GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

Veniturile SIF Muntenia au crescut de 4,6 ori în primul semestru, la 330 milioane de lei

A.C.
Piaţa de Capital /

Veniturile SIF Muntenia au crescut de 4,6 ori în primul semestru, la 330 milioane de lei

Veniturile SIF Muntenia (SIF4) au crescut de 4,6 ori în primul semestru, la 330 milioane lei (74 milioane euro), iar profitul a urcat de aproape şase ori, la 211,5 milioane lei (47,4 milioane euro), în contextul restructurării portofoliului de titluri, transmite Mediafax.

În primul semestru al anului trecut, SIF Muntenia a înregistrat venituri de 71,3 milioane de lei şi un profit de 37 de milioane de lei.

Compania avea în portofoliu la finele lunii iunie acţiuni cotate în valoare de 773 milioane de lei, faţă de 781 milioane de lei în iunie anul trecut şi 842 milioane de lei la finele anului trecut.

"În primul semestru din 2014, activitatea de vânzări/cumpărări în subportofoliul acţiuni cotate a fost foarte intensă, în urma investirilor/dezinvestirilor, valoarea acestei poziţii a variat între un maxim de 902 milioane de lei la finele lunii februarie şi un minim de 773,2 mil lei la finele lunii iunie", se arată într-un raport transmis de SIF Muntenia Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Portofoliul de acţiuni necotate era evaluate la sfârşitul semestrului la 169,34 milioane de lei, în scădere de la 208,7 milioane de lei în urmă cu un an. La finele anului trecut aceste participaţii aveau o valoare de 192,4 milioane de lei.

Societatea de investiţii financiare a vândut integral participaţia deţinută la Erste Bank (EBS), care reprezenta 17,4% din activul total în primul semestru al anului trecut la zero în acest an, în condiţii de profitabilitate, se arată în raport.

Totodată, expunerea pe BRD- GSG (BRD) s-a redus în primul semestru al acestui an de la 3,67% la 0,53% din capitalul băncii. Ponderea acestei participaţii în activul total al SIF Muntenia a săzut de la 20,51% în primul semestru din 2013 la 2,93% în 2014.

SIF Muntenia a cumpărat în acest interval o participaţie semnificativă la Banca Transilvania (TLV). La începutul anului 2014, SIF Muntenia avea o deţinere de 0,21% din capitalul Banca Transilvania. După tranzacţiile derulate în trimestrul al doilea, atât de cumpărare, cât şi de vânzare, participaţia a ajuns la 3,7247%.

În sectorul financiar nebancar au fost cumpărate pachete de acţiuni la SIF Banat Crişana (2,53%), SIF Moldova (4,92%), şi SIF Oltenia (3%) şi a continuat consolidarea participaţiei la SSIF Broker Cluj. În primul semestru din 2014, participaţia SIF Muntenia a crescut de la 13,25% la 14,50% din capitalul SSIF Broker.

În sectorul energetic, SIF Muntenia a derulat tranzacţii atât de cumpărare, cât şi de marcare a profitului cu acţiuni OMV Petrom (SNP), ajungând la o participaţie de 0,04% la sfârşitul primului semestru. Compania a vândut pachetul de acţiuni deţinute la Romgaz (SNG) şi o parte din titlurile Transgaz (TGN), iar în luna iunie a cumpărat acţiuni reprezentând 0,83% din Electrica la finalizarea ofertei publice iniţiale.

Totodată, compania a derulat în prima parte a acestui an o ofertă de preluare obligatorie de acţiuni Biofarm (BIO), în urma căreia a juns la o participaţie de 51,7%. La sfârşitul anului trecut, SIF Muntenia avea 33% din acţiiunile Biofarm.

SIF Muntenia a închis şedinţa de ieri în scădere cu 1,2%, la 0,843 lei, cotaţie la care capitalizarfea se situează la 680,3 milioane de lei (153 milioane de euro).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility Forum
Cabinet de avocatTMPS