Conferinţa BURSA Dezvoltarea RomânieiConferinţa BURSA Dezvoltarea României

UNIVERSUL NOSTRUCifre interesante, dar greu de înţeles

Ziarul BURSA #Miscellanea /

Există informaţii interesante din zona astronomiei, dar destul de greu de apreciat de publicul larg. Chiar şi specialiştii recunosc că unele date sunt obţinute în urma unor calcule extrem de complicate şi tocmai de aceea pot crea confuzie. Galaxia Calea Lactee ar avea o greutate echivalentă cu 1,5 miliarde de miliarde de mase solare, potrivit datelor combinate transmise de sonda spaţială Gaia, lansată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), şi de telescopul spaţial Hubble, lansat de NASA.

Astronomii au încercat dintotdeauna să definească masa Căii Lactee, precedentele estimări variind de la 500 de miliarde la 3 miliarde de miliarde de mase solare. Pentru a evalua mai bine această masă, oamenii de ştiinţă au combinat datele recoltate de telescopul spaţial european Gaia, plasat pe orbită de ESA în 2013, şi de celebrul telescop spaţial Hubble, informează Agerpres. "Această mare incertitudine provine în principal de la diferitele metode utilizate pentru a măsura distribuţia materiei întunecate, care reprezintă aproximativ 90% din masa galaxiei", se afirmă într-un comunicat comun publicat de cele două agenţii spaţiale. "Nu poţi să măsori cu precizie ceea ce nu poţi să vezi!", a explicat Laura Watkins, cercetătoare la Observatorul European Austral (ESO), coordonatoarea echipei de oameni de ştiinţă aflaţi la originea acestui calcul. Prezenţa materiei întunecate în Univers nu a fost detectată până în prezent decât într-o manieră indirectă, prin efectele sale gravitaţionale, iar natura ei rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii moderne. Materia cunoscută - aceea din care sunt alcătuite stelele, planetele, inclusiv Terra şi tot regnul viu - reprezintă foarte puţin din masa Universului.

Pentru a ocoli această problemă, oamenii de ştiinţă au măsurat cu mai mare precizie viteza roiurilor globulare, dense acumulări de stele legate între ele prin propria gravitaţie, împrăştiate într-o zonă din spaţiu de dimensiuni relativ mici, diametru sub 100 de ani lumină.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS