UPDATETraian Basescu: Consiliul European a adoptat Declaratia de recapitalizare a bancilor

F. A.
Ziarul BURSA /

Traian Basescu: Consiliul European a adoptat Declaratia de recapitalizare a bancilor

Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu privire la recapitalizarea băncilor, a declarat prim-ministrul polonez Donald Tusk. "Am convenit ca recapitalizarea băncilor să fie unul dintre obiectivele noastre principale", a declarat Tusk. Capitalul băncilor este de aşteptat să crească la 9 %, a adaugat oficialul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în această seară, că a fost adoptată de către Consiliul European Declaratia de recapitalizare a băncilor. Domnia sa a spus: "Acest document vizează finanţarea băncilor pe termen mediu astfel încît să se asigure fluxurile de creditare pe termen mediu al economiei reale. De asemenea, declaraţia vizează asigurarea cantităţii şi calităţii capitalului. Se vizeaza introducerea în sistemul bancar a unui capital de primă clasă: lichiditate în bani, nu capital în nimic altceva. Deci, se injectează în sistemul bancar european capital de cea mai bună calitate care poate susţine nu numai economia, dar şi nevoia de credite a statelor. Statul gazdă al subsidiarelor nu va fi niciodată în pericol de a constata că piaţa bancară este diminuată prin retragerea fluxurilor de capital".

Documentul adoptat în această seară va permite creditarea economică şi achiziţia resurselor financiare şi României să-şi menţină nivelul actual de pe piaţa datoriilor suverane. Acest lucru va permite României atît creditatea economiei, cît şi achiziţia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat, a mai spus Traian Băsescu.

În continuare statele din zona euro vor stabili nevoia şi modalitatea de finanţare pentru Grecia şi probabil, cel mai important va fi să se discute implicarea creditorilor privaţi, consolidarea fiscală în interioul zonei euro.

Preşedintele României a mai spus: Vreau să cred că în cursul acestei nopţi se va ajunge la concluzii pentru cele două probleme fundamentale în momentul de faţă, Grecia şi EFSF, şi nimic nu putea să înceapă fără o decizie. Următorul pas va fi stabilirea sumei, dar indiferent că vorbim de 100 sau 200 de miliarde este suficient pentru următoarele şase luni. Se va discuta după aceea".

Băsescu: Riscul e ca băncile expuse în Grecia să-şi retragă capitalul din România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi, înainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European: "Dacă băncile mamă scad fluxurile de capital, România ar fi într-o dificultate foarte mare. Nu am mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta. Susţinem ca în procesul de recapitalizare a băncilor din zona euro să se menţină şi nevoia ca fluxurile de capital să fie transmise şi către filiale din zona non-euro.

România a împrumutat anul acesta de pe piaţa internă 56 de miliarde de lei pentru a susţine deficitul şi a îşi acoperi cheltuielile. Pentru mine este important să găsim formula de stabilitate financiară a ţării pentru anul viitor.

Pentru a vă uşura şi înţelegerea ultimului meu mesaj legat de nevoia de a privi cu prudenţă bugetul, vreau să ştiţi că în situaţia în care am avea un buget cu 3% deficit, România ar trebui să împrumute 71,6 miliarde lei, adică 16,7 miliarde euro de pe piaţa internă, plus alte 2 miliarde euro de pe pieţele externe. În această situaţie nu suntem într-o poziţie foarte favorabilă la Consiliu, să spunem ţărilor din zona euro să mărească fluxurile de capital către filialele bancare din România.

Formula convenită ieri cu Barroso ar trebui extinsă pentru toate statele din zona non-euro. Aceasta este pentru noi cheia Consiliului de azi.

Riscurile vin din mai multe locuri: restructurarea datoriei Greciei. Poate să însemne în principiu tăierea a 20-60% din datorie şi asumarea ei de către bănci. Aş traduce - aproape pierdere pentru bănci. Or, noi avem bănci puternice angajate în susţinerea guvernului Greciei. Riscul e ca băncile expuse în Grecia să-şi retragă capitalul din România."

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Se poate interpreta ca un îndemn voalat la retragerea banilor din băncile greceşti şi la depunerea lor într-o bancă noneuropeană? Dacă nu, nu. Şi chiar dacă da, tot nu.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS