Un mit toxic: "viitorul Europei"

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Politică /

Un mit toxic: "viitorul Europei"
Cornel Codiţă

La Sibiu se discută, dar ce spun eu! se hotărăşte "viitorul Europei"!!! Suntem şi noi, măcar o dată, buricul pămîntului, mă rog, al Europei!!! În sfîrşit, avem un motiv serios de "mîndrie naţională"! Presa vîntură subiectul de cîteva zile şi îl va mai flutura alte cîteva şi după ce efemerida îşi va fi trăit scurta ei viaţă. În realitate, în provinciala baracă de bîlci a politicii din România, toată tevatura se reduce la cine-i mai cu moţ în bătălia campaniilor electorale din acest an, dintre care cea pentru Parlamentul Europei este, de departe, ultima ca importanţă. Dacă are Iohannis zaiafet cu mărimile Europei la Sibiu, atunci musai să aibă şi PSD-ul bairam la Iaşi cu patru zeci de mii de "invitaţi", nu cumva să rămînă mai prejos. Cam la asta se reduce totul şi altceva n-ar mai fi de spus, dacă în ecuaţie nu ar apărea sintagma "viitorul Europei". Aici este, cu adevărat, miezul problemei.

Ideea că oamenii politici sunt cei care prefigurează, proiectează şi, prin deciziile lor, determină viitorul pentru noi ceilalţi, muritorii de rînd, nu este chiar nouă pe meleagurile Europei. Ea se discerne bine în mesianismul politic de care s-a îmbătat puterea lumească a bisericii creştinismului european, pe toa­tă durata evului de mijloc şi a prins rădăcini noi, încă şi mai solide, odată cu modernitatea drogată de la naştere cu iluzia că viitorul devine nu doar predictibil ci şi prescriptibil. Dacă cineva este capabil să înţeleagă şi să stăpînească jocul forţelor şi al consecinţelor puterii nelimitate a "omului modern" de a modela după voinţă totul, de la natură, la structuri şi instituţii sociale şi de aici la ştiinţa cea mai precisă despre materie, viaţă şi univers, atunci viitorul poate fi modelat tot atît de uşor precum lutul în mîinile olarului. În teoria socială, acest drog se numeşte "istorism" sau, dacă preferaţi, "darwinism social". Aşa se face că în "ideologia progresistă" a Europei moderne, "revoluţia" devine vehiculul de predilecţie, dacă nu chiar singurul disponibil pentru schimbarea benefică a societăţii. Aşa se face că întreaga politică a Europei, indiferent dacă ideologic se aliniază la dreapta sau la stînga, a fost cucerită definitiv de ideea "construcţiei" viitorului după nişte planuri ale unor "iluminaţi" ai cunoaşterii, ştiinţifice sau oculte.

Rînd pe rînd, generaţii de politicieni au proiectat "viitorul Europei" în cadrele (sensul gustian) dezvoltării imperiale a marilor puteri europene, ceea ce precipită primul război mondial, în cele ale "Europei naţiunilor" zguduită de cel de al doilea război mondial, iar ulterior, în cadrele proiectului Statelor Unite ale Europei care a precipitat criza uriaşă în care se află astăzi Europa şi instituţiile ei. De la Genghis Khan şi Subutai, pînă la Schuman şi Monet, Europa a dus lipsă de orice, mai puţin de planuri "bine intenţionate" privind viitorul ei. Viitorul, însă, a refuzat cu încăpăţînare să stea prea mult între loitrele carului în care fusese suit cu furca şi cu de-a sila. Ar fi vremea, de aceea, ca măcar acum, la apusul modernităţii şi în plină criză de civilizaţie a Europei, oamenii ei politici să ne mai scutească cu discursurile lor despre viitor şi să ne spună oblu, şti, aşa drept în faţă, cam ce cred ei despre greşelile pe care le-au stivuit în ultimele două decenii şi cam ce sunt capabili să conceapă drept soluţii la uriaşele probleme, economice, politice şi sociale, pe care le-au creat aceste erori de judecată şi de acţiune, aşezate peste alţi munţi de erori ridicaţi pe ruinele primului şi ale celui de al doilea război mondial în Europa. Oricît de greu de crezut ar putea părea, subiectul arzător la ordinea zilei în Europa de astăzi nu este "viitorul", mai ales viitorul prefabricat cu care ne tot intoxică ideologia "progresistă", ci trecutul, mai precis magistralele erori politice ale ultimilor o sută de ani care, astăzi, rodesc în criza fără precedent (unii nu se sfiesc să spună, terminală) a modelului european de civilizaţie. Refugiul politicienilor zilei în discursul despre "viitor" nu este, astfel, decît o jalnică fugă de răspunderea pentru greşelile trecutului, unul nu neapărat foarte îndepărtat. Un început timid, dar care ar trebui urmat, l-a făcut chiar Jean Claude Juncker. Mai zilele trecute, personajul recunoştea faptul că lipsa de implicare a instituţiilor europene în dezbaterea Brexit din Marea Britanie a fost o eroare. Una chiar foarte mare. Doar că, lista erorilor strategice ale politicienilor europeni, să spunem, doar în ultimele două decenii şi jumătate, este mult mai lungă, iar neimplicarea în dezbaterea Brexit nu este nici pe departe cea mai gravă dintre ele. În locul "fumigenelor" despre viitor, politicienii zilei ne sunt datori o evaluare critică a demersurilor care au creat criza Europei de astăzi. După cum ne sunt datori cu răs­punsuri credibile, articulate în politici coerente, prin care această criză poate fi depăşită înainte ca întregul edificul european să se prăbuşească în ruine sau totală irelevanţă.

Politicienii zilei se agaţă în continuare, cu disperare, de ideologia toxică a unui mitologic viitor al Europei a cărui responsabilitate, chipurile, le revine, şi care ar constitui, vezi doamne, materia primă a activităţilor lor frenetice. Nimic nu-i mai puţin adevărat. Prin urmare, tot mai mulţi cetăţeni ai Europei refuză să mai bea din ulciorul otrăvit. Din nefericire, disperarea, exasperarea, lipsa de orizont şi de cultură politică îi împinge pe mulţi dintre ei nu în braţele lucidităţii şi ale adevărului, ci ale altor iluzii politice resuscitate din trecut, încă şi mai toxice, cum sunt neo-fascismele şi naţional-socialismele post-moderne, ori spre susţinerea unor aberaţii de tip nou, cum ar fi etichetele şi marionetele strident colorate ale unui spectaculos populism politico-mediatic, lipsit însă de noimă şi de conţinut.

Opinia Cititorului ( 21 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Baia de mulțime la Sibiu nu si la Paris ai aleșilor (aleselor) poporului ?

  O Evropă de 28 de alegeri ?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Presa europeană a remarcat apelul la unitat lansat la Sibiu, gazda summitului infr omal, însă pune la îndoială obiectivul asumat de liderii Uniunii Europene, în contextul lansării discuțiilor privind împărțirea funcțiilor în viitoarea legislatură.

   Euronews a fixat ca punct central al summitului de la Sibiu anunțul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a spus că pe 28 mai va fi organizat un summit extraordinare al șefilor de stat sau de guvern pentru demararea procesului de alegere al noilor șefi ai instituțiilor europene. 

   Politico Europe titrează că liderii europeni pun accentul pe unitate, dar văd turbulențe în față. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Revista germană Der Spiegel, citată de Digi24, a scris că târguiala pentru funcțiile de vârf a început. Autorul articolului a remarcat că șefii de stat sau de guvern au început deja să se gândească la viitorii președinți ai instituțiilor europene, cu doar două săptămâni înainte de alegerile europene.

   Publicația germană punctează că desemnarea noului președinte al Comisiei Europene va genera o dispută aprinsă. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Aşa se face că în "ideologia progresistă" a Europei moderne, "revoluţia" devine vehiculul de predilecţie, dacă nu chiar singurul disponibil pentru schimbarea benefică a societăţii. Aşa se face că întreaga politică a Europei, indiferent dacă ideologic se aliniază la dreapta sau la stînga, a fost cucerită definitiv de ideea "construcţiei" viitorului după nişte planuri ale unor "iluminaţi" ai cunoaşterii, ştiinţifice sau oculte.

  Merci 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ati putea elabora, explica mai mult?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Astept cu interes materiale despre ideologia si stiintele progresiste! Merci

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Adesea, termenul de "progresiv" este astăzi folosit în locul celui de "liberal". Deși cele două sunt relatate în unele moduri, ele sunt ideologii politice distincte și separate și nu ar trebui folosite ca alternativă a uneia la cealaltă. În SUA, termenul de progresiv tinde să aibă același sens ca termenul de social-democrați europeni.

   Progresismul este un curent politic care promovează sau favorizează reforma socială, politică, și economică. Progresismul a apărut ca parte a unui răspuns mai general, la schimbările aduse de industrializare și ca o alternativă la răspunsul tradițional conservator în fața problemelor sociale și economice. 

   Mișcarea progresistă a început la sfârșitul secolului al 19-lea și începutul secolului al 20-lea, în orașele cu muncitori proaspăt stabiliți și reformatori interesați în ajutarea acelora care se confruntau cu condiții de viață grele. Progresiștii au vorbit despre necesitatea unor legi care să reglementeze problema chiriilor și a muncii copilului. Ei au cerut, de asemenea, condiții mai bune pentru femei. 

   Partidele politice, ca Partidul Progresist din SUA, au fost organizate la începutul secolului al 20-lea, iar progresismul a fost îmbrățișat de președinții americani Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Franklin Roosevelt și Lyndon Baines Johnson, În plus, în Europa și Canada, Termentul "progresist" a fost ocazional utilizat de către grupuri de dreapta. Progresiștii democrați din Irlanda au luat termenul "progresism", în ciuda faptului că au fost considerați liberali clasici sau un grup de centru-stânga. Progresiștii Europeni Democrați au fost, în principiu, un grup politic heterogen în Uniunea Europeană. 

   Termenul de "progresism" este utilizat pentru a descrie o largă gamă de vederi asociate cu mișcările politice de stânga. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Va multumim. Nu se compara cu nimic, din ce am auzit, la Sibiu...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Documentul conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.

   * Vom apăra O SINGURĂ EUROPĂ – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv. 

   * Vom rămâne UNIȚI, LA BINE ȘI LA GREU. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison. 

   * Vom CĂUTA ÎNTOTDEAUNA SOLUȚII COMUNE, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect. 

   * Vom continua să PROTEJĂM MODUL NOSTRU DE VIAȚĂ, DEMOCRAȚIA ȘI STATUL DE DREPT. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate. 

   * Vom obține rezultate ACOLO UNDE CONTEAZĂ CEL MAI MULT. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre. 

   * Vom respecta întotdeauna principiul ECHITĂȚII, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica. 

   * Ne vom înzestra cu MIJLOACELE POTRIVITE AMBIȚIILOR PE CARE LE AVEM. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile. 

   * Vom PROTEJA VIITORUL URMĂTOARELOR GENERAȚII DE EUROPENI. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI. 

   * NE VOM PROTEJA CETĂȚENII și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.

   * EUROPA VA FI UN LIDER MONDIAL RESPONSABIL. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   1) protejarea cetățenilor și a libertății,

   2) dezvoltarea unui model economic pentru viitor;  

   3) construirea unui viitor mai verde, mai echitabil și mai incluziv;

   4) promovarea intereselor și valorilor Europei în lume. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  "Mai zilele trecute, personajul (Jean Claude Junker) recunoştea faptul că lipsa de implicare a instituţiilor europene în dezbaterea Brexit din Marea Britanie a fost o eroare."

  Adevarat, insa ce nu spuneti este ca acest lucru nu a venit ca o lipsa de initiativa a institutiilor europene, ci a interdictiilor impuse de David Cameron, care a considerat ca functionarii europeni nu au de ce sa se implice in campania referendumului, iar JCJ a mers pe mana lui. Clar, acum regreta.

  Oricum, nu institutiile europene sunt de vina pentru Brexit, asa cum subtil sugerati. De vina sunt doar englezii. David Cameron a luat cea mai proasta decizie in initierea referendumului (probabil cariera i s-a terminat brusc dupa acest moment), iar implicarea fortelor care doresc sa vada institutiile europene destabilizate si-au facut treaba. Acum englezii isi dau seama ca pierderile vor fi mai mari decat castigurile obtinute din acest proces si se gandesc cum sa faca sa o dea la intors. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Nu ai inteles nimic din Brexit. Englezii nu vor sa o dea la intors. Ei vor statutul Norvegiei, nu integrarea prin dizolvare in UE. Insa, in prima runda de negocieri, de pana acum, nu au obtinut acest lucru. Se va mai negocia. Vor astepta putin, poate curentul euro-sceptic prinde avant si atunci vor putea obtine statutul pe care si-l doresc. Englezii si-au dat seama ca SUVERANITATEA este cel mai de pret atribut al unui stat, unul pentru care au murit milioane de oameni. Si l-au dat prea usor unor functionari nealesi de la Bruxelles.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Corect. La Sibiu a fost de fapt campanie electorală. Bune și instituțiile europene la ceva.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  In afara de a da cu tifla romanilor, UE ar putea sa isi arate competenta aici

  The president of Cyprus Nicos Anastasiades has slammed Turkey for its “unprecedented escalation of illegal action” which constitutes a “second invasion” in the eastern Mediterranean, blaming Ankara of illegally drilling inside its exclusive economic zone.

  Cyprus has this week raised the issue in an informal European Council meeting in Sibiu, Romania, with European Council President Donald Tusk planning to make official comments on the matter. EU leaders are also set to consider Cyprus' allegations during meetings at the end of May and in June, which Cypriots fear could merely be more European lip service on the matter.  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Simbol:ROUA ZORILOR.

   Explicatie:Dupa o perioada rece si dificila, sau chiar dupa o inclestare intunecata, poti simti ca se apropie sfirsitul ei. Este o recompensa trecatoare, de moment, asa ca bucura-te de ea inainte de a trece la activitatea unei zile noi.

   Esenta:Reimprospatare dupa 'o lunga noapte a sufletului'. Meditatiile din orele rasaritului aduc inspiratie. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Ati fi adus valoare adaugata la Sibiu.. daca ati fi acceptat invitatia! Asa au vorbit verzi di uscate, fara structura, logica sau solutionare a problemelor enuntate!... doar sa justifice luarea deciziei prin consultarea societatii civile! Oricum a fost interesant sa asculti si ce crede societatea civila despre anumite teme.. de viziune de ansamblu nu poate fi vorba.. le cerem prea mult! Nu vad padurea, din cauza copacilor!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Simbol:UN COPIL IESIT DINTR-O COAJA DE OU. 

  Explicatie:Acest simbol semnifica gasirea de noi cai de a face lucrurile. Dorinta ta de a gasi o cale unica este cea care iti va da abilitatea de a cgasi cai noi si o noua inaltare.

  Esenta:Transmutati e. Nasterea unui impuls creativ, nou, complet original. Expresia sinelui intr-o lumina complet noua. Ideile 'clocite' ajung sa dea roade 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Valorile europene sunt bazate pe valorile spirituale! In calitate de actor global, UE exporta acest model societal bazat pe identitatea cosmica comuna! Doar 0, 0001 la suta reprezinta nucleul atomului, restul de 99.9999 la suta este camp electro- magnetic sau materie subtila! Ceea ce ne face sa fim diferiti sub aspect fizic este doar 0.00001 la suta, aceasta este identitatea noastra nationala sau etnica, restul este partea spirituala, nevazuta, cea care ne leaga si este comuna tuturor, este identitatea noastra cosmica.Tinand seama de importanta spiritualului pentru fiinta umana si pentru intregul Cosmos, Valorile spirituale sunt o prioritate a UE, fundamentul crearii ei. Romania are un rol spiritual important de jucat!..nu intamplator are loc Summitul la Sibiu, papa viziteaza Romania, deoarece Vaticanul a ales- Romania sa fie centrul spiritual al Lumii, sufletul lumii! Gradina Maicii Domnului! Sus sus romane sus! Aceasta este cheia construirii civilizatiei informationale evolutioniste, izolarea raului prin doctrina cosmoumanista a pacii, doctrina savantului Albert Ignatenko, cel care a inceput cursurile de pregatire a elitei spirituali- informationale mondiale in Romania. Acesti lideri vor inlocui actualii lideri, acest balast al societatii! Avem nevoie de adevarati lideri, capabili sa implementeze modelul societal care nu mai creeaza deseuri sociale, care nu mai pune principiul concurentei in centru ci valorile umaniste! Nu putem lasa regiuni, localitati, comunitati sau indivizi izolati pentru ca nu sunt competitivi! Paradoxal UE creeaza disparitati, chiar in cadrul politicii de coeziune destinata echilibrarii politicii de competitivitate si concurenta.. cea care creeaza fracturi sociale! In urma acestui Summit UE trebuie sa creeze un institut de cercetare european in domeniul societal, capabil sa imagineze modelul societal bazat pe armonie, pe pace structurala dat de paradigma spiritualo-informationala structurata de cele 12 legi spiritualo -i nformationale universale, pe care le gasiti in cartea savantului AA Kloss-Ignatenko Civilizatia evolutionista, Noul Secol de Aur sl Creatorului.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  .....mai toxice, cum sunt neo-fascismele şi naţional-socialismele post-moderne....

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  ....etichetele şi marionetele strident colorate ale unui spectaculos populism politico-mediatic, lipsit însă de noimă şi de conţinut.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Negativ:A fi diferit doar pentru a urma o modaA fi diferit doar pentru a urma o moda

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS