UPDATE/ ÎNGROPATE ÎN DISCUŢIIArenele BNR revin la sport doar prin "compensare"

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Arenele BNR revin la sport doar prin "compensare"

Actualizare 14:10 BNR: "Suntem de acord să cedăm arenele de tenis dacă găsim o formulă legală de compensare"

Banca Naţională a României (BNR) este de acord să cedeze arenele de tenis dacă va fi găsită o formulă legală de compensare, iar suma de 35 de milioane de euro nu a fost niciodată avansată ca fiind un preţ de vânzare, a declarat directorul de comunicare al BNR, Dan Suciu, potrivit unei surse din presă.

Dan Suciu a menţionat, pentru News.ro: "Suntem de acord dacă găsim o formulă legală de compensare. Vom forma un grup de lucru cu Ministerul Sportului în acest sens. Aceasta decizie trebuie impusă doar prin lege, nu prin HG. Am avut discuţii la Comisia Economică din Senat, ei au zis că vor face proiectul de lege".

(A.C.)

------

Membrii Comisiei economice a Senatului au purtat discuţii oficiale legate de viitorul Arenelor BNR cu reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României şi ai Ministerului Tineretului şi Sporturilor.

Eugen Nicolăescu, viceguvernator BNR, Dan Suciu, director Direcţia Comunicare a BNR, Dan Darabont, director Direcţia Patrimoniu şi Investiţii a BNR, şi Cosmin Butuza, secretar de stat în MTS, şi-au expus punctele de vedere în faţa comisiei conduse de liberalul Daniel Zamfir.

Ideea unei vânzări directe de către BNR către MTS sau Primăria Capitalei a fost abandonată, chiar dacă, la precedenta şedinţă a comisiei, ministrul Sporturilor Marius Dunca avansase suma de 35.000.000 de euro, pe care o aflase în urma unei discuţii private cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

De această dată, s-a vorbit exclusiv despre o cedare a arenelor sportive din Parcul cu Platani, în urma căreia BNR să primească în compensare anumite terenuri. De altfel, viceguvernatorul Eugen Nicolăescu a admis că discuţiile au ajuns într-un punct în care toată lumea poate avea de câştigat, inclusiv Banca Naţională: "Reafirm disponibilitatea BNR de a găsi soluţii ca aceste terenuri să poată fi utilizate în scop sportiv. Trebuie să facem totul conform legii, iar după toate analizele făcute în cadrul BNR, acest lucru se poate face printr-o legislaţie compensatorie. Dacă se face o tranzacţie fără compensare, atunci totul intră la datoria publică şi nimeni nu-şi doreşte acest lucru. Trebuie ca dumneavoastră (n.r. senatorii din comisie) să faceţi un proiect de lege în acest sens ca să putem rezolva situaţia. BNR are şi alte probleme legate de patrimoniu, plăteşte impozit de 27 de ani pe terenuri şi imobile pe care nu le utilizează. Când vom avea gata acest proiect de lege vom face o evaluare corectă pe fiecare bucată în parte care este supusă acestui proces de schimb, acum noi avem o evaluare a întregului complex. Până acum, pe acest subiect al arenelor sportive, BNR s-a adresat la trei prim-miniştri şi nimeni nu a făcut nimic".

Senatorul Zamfir a vrut să ştie de ce nu se poate ceda arena fără această nouă lege, prin vânzare directă către MTS sau Primăria Capitalei, la preţul dat în 1991 (aproximativ 250.000 de dolari), răspunsul viceguvernatorului punând discuţia pe un nou făgaş: "Suntem în alt cadrul legislativ faţă de 1991, suntem membri UE. Acum ar trebui să facem licitaţie deschisă, dar prin compensare sau printr-o nouă lege se poate face această tranzacţie. Noi avem mai multe clădiri, dar nu suntem proprietari pe terenurile de sub ele. Acum putem regla aceste lucruri. Vechiul raport de evaluare al complexului nu mai este relevant astăzi. Săptămâna viitoare avem Consiliu de Administraţie şi vom propune să se aloce banii ca să facem această evaluare".

Vicepreşedintele comisiei, senatorul Gheorghe Marin (PSD), a declarat că, alături de câţiva colegi, intenţionează să prezinte un proiect de lege în maxim două săptămâni: "Am avut discuţii cu reprezentanţii BNR ca tot ce e bază sportivă în acest complex să treacă la MTS. S-a spus că trebuie mers pe varianta compensării şi pentru a depăşi faza de discuţii şi a face ceva concret urmează să demarăm un proiect de lege".

Vizibil emoţionat, secretarul de stat din cadrul MTS Cosmin Butuza a declarat că ministerul pe care îl reprezintă consideră oportună o preluare a bazei şi a propus alcătuirea unui grup de lucru MTS - BNR, care să găsească rapid o soluţie. În urma acestor discuţii, a reieşit, de asemenea, că BNR nu doreşte să cedeze tot complexul, existând clădiri pe care vrea să le păstreze, într-un eventual schimb urmând să intre doar terenurile de tenis şi stadionul de fotbal.

Daniel Zamfir a insistat că evaluarea trebuie să ţină seama de faptul că respectivele terenuri, chiar dacă sunt în centrul Capitalei, au destinaţie dedicată exclusiv sportului: "Am înţeles că sunteţi dispuşi să cedaţi tot ce ţine de sport, dar că sunt clădiri pe care vreţi să le păstraţi. Totuşi, eu zic că un teren de sport are aceeaşi valoare şi în Cotroceni şi în Ferentari".

Viceguvernatorul a ţinut să precizeze că indiferent cine va administra arena centralului de tenis după o eventuală cedare a lui, nu va putea obţine aviz de la ISU pentru tribune cu o capacitate mai mare de 3.000 de locuri, din cauza amplasamentului.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. Căpușele statului au sperat să extragă ceva de la Țiriac.

    La fel se întâmplă cu echipa oierului. Genereluții au vrut mai mulți bani pe cimitirul Ghencea, au primit integrare în UE, iar acum au echipă cu nume original. Să vedem ce buget va aloca Ministierul Apărării când Steaua va lua campionatul. Din cei 2% alocați obligatoriu, sigur vom avea de 2-3 îmbape îng îng. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
FNGCIMM
Cotnari
Erfi
Flixi
Vila Timo
Mozart Spirits
Schlumberger
Verattiva
Contessina
Primigi
Adhouse
Legestart
Calendarul BURSA 2018
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită