Dezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţiiDezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţii

VICTOR PONTA REFUZĂ SĂ RĂSPUNDĂ PRESEI EVAZIONISTEO simfonie - Ioana Avădani

MAKE
Ziarul BURSA #Media-Advertising /

ULTIMA ORĂ:
Aseară, pe la şase, lui Victor Ponta i-a venit mintea la cap şi a declarat: "Mi-a trecut supărarea şi răspund tuturor jurnaliştilor, dar îmi menţin ideea cu plata taxelor".
Bine.

ULTIMA ORĂ: Aseară, pe la şase, lui Victor Ponta i-a venit mintea la cap şi a declarat: "Mi-a trecut supărarea şi răspund tuturor jurnaliştilor, dar îmi menţin ideea cu plata taxelor". Bine.

Ioana Avădani ia poziţie în apărarea jurnalismului contra premierului Victor Ponta şi nu se impiedică de amănuntul că, fiind director general al Centrului Pentru Jurnalism Independent (CJI), concomitent mai este şi acţionar al Mediafax S.A. (care, la rândul său, este acţionar al Mediafax Group S.A. - societate inculpată sub acuzaţia de spălare de bani).

"Să arătaţi un bon fiscal dacă vreţi să vă răspund la întrebări !", a spus Ponta, luni, grupului de jurnalişti care l-au întâmpinat pe culoarele Parlamentului, afirmând că el răspunde doar celor care îşi plătesc taxele.

Ponta face grevă.

Ponta a intrat în silenzio stampa.

Declaraţia lui Victor Ponta, pe Facebook - 30 martie

Victor Ponta şi-a explicitat refuzul să răspundă ziariştilor, într-o postare pe Facebook:

"Doresc să lămuresc situaţia foarte clar şi să explic refuzul meu de azi de a răspunde la întrebarea unui anume jurnalist (şi chiar aş dori să aflu părerea celor care citesc această pagină de FB!).

Ocupând o funcţie publică, plătită din banii contribuabililor, este corect şi obligatoriu să răspund la întrebările (şi să particip la emisiunile) tuturor reporterilor şi jurnaliştilor reprezentând companiile de presă care plătesc corect taxe şi impozite - oricât de critice sunt acestea faţă de activitatea mea!

Ca şef al Guvernului însă, în contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie să dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscală, nu plătesc nici măcar contribuţiile sociale ale salariaţilor (uneori nici salariile!) şi fac concurenţă neloială celor cinstiţi şi corecţi. Şi primul gest normal e să nu răspund în niciun fel întrebărilor acestora!

Dacă patronii şi managerii lor se hotăresc să intre în legalitate şi normalitate înseamnă că scopul a fost atins. Altfel nu aş face decât să încurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi, deoarece se află chiar ei în culpă).

Aştept cu interes opinia dvs. şi vă mulţumesc!"

Poziţia lui Victor Ponta este extrem de vulnerabilă, pentru că numeroşi apropiaţi de-ai săi - miniştri ai propriului Cabinet, membri PSD, dar şi cumnatul său - sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală, prilejuind replica sarcastică a deputatului PNL Ovidiu Raeţchi, care, pe bună dreptate, a întrebat retoric: "Oare vorbeşte cu Iulian Herţanu, cumnatul său evazionist?"

Totodată, politicienii evită, în general să-şi urce presa în cap, pentru că, se ştie, nu există posibilitatea să câştige vreo astfel de bătălie.

Ca dovadă, Ioana Avădani şi ActiveWatch i-au sărit imediat în cap, caracterizând poziţia lui Ponta drept "un atac la adresa libertăţii presei", ceea ce, în principiu, în calitatea mea de ziarist, mă unge pe suflet.

Repet, nu accept nici un atac la adresa libertăţii presei.

Doar că...

Ioana Avădani şi logica sunt chestiuni într-atât de diferite, încât tind să cred că Avădani este, de fapt, o simfonie, iar nu o persoană:

"Refuzând să răspundă întrebărilor unor ziarişti, invocând datoriile patronilor lor către stat, premierul nu îi sancţionează pe acei patroni, aşa cum afirmă, ci sancţionează publicul acelor canale. Adică [pe -n.n] cetăţenii care îi plătesc - aşa cum cu drept recunoaşte - salariul", a afirmat Ioana Avădani.

Cum?!

Să vedem: premierul îşi primeşte salariul din banii cetăţenilor, colectaţi la buget; o parte dintre aceşti bani ar trebui să fie colectaţi şi de la companiile de presă, care îi strâng de la cetăţeni (de pildă, TVA); dar o parte din companiile de presă sunt evazioniste; asta înseamnă că nu varsă bani la buget.

Concluzie: premierul nu îşi primeşte salariul de la cetăţenii care constituie public al companiilor de presă evazioniste.

Alo, Avădani?!

Este o simfonie dodecafonică?

Dar Avădani continuă:

"Îi atinge, prin aceeaşi mişcare, şi pe jurnaliştii care se întorc în redacţie "fără subiect" şi riscă astfel amenzi sau alte sancţiuni".

Dom'le, sunt de acord că printre noi, ziariştii, există şi tâmpiţi, dar îmi este greu să cred că există vreun şef din presă să-i sancţioneze pe ziariştii care au publicat că Ponta nu vrea să răspundă.

Iar dacă, totuşi, există, atunci Avădani ar trebui să spună că ăia sunt nişte tâmpiţi care n-au ce căuta în presă.

Dar, nu, Avădani îşi construieşte argument din această tâmpenie.

Şi continuă:

"Nu credem că este treaba premierului să ştie cine este cu taxele la zi şi cine nu, mai ales la un atare nivel de detaliu."

Aici, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi ar trebui să-i dea replica:

"Dar de Iulian Herţanu, cumnatul său evazionist, ar trebui să ştie?"

Uite, de-al dracu', îi atrag atenţia Ioanei Avădani, că Victor Ponta, timp de o săptămână, între Vâlcov şi Teodorovici, a asigurat interimatul la Ministerul Finanţelor - este treaba lui să ştie cine este cu taxele la zi şi cine nu?

Mda.

Dar Avădani nu se linişteşte:

"În cazul în care premierul dispune de o listă cu datornici la stat din industria de mass-media, îl rugăm să o facă publică. Astfel poate află şi ziariştii, din surse autorizate, cine le plăteşte taxele şi cine nu şi pot acţiona în sensul apărării drepturilor lor salariale".

Ha, ha, ha!

În primul rând că evaziunea fiscală nu se reduce la neplata taxelor aferente salariilor, astfel că pot exista evazionişti respectând obligaţiile legale la plata salariilor, deci ceea ce spui este un fel de "bau!" - o interjecţie fără cap şi coadă.

Şi în al doilea rând, stimată doamnă, l-ai văzut matale pe Cristian Tudor Popescu blamându-l pe Adrian Sârbu?

Aici avem de râs...

Păi, Cristian Tudor Popescu susţine că situaţia creată de Adrian Sârbu, la Mediafax, este normală!

Omul se străduieşte din răsputeri să-l scoată basma curată pe cel acuzat că a instigat la evaziune fiscală!

Preastimată doamnă Ioana Avădani, nu care cumva tot asta te străduieşti şi mătăluţă?!

Faptul că eşti acţionară la Mediafax nu te aşază în conflict de interese?

Draga mea simfonie, n-ar trebui să taci?!

POST SCRIPTUM

ActiveWatch se lipeşte de Ioana Avădani, cele două surse având, chiar, aserţiuni comune.

Dar ActiveWatch are şi contribuţii proprii:

"Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie şi care se numesc jurnalişti. Rolul lor este esenţial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă şi corectă informare cetăţeanului/publicului şi atrag atenţia asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităţilor comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este faţă de această misiune şi faţă de public, nu faţă de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politicieni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului şi pentru a evita răspunsul la întrebări incomode."

Da, politicienii corupti încearcă să decredibilizeze demersurile jurnalistice, asociindu-le corupţiei patronilor de presă.

Dar, pe de altă parte, demersurile jurnaliştilor sunt, în realitate, subordonate corupţiei patronilor lor, iar acest fapt nu poate fi corectat de lecţia teoretică ţinută de ActiveWatch.

Vreau să mai precizez că nu am mai auzit, până acum, de vreun "legământ al jurnalistului".

Ştiu că există unul al medicilor, ştiu că există unul al militarilor, unul al parlamentarilor, al martorilor într-un proces, al miniştrilor.

Ziariştii nu fac nici un legământ.

Lucru care se şi vede.

Opinia Cititorului ( 10 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Lumea asta a fundatiilor stipendiate cu resturi de la alte mese m-a fascinat intotdeauna... Militantii socio-profesionali de cariera... grase, hipioate trecute, femei usoare, femei grele, entitati asexuate, hipersexuate, gasteropode de Uvedenrode, post andropauzati cu barbi rare, genul care se pozeaza full frontal la Vama de 2 Mai, consilii, edituri, universitari, sugaci de shpritz ieftin, consumatori de antimicotice, autori, maquisarzi, maquisardine, libertarieni, soiosi, sorosi, rosi, psihonauti, fani Kumm, incestuosi, zgirciti, vegani, maidanezofili, locatari de edificii interbelice cu damf de urina, paraziti, parazitati, imputiti, aristocrati rurali... O minunatie de specie!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Este o lista erotica, sa-i vezi cum fac dragoste excitindu-se fiscal, cu murmur de amor:

   - Evazinutza mea, mi-ai spalat banii? 

   - Da, puscarica! 

   - I-ai dat in bot la Ponta? 

   - Fac orice, luminosule, il fac de doua parale, cite mi-ai dat... 

   - Imi dai si mie o liniuta-n nas, te rog?

   - Oricit, etnobotanicule! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   He, he... Super! ai prins o enciclopedie intr-o singura fraza. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Citeste pentru comparatie Zifi, ziarul inteleptului domn Isarescu, titlul de prima pagina este fantastique. ROMANIA ESTE BYE BYE BYE ACUM.La cat sunt de imbecil nu stiu daca am redat copy paste, insa mesajul este IN ESENTA IDENTIC. Cu endless love, Maidanezul Consecvent Virtual

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Mie îmi trebuie dicționar.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Normal ca nu sti, un imbecil si maidanez nu poate aspiara la performanta; la copy paste se pricepe doar un prim ministru! Perseveraza,poate, cine stie...... 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  PS-ul este la fel de bun ca articolul.

   

  Presa urlă că este atacată în libertatea ei de către Ponta, care, în acest caz nu are nimic de a face cu asta. 

  Presa, înainte de libertate de expresie, ar trebui să fie liberă și deschisă ("free and open press"). Făceți-vă publice sursele de finanțare și auto-impuneți-vă o doctrină "fairness" precum cea care a funcționat în vremurile de aur ale presei americane. De când s-a renunțat la acea doctrină, credibilitatea presei americane în ochii propriului public a scăzut și continuă să scadă la cote alarmante. Iar la noi, este jale. 

   

  Vlad Tudor, directorul adjunct al centrului internaţional de training pentru jurnalişti din cadrul Universităţii Georgia (SUA): "S-a ajuns în situaţia în care o mare parte a populaţiei admite că nu se uită la TV pentru a obţine informaţii, ci pentru a-şi valida propriile crezuri şi convingeri.... 70% din publicul american, şi sunt sunt convins că şi în România situaţia este similară, să uită la TV şi citeşte presa pentru divertisment. O altă categorie, destul de mare, se uită pentru a-şi confirma propriile convingeri, rămânând un procent foarte mic de oameni care privesc la TV sau citesc presa pentru a afla informaţii." 

   

  Când vă va mai contra un postac pe Bursa care spune că sunteți plătit de Mama Zmeului și că știe el mai bine, deși veniți cu argumente iar postacul cu injurii, asta este cauza. Face parte din gloata de 70-90% care nu înțelege nimic din ce i se prezintă sau caută să își confirme angoasele, prejudecățile și lighioanele din cap. 

   

  Că tot vorbeam de presa americană, se pare că Radio Europa Liberă și-a concediat starul pentru părerile neconforme pe care le-a avut într-o privință (pe care o știe bine din moment ce locuiește acolo - Crimeea). Da, acea Europă cea mai Liberă .... 

  BBG Watch: "RFE/RL star Andrei Babitsky claims he was fired in 2014 for his views" 

   

  "Într-un interviu pentru un ziar ceh important Lidové Noviny, fostul star al Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL), corespondentul de război Andrei Babitsky a spus că el a fost concediat de anul trecut de Organizaţia de media finanţată de contribuabilul american din cauza un video filmat în Ucraina care prezintă corpuri de civili care se presupune că au fost ucişi de forţele armate ucrainene. 

   

  Nu este clar motivul pentru care Babitsky a decis să vorbescă acum public despre demisia sa, care s-a întâmplat în septembrie 2014. Nu a fost nicio reacţie publică la interviu, care a fost publicat duminică, de la managementul RFE/RL din Praga sau de la B.B.G., finanţat de o agenţie Federală din Washington, care supervizează U.S. mass-media internaţională. 

   

  Înainte de concedierea sa din sep 2014, Babitsky a fost suspendat mai devreme în acel an de managementul RFE/RL pentru că a scris că Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a avut dreptul de a anexa Crimea pentru a proteja majoritatea etnicilor ruși care trăiesc pe peninsula. În acelaşi articol, Babitsky a fost critic de Preşedintele Putin pentru încălcări ale drepturilor omului. Andrei Babitsky a fost, de asemenea, un critic puternic al Preşedintelui Putin războiului în Cecenia şi a fost la un moment dat răpit de forțele de securitate ruse şi mai târziu eliberat. 

  În ultimul să interviu pentru Lidové Noviny, Babitsky apără puternic dreptul naţionalităţilor la auto-determinare şi consideră justificată anexarea rusă a Crimeei în acești termeni. Familia soției lui trăieşte în Crimeea, unde și el îşi petrece vacantele de vara." 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Nu- ti citeste nimeni ziarul sau blogul?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Așa ceva? Dacă mă citești și mă comentezi tu, mi se pare suficient.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Prim ministru intr--o democratie apara un corupt si mai este in functie cu ceilalti care au votat. Demisie de onoare ar fii frumos. O acesti oameni au salar 5 000 ron/ luna sitrimit in Elvetia 1 milion € legal ( bani personali).

  Drepturile omului toti suntem egali...... 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS