Dezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţiiDezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţii

UPDATE/ LA FONDUL PROPRIETATEA"Franklin Templeton" recită versurile lui "Elliott"

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

"Franklin Templeton" recită versurile lui "Elliott"

Criterii dure de performanţă pentru administratorul FP şi mandat de numai doi ani  

Piaţa vorbeşte tot mai mult despre lichidarea Fondului Proprietatea

Update 10:30 AGA nu a întrunit cvorumul nici la a doua convocare 

Adunarea generală FP nu a întrunit cvorumul nici astăzi, la a doua convocare, pentru subiectul reducerii capitalului social.

---

"Franklin Templeton" va rămâne la butoane, la Fondul Proprietatea, pentru un nou mandat de doi ani, însă, de acum înainte, va avea, în orice moment, sabia deasupra capului.

Acţionarii Fondului au fost de acord, vineri, să prelungească mandatul administratorului, după septembrie 2014, dar numai cu doi ani şi numai în anumite condiţii.

Presiunea pusă de fondul american "Elliott Associates", cel mai mare acţionar al FP, ca Fondul să întoarcă banii către acţionari pare să fi atins cote maxime.

Astfel, dacă mai vrea să administreze Fondul Proprietatea, "Franklin Templeton" trebuie să ţină sub 15% discount-ul dintre preţul acţiunilor şi valoarea unitară a activelor nete (VUAN) în cel puţin două treimi din perioada 1 octombrie 2014 - 30 iunie 2015, iar VUAN trebuie să crească până la 30 iunie 2015. Acţionarii au votat ca aceste condiţii, propuse de "Elliott", să fie incluse în contractul de administrare care va fi negociat între Comitetul Reprezentanţilor Acţionarilor şi FT.

Comision suplimentar pentru distribuirile excepţionale către acţionari

Totodată, şi modul de remunerare a administratorului urmează să se schimbe.

Potrivit deciziei acţionarilor, "în măsura în care este permis de legea şi reglementările aplicabile, onorariul total care va fi plătit către Franklin Templeton va include un onorariu de bază în funcţie de capitalizarea de piaţă a Societăţii şi un onorariu suplimentar variabil în funcţie de valoarea distribuirilor excepţionale către acţionari în perioada de referinţă".

Acţionarii FP au mai votat odată un comision suplimentar pentru FT, dacă ar fi accelerat vânzările din portofoliu şi ar fi returnat banii către acţionari, însă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (actualmente Autoritatea de Supraveghere Financiară) nu a fost de acord cu această modificare a actului constitutiv.

Iain Gunn, reprezentatul Elliott, s-a declarat încântat de acţiunile FT, din ultimele luni, referindu-se, probabil, la accelerarea programului de răscumpărare printr-o ofertă adresată acţionarilor, la preţul de 1 leu/acţiune. Acesta a insistat însă pe necesitatea impunerii unor criterii de performanţă pentru administrator.

Potrivit unor surse prezente la AGA, reprezentanţii Franklin Templeton ar fi lăsat de înţeles că nu pot garanta îndeplinirea condiţiilor, însă că îşi vor da silinţa.

De ajutor va fi cu siguranţă noul program de răscumpărare pentru 252.858.056 de acţiuni sau 10% din valoarea capitalului social, aprobat, vineri, de acţionarii FP.

Gheorghe Piperea: "Stilul de business impus pregăteşte lichidarea, în maxim doi ani, a Fondului Proprietatea"

Avocatul Gheorghe Piperea nu vede cu ochi buni drumul pe care o ia Fondul Proprietatea.

Domnia sa ne-a declarat: "Ceea ce mă deranjează este stilul de business care este impus şi care pregăteşte lichidarea, în maxim doi ani, a Fondului Proprietatea. Acest lucru ar trebui să îngrijoreze toată piaţa de capital din ţara noastră". Domnul Piperea consideră că cei care privesc laudativ Fondul, se aşteaptă ca acesta să existe mult timp de acum înainte, însă, în opinia sa, potrivit comportamentului Fondului din ultima perioadă, lucrurile par a sta tocmai invers.

Nicu Moroianu, "BT Securities": "După anularea acţiunilor răscumpărate, discount-ul dintre preţul acţiunilor FP şi VUAN se va micşora"

Nicu Moroianu, director executiv al "BT Securities", consideră că "Franklin Templeton" are şanse mari să preia un nou mandat de administrare a "Fondului Proprietatea". În opinia sa, ce se va întâmpla după va fi mai important: "După ce acest nou mandat va expira, misiunea celor ce vor veni să administreze ceea ce va mai rămâne din FP, dacă va mai rămâne ceva, va fi din ce în ce mai dificilă".

Având în vedere aprobarea unui nou program de răscumpărare, domnul Moroianu este de părere că, după anularea acestor acţiuni, discount-ul dintre preţul acţiunilor FP şi VUAN se va micşora.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Se confirmă presiunea pusă de cel mai mare acţionar asupra administratorului FP"

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", consideră că nu au existat surprize în deciziile luate în AGA "Fondului Proprietatea", ci că s-a confirmat presiunea pusă de cel mai mare acţionar asupra administratorului FP.

Brokerul a comentat: "Fondul Proprietatea încearcă deja mai multe metode de reducere a discount-ului de tranzacţionare şi, cel puţin până în prezent, acestea s-au dovedit a fi eficiente".

Adrian Simionescu, "Vienna Investment Trust": "Discount-ul se va micşora în continuare"

Adrian Simionescu, directorul general al "Vienna Investment Trust", spune că este de apreciat că s-a reuşit mărirea valorii din piaţă a titlurilor FP, lucru care a fost cerut de către acţionari.

"Era firesc ca acţionarii să le acorde încredere celor de la "Franklin Templeton", ne-a mai spus domnul Simionesu, adăugând: "Discount-ul deja s-a redus şi consider că se va micşora în continuare".

Reducerea capitalului social mai aşteaptă

Adunarea Generală nu a întrunit cvorumul de 50% pentru aprobarea reducerii capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, şi distribuirea banilor către acţionari, prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor, de la 1 leu, la 0,95 lei.

Acest punct este programat să fie discutat astăzi, la a doua convocare. Dacă nici astăzi nu se va întruni AGA, administratorul va convoaca o nouă şedinţă pentru acest subiect.

Acţionarii au mai votat, vineri, ratificarea şi aprobarea tuturor hotărârilor adoptate de adunările generale extraordinare ale acţionarilor şi a tuturor actelor juridice încheiate, adoptate şi emise în numele "Fondului Proprietatea" prin "Franklin Templeton", între 6 septembrie 2010 şi 21 noiembrie 2013.

Acest punct este nelipsit pe agenda Adunărilor Generale FP, după ce avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar minoritar, a contestat deciziile AGA, pe motiv că "Franklin Templeton" nu ar fi administrator de drept.

Unele dintre zecile de procese au fost câştigate de Fondul Proprietatea, însă Ioana Sfîrăială a punctat şi ea victorii semnificative.

La începutul lunii, Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea unei hotărâri a acţionarilor Fondului, prin care "Franklin Templeton" a fost numit administrator. Mai exact, Curtea a admis recursul formulat de avocatul Ioana Sfîrăială împotriva unei sentinţe civile din decembrie 2011 şi a constatat nulitatea hotărârii AGEA nr.5/29.11.2010, prin care fusese modificat Actul Constitutiv al FP.

Ioana Sfîrăială a obţinut, în instanţă, şi anularea AGA din 6 septembrie 2010, prin care FT a fost desemnat administrator, pe motiv că Adunarea nu a fost convocată corect.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că "Franklin Templeton", ca administrator FP, are o problemă juridică delicată. Domnia sa ne-a declarat: "Există un principiu de drept, care spune că dacă se desfiinţează un act anterior, celelalte acte ulterioare se desfiinţează şi ele («Resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis»)".

În Adunarea generală de vineri, acţionarii FP au respins modificările la actul constitutiv sugerate de ASF şi a aprobat bugetul FP pe 2014.

Acţionarii mici, nemulţumiţi că "Elliott" a putut vinde mai mult, la răscumpărare

Adunarea Generală de vineri a avut loc după răscumpărarea accelerată a 600 de milioane de acţiuni proprii FP, la preţul de 1 leu/acţiune. Micii acţionari au reproşat "Franklin Templeton" că acţionarii mari, au putut să subscrie mai mult de 600 de milioane de acţiuni, rezultând o rată de alocare mai mică.

De la începutul anului, cotaţia FP a crescut cu 47%, închizând şedinţa de tranzacţionare de joi la preţul de 0,81 lei/unitate.

Fondul Proprietatea are acţiuni la companii importante, precum OMV Petrom (18,99%), Hidroelectrica (19,94%), Romgaz (14,99%), Nuclearelectrica (9,72%) Transgaz (14,98%), Transelectrica (13,49%), Conpet (29,7%), GDF Suez Energy România (12%).

"Franklin Templeton" nu mai propune acţionarilor listarea FP la Varşovia 

"Franklin Templeton" nu a mai propus acţionarilor listarea secundară a Fondului Proprietatea la Varşovia, după ce decizia luată în Adunările generale precedente nu a putut fi implementată, din cauză că regulamentele actuale nu permiteau conexiunea între Depozitarul Central şi cel polonez.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a iniţiat un proiect de modificare a Regulamentului Depozitarului Central, care ar fi permis listarea Fondului Proprietatea la Varşovia, însă acesta nu a intrat în vigoare până acum.

Într-un document pregătit pentru AGA de "Franklin Templeton", se arată: "Din cauza întârzierilor foarte mari din partea CNVM şi ASF şi a declaraţiilor publice negative din partea factorilor de decizie din cadrul ASF, este foarte probabil ca reglementările aflate în prezent în vigoare să nu permită Administratorului Fondului să finalizeze listarea secundară a Fondului la BVV până la data de 31 decembrie 2013. Cum nu există un indiciu dacă şi când modificările necesare vor fi aprobate de către ASF, pentru a nu angaja costuri suplimentare în această perioadă cu consorţiul de consilieri, Administratorul Fondului doreşte să informeze acţionarii că nu va solicita în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor care va avea loc în data de 22 noiembrie 2013, o nouă extindere a autorizării de a lista Fondul la BVV. Mandatul se va încheia astfel în data de 31 decembrie 2013, la fel şi numirea consorţiului curent".

Taxa pe construcţii speciale, impact de 900 milioane lei asupra companiilor din portofoliul FP

Fondul Proprietatea estimează că statul va încasa anul viitor din taxa pe construcţii speciale între 700 şi 900 milioane lei numai de la companiile unde este Fondul acţionar, peste suma totală avansată de autorităţi, de aproape 500 milioane lei.

"Fondul a avut discuţii cu reprezentanţii autorităţilor pe tema taxei, întrucât aceasta afectează companiile din portofoliu", a declarat vineri managerul FP, Grzegorz Konieczny.

La începutul lunii noiembrie, Guvernul a anunţat că va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, reprezentând 1,5% din valoarea activului.

Construcţiile speciale sunt acele construcţii care nu sunt realizate sub formă de incintă sau care sunt realizate sub formă de incintă, dar nu sunt destinate desfăşurării unei activităţi.

Opinia Cititorului ( 7 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. FP ar trebui desfiintat , iar acesta decizie trebuie luata de urgenta. De ce ? Pentru ca FP si-a incheiat rolul pentru care a fost infiintat statul nu mai detine decit 0,024% din actiuni , 60% din actiuni sunt detinute de firme straine de orice interes , altul decit cel de a scoate bani din Romania. FP ar trebui sa restituie statului actiunile pe care le-a primit la companii de stat in acelasi mod in care le-a primit , adica gratis. Daca nu este desfiintat FP reprezinta cel mai mare jaf din banii Romaniei !!!!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  evident ca se va lichida si ce e rau in asta d-le Piperea? economicul dicteaza se lichideaza iar ce-i care vor face bani din asta ii vom folosi pentru alte titluri tot pe bursa ... spre deosebire de SIF_uri care ar fi trebuit lichidate demult si am fi evitat spolierea lor de politicul mana in mana cu CNVM iar banii s-ar fi intors in piata daca ar fi ajuns la actioanrii care le-ar fi putut prelua....nu la cei care le lichideaza tretat prin jaf fata de actionari.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Pentru SIF-uri asi propune celeasi conditii de performanta pe care se impun Administratorului dela FP Intradevar aceste conditii sunt intradevar +performante" care trebuie realizate printr-o munca care pune la "treaba" Consiliile dela SIF-uri Pana acuma n-au fost trasi la nici o raspundere.Totul a mers dintr-o simpla inertie. Acum ca sa realizezi un discount cat mai mic :pret actiune /pret VUAN e necesar de unele masuri de valorificare a actiunilor din portofoliu. La fel impunerea unui indicator de crestere VUAN dela un an la altul .

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  V-am auzit si la AGA FP. Va rog sa intelegeti, chiar daca a fost in defavoarea dvs - a fost si in defavoarea mea, ca faptul ca Elliott a putut beneficia in urma OPC in aceeasi proportie precum participatia pe care o are in FP este un lucru corect.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Nu inteleg... eu mi-am dat cu parerea daca covorul pe care si l-a pus Piperea in camera da bine cu culoarea mobilei si a peretilor? El ce treaba are ce fac niste proprietari cu propietatea lor? Da, o dezmembram si o vindem pe bucati. E ceva ilegal in asta?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  FP functioneaza fara administrator de 3 ani. Problema nu este ca se lichideaza ci ca se lichideaza de catre o persona care nu este administrator, intr-o batjocora totala legilor si oricaror regulamente CNVM.

  FT este santajat de catre Eliot sa ia decizii impotriva intereselor companiei. Si nu poate spune nu, pentru ca i se reaminteste ca este acolo doar pt ca Eliot vrea asta.

  Politicul nu face nimic decat incaseaza cascaval de la Eliot, facandu-se ca nu vede. Finalul este previzibil ca si in cazul FNI, Rompetrol, Dine, Chelu, etc. paguba pt minoritari de sute de milioane si nimeni vinovat. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Cine are BANI e normal sa hotareasca.Asta-i capitalismul. Noi ce-i mici trebuie sa ne strecuram in asa fel ca sa profitam dintr-un capital mai mic sa incercam sa-l facem cat mai mare. Defapt ce vrem acum sa piarda Elliott ?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS