Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 08.03.2018

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
Cătălin Grecu: "Spre bucuria noastră, este prima ediție a Good Wine la care participăm cu alte produse decât cele pe care le știau consumatorii, pentru că lumea cunoștea compania Cotnari prin vinurile dulci, Grasa de Cotnari, Tamâioasa Românească și cam atât".
     *  Cătălin Grecu: "Roze-urile au constituit un fel de tractor pentru noi, întrucât am reușit să introducem în restaurante și vinurile albe, iar consumatorii sunt interesați de noul Cotnari"
       Compania Cotnari aduce noutăți în sectorul vinului, lansând noi licori pe piață, complet diferite de cele tradiționale. După ce a lansat Feteasca Neagră roșu, Cotnari SA produce roze-uri vinificate în sec și demisec. La târgul Good Wine care a avut loc, recent, în București, compania a fost prezentă cu un suflu nou - o abordare în premieră - cu noua gamă Selecții (patru vinuri albe, două roze și unul roșu) și cu licorile de colecție. Cu această ocazie, Cătălin Grecu, directorul de marketing al societății, ne-a spus: "Am venit la târgul de profil din Capitală cu gama Selecții, în variantă extinsă. Anul trecut am făcut un rebrandig, deoarece această gamă cuprindea doar trei vinuri albe - Frâncușa, Chateau și Blanc. Am extins gama cu încă un vin alb - Grasa de Cotnari demidulce din 2012 - și am venit, ca noutate, cu două vinuri roze - o Fetească Neagră vinificată în sec și o Busuioacă de Bohotin demisec -, precum și cu o Fetească Neagră roșu sec, din 2015, ținută în baric șase luni. Primele roze-uri, producția din 2016, au intrat în piață anul trecut în iunie, iar acum am venit cu cele din anul 2017, care urmează să fie puse la vânzare. Am lansat gama Selecții pe litoral, în sezonul estival, am avut degustări și putem spune că, datorită trendului, roze-urile au constituit un fel de tractor pentru noi, întrucât am reușit să introducem în restaurante și vinurile albe".
     Noile vinuri ale companiei Cotnari sunt foarte bine primite de consuma­tori, cupă cum ne-a spus Cătălin Grecu, precizând: "Spre bucuria noastră, este prima ediție a Good Wine la care participăm cu alte produse decât cele pe care le știau consumatorii, pentru că lumea cunoștea compania Cotnari prin vinurile dulci, Grasa de Cotnari, Tamâioasa Românească și cam atât. Produsele pe care le prezentam până acum erau de retail, ele erau cunoscute în piață, fiind tradiționale și prezente în magazine, fapt pentru care ne explicăm și o prezență mai slabă a vizitatorilor la târgurile de până în acest an. Acum, însă, după ce am adus noile vinuri, standul nostru a fost foarte vizitat. A fost lume multă și curioasă să vadă Cotnariul altfel. Nu știu dacă oamenii au plecat impresionați, dar cu siguranță au plecat cu altă convingere, pentru că au fost încântați de vinurile noastre fresh și de noua imagine a standului".
     Despre cei care s-au arătat intreresați de noile licori produse de compania Cotnari, Cătălin Grecu ne-a precizat că au fost atât consumatori tradiționali, precum și multe persoane tinere, educate în domeniu, curioase și deschise la nou. În acest context, directorul de la Cotnari SA a adăugat: "Odată cu completarea gamei de vinuri, cred că ne vom completa și segmentul de consumatori. Noi spunem că ne păstrăm actualii clienți, care consumă vinurile tradiționale, și că, în același timp, putem atrage o nouă nișă de consumatori. Au fost directori de restaurante și pensiuni care s-au arătat interesați de produsele noastre noi. Trebuie menționat și că raportul preț/calitate este destul de bun, o sticlă de vin din noua gamă costând, la noi, 20-25 de lei, în restaurant prețul acesteia putând ajunge la 60-70 de lei". Compania Cotnari a adus la târgul de profil și vinurile dulci de colecție, din anii 1979, 1989, 1994, 2000 și 2008. Societatea vinde online în special vinurile vechi, de vinotecă, ce necesită anumite condiții de păstrare, conform domnului Grecu.
     Printre altele, domnia sa ne-a spus că exporturile au un trend de ușoară creștere, de la an la an, circa 10% din producție fiind vândută în alte țări. De asemenea, compania intră pe noi piețe, anul trecut orientându-se către Polonia și livrând cantități mici și în Irak. Compania Cotnari exportă peste un milion de sticle pe an, în țări precum Italia, Franța, Spania, Germania, Marea Britanie, dar și peste Ocean, în SUA și Canada, după cum ne-a spus, anul trecut, Constantin Deleanu, președintele directoratului Cotnari SA.
     În 2017, societatea a realizat inves­tiții noi, pentru mărirea volumelor de depozitare cu 4 milioane de litri, ne-a mai spus domnul Deleanu, adăugând că a fost achiziționată cea de-a doua linie de îmbuteliere, au fost construite spații noi pentru depozitarea produselor finite și a materialelor, au fost finalizate lucrările pentru o nouă aducțiune de apă și au fost modernizate sălile în care sunt primiți vizitatorii. În acest an, producătorul de vinuri și-a propus să înființeze peste 50 de hectare de plantații noi cu viță de vie, urmând ca, după această replantare, să depășească suprafața de 1.800 de hectare de vie. "Un alt proiect este dezvoltarea oenoturis­mului în zona Cotnari, motiv pentru care ne dorim să construim, în 2018, spații de cazare pentru vizitatori", a menționat Constantin Deleanu, adăugând: "Intenționăm să creștem în continuare cota de piață și să producem vinuri de înaltă calitate, care să satisfacă cerințele consumatorilor, atât din Româ­nia, cât și din afara țării".
     În ultimul timp, se constată un trend ascendent pentru consumul de vin, în detrimentul celorlalte băuturi alcoolice, potrivit domniei sale, care opinează: "Este necesară crearea unui mediu de afaceri mai prietenos pentru firmele deținute de investitorii ro­mâni, cel puțin echivalent cu cel al companiilor cu capital străin care funcționează în România. Țara noas­tră își construiește abia la acest moment o politică eficientă de promovare a brandului de țară, a produselor românești, așa cum au alte state. Din acest motiv, o mare parte din produsele de la noi sunt încă la început, dacă ne referim la promovarea peste hotare". Domnul Deleanu a mai menționat că, în prezent, pe piața vinurilor din țara noastră încearcă să pătrundă vinurile din Lumea Nouă, care au multe avantaje, precum producții mari la hectar, climă favorabilă, lipsa înghețului în timpul iernii, a bolilor, a dăunătorilor, precum și măsuri ale statelor din care provin de încurajare a exportului. 

     COMPANIA COTNARI - PATRU MEDALII DIN AUR ȘI UNA DE ARGINT, LA BERLINER WINE TROPHY
     *  Feteasca Neagră roze 2017 - premiată cu aur înainte să iasă pe piață
     Compania Cotnari a obținut patru medalii din aur și una de argint, la primul concurs din acest an - Berliner Wine Trophy.
     Un comunicat transmis de Cotnari SA arată: "Unul dintre cele mai importante Concursuri In­ternaționale des­fășurate sub patronajul OIV în luna februarie - Berliner Wine Trophy 2018 - aduce prima medalie de aur unui vin roze din gama Selecții: Feteasca Neagră, producția 2017. Acest vin va fi lansat în curând pe piață și se anunță a fi un vin «de aur» roz. Grasa de Cotnari din anul 2000, Grasa de Cotnari 2008 și Grasa de Cotnari 1985 au obținut celelalte trei medalii de aur, iar Feteasca Albă 1998 a obținut argintul".
     Constantin Deleanu ne-a spus, anul trecut, că societatea pe care o reprezintă participă doar la concursurile internaționale de vinuri. În 2017, compania Cotnari a obținut trei mari medalii de aur la concursurile internaționale, printre care și Marele trofeu - cea mai bună cramă din Balcani, la concursul internațional de vinuri de la Sofia.
     Acestora li s-au alăturat încă 34 de medalii de aur și 29 medalii de argint, la concursurile internaționale din Europa - la Berlin, Chișinău, Paris, Porto, Sofia, Ljublijana, Bruxelles, Budapesta -, dar și din afara Europei - în Canada și Asia.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Vinuri)
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 22,68 milioane lei (4,86 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul s-a apreciat cu 0,38 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,0997 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoare înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.