Venezuela Europei

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial /

Cătălin Avramescu

Trăim, spre nefericirea noastră, vremuri interesante. Însă pentru o categorie de oameni acestea probabil sunt chiar fascinante. Mă refer la psihologi. Niciodată în istoria Europei nu ne-am confruntat cu aşa ceva. Nici măcar pe timpul comunismului. Gruparea care a fost adusă la putere de tancurile sovietice avea defectele sale, însă nu era uniform imbecilă.

Acum însă... Iată ultima ispravă. Au scos nişte manuale şcolare. Asta după ce au distrus şi bruma de reformă în materie, revenind la sistemul lui Nicolae Ceauşescu, cel cu "editură pedagogică" de stat. Iar presa a descoperit numeroase greşeli în aceste manuale. Oraşe trecute eronat pe hartă, ani indicaţi aiurea, explicaţii stupide. Ai senzaţia că manualele respective au fost făcute de persoane cu grave carenţe de educaţie.

Dar de ce? Care este planul? Orice minte raţională s-ar aştepta ca la nivelul Guvernului să existe un minim de luciditate şi competenţă. Fără acestea, lucrurile se degradează rapid. Până şi un hoţ ordinar trebuie să aibă ceva tehnică. Altfel, riscă să îi cadă ceva în cap sau să dea foc casei pe care o jefuieşte, nu?

Socialismul contemporan sfidează însă această intuiţie. Este, ca întotdeauna, o mişcare revoluţionară pentru că doreşte răsturnarea ordinii existente. Însă spre deosebire de socialismul doctrinar al secolelor 19 şi 20, acestea nu mai este teoretic. Dimpotrivă, are alergie la tot ce înseamnă argument. Aveam de-a face cu o adevărată revoluţie a prostiei.

Priviţi la ce se întâmplă în Venezuela. Acum două-trei decenii era una dintre cele mai bogate ţări din America Latină (sau printre cele mai puţin sărace - depinde cum dorim să formulăm). Acum este teroare. Peste un milion de oameni au fugit deja în străinătate. Statele din jur se confruntă cu un val de refugiaţi la graniţe.

Regimul de la Caracas şi-a propus să construiască socialismul. Şi face totul alandala. Acum are o schemă nebunească. A creat o "cripto-monedă" de care a legat moneda naţională, aflată oricum în cădere liberă. Plus că a decretat creşterea de... 30 (treizeci) de ori a salariilor. Peste noapte...

Rezultatul, previzibil, este "noaptea minţii"... Venezuela a intrat în faza sărăciei totale. Pe străzi este anarhie. Are mai mult petrol decât Arabia Saudită, însă oamenii au ajuns să prindă pisici pentru a avea ce mânca.

Regimul de la Bucureşti aplică aceleaşi scheme nebuneşti. Fără nici o logică, fără nici o aderenţă la realitate. De curând, a sporit din pix salariile. După care şi-a dat seama că nu mai are bani în Buget. Acum îl ameninţă pe actualul Preşedinte. Ei spun că vor "rectificare". Alţi bani din pix.

În tot acest timp, guvernanţii fac declaraţii supra-realiste. LN Dragnea pretinde că s-a încercat asasinarea sa. La fel ca Maduro, dictatorul Venezuelei. Care sunt dovezile? Păi... i-a spus un prieten. Patru străini s-au cazat la Athenee Palace şi s-au uitat urât la el.

Miniştrii din aşa-zisul "Guvern al României" se întrec şi ei în declaraţii greu de comentat. Unul, de la Apărare, susţine că scutul de la Deveselu ar avea capacităţi balistice ofensive. Nu are. Omul bate câmpii, spre deliciul postului "Russia Today". Altul îi spune lui Klaus Iohannis că fiind "neamţ", nu ar trebui să vorbească despre oamenii gazaţi de Jandarmerie în Piaţa Victoriei.

Stai şi te întrebi care e scopul unor asemenea declaraţii sau decizii... Şi îţi dai seama că nu este doar incompetenţă. Sau interes penal. S-a ajuns la faza în care cetăţenii sunt sfidaţi. Fără perdea.

Partidul socialist (PSD), luat pe persoană fizică un infractor din Teleorman, este în stadiul terminal. Nu are nici o idee despre guvernare şi nu are nici un scop politic propriu-zis. Tot ce doreşte acest grup infracţional organizat este să facă rău. Mentalitatea specifică copiilor agresivi, cu probleme. I-aţi cunoscut în şcoală. Erau doi-trei în fiecare clasă. Instabili, cu "4" pe linie, şmecheri şi gălăgioşi, gata să îşi brutalizeze colegii şi să le fure mâncarea din ghiozdan.

În orice regim politic, asemenea persoane, total disfuncţionale, nici nu s-ar fi apropiat de guvernare. Însă România şi Venezuela sunt cazuri excepţionale. În ţara latino-americană a fost Chavez, un fel de Radu Mazăre cu grad militar. Regimul a ajuns să îşi mituiască deschis alegătorii. A făcut liste cu cei care pot primi televizor sau frigider. În România, unii primari distribuie, în numele Partidului, lemne de foc sau "alocaţii".

În ambele state instituţiile încep să se dezintegreze. Poliţia Română a fost pusă să alerge, săptămâni, după o plăcuţă suedeză de înmatriculare. Politica externă este pe butuci. Statul pare să fi aruncat complet prosopul în Sănătate. Fiecare se descurcă cum poate! (Dacă poate).

Suntem în ultimul stadiu înainte ca pacientul să rămână ţeapăn? Cred că da. Regimul vrea să convoace CSAT pentru ca să taie banii de la "serviciile" (speciale)... pentru a putea plăti pensiile (speciale)... Trebuie că sunt complet disperaţi dacă au ajuns să facă asta. Au început împreună şi nu mai pot continua împreună.

Cybersecurity Romania 2019

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS