aceste societăţi, Anca Rusu a mai fost şi administrator al Tehno Team Construct Silver, firmă deţinută de asemenea de Dan Fischer. Şi Tehno Team Construct Silver se află în vizorul procurorilor, aceştia formând un alt dosar în care vor verifica relaţiile comerciale dintre firma lui Fischer şi grecii de la Intrarom. În cazul lui Rusu, procurorii au decis instituirea sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 47.373.767 lei. Banii provin din înregistrarea unor cheltuieli fictive pe SC Intrarom prin facturarea unor servicii care nu s-au efectuat, de fapt, niciodată, de către firme-fantomă.

Un alt inculpat important din dosarul amintit este Mihail Popazov, jucător important pe piaţa afacerilor din IT. Acestuia i s-a reţinut o evaziune fiscală de 1.554.186,08 lei, prin aceeaşi metodă a facturării unor servicii fictive către firme-fantomă controlate de Lucică Dumitrache. Popazov este unul dintre martorii audiaţi de DNA Ploieşti în dosarul în care procurorii l-au trimis în judecată pe fostul şef ANAF Sorin Blejnar. DNA susţine că Blejnar a acceptat să primească drept comision 20% dintr-o serie de contracte încheiate de ANAF cu companii private, în special Romsys, unde era acţionar Horaţiu Berdilă, principalul denunţător din cauză.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS