Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
BURSA 14.07.2015

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
"Casa de Vinuri Cotnari": "Am considerat firească asocierea Parisului (Turnul Eiffel) cu prima Busuioacă vinificată în sec, având în vedere că patria vinului rose este Franța, iar culoarea ne duce cu gândul la iubire, la orașul îndrăgostiților - Paris".
     Soiul de viță de vie "Fetească Neagră" a fost replantat în podgoria Cotnari după ce a fost trimis, cu ani în urmă, în Franța, la solicitarea specialiștilor de acolo.
     Producătorul "Casa de Vinuri Cotnari" relatează, pe site-ul său, povestea nobilului soi de vie: "Prezența soiului Fetească Neagră în podgoria Cotnari nu constituie un element de inovație. În vasele ceramice ale culturii Cucuteni, localitate poziționată la 11 km de Cotnari (una din cele mai înfloritoare civilizații neolitice, între anii 5500 și 2750 înaintea erei noastre) s-au găsit sâmburi de struguri și urme a ceea ce pare vin.
     Conform înscrisurilor aflate la Arhivele Naționale, în 1899 șeful serviciului viticulturii din Ministerul Agriculturii, cu prilejul călătoriei în Franța, a vizitat școlile de agricultură din Montpellier și Ecully (Beaujolais). Directorii acestor școli și-au exprimat dorința precum că "ar fi fericiți să aibă în colecțiile școlilor lor câteva din principalele noastre varietăți și vițe românești". Reîntors la București, delegatul român propune Ministerului să se trimită câte 50 de vițe din principalele noastre varietăți din podgoriile Cotnari, Odobești, Dealul Mare, Drăgășani și Mehedinți. Inspectorul viticol de la Cotnari raporta că, pentru a fi trimise in Franța, poseda coarde «absolut autentice» din următoarele varietăți: Grasă de Cotnari, Fetească Albă, FETEASCĂ NEAGRĂ, Coarnă Albă, Coarnă Neagră, Mustoasă, Plavae, Galbenă. De la Cotnari s-au trimis în Franța următoarele vițe «absolut autentice, indigene, verificate și cu numirile autentice»: Grasă de Cotnari, FETEASCĂ NEAGRĂ, Fetească Albă, Plavae, Mustoasă, Galbenă".
     "Casa de Vinuri Cotnari" utilizează "Feteasca Neagră" pentru producerea vinului din gama "Inedit" și duce povestea mai departe, creând licoarea "Colocviu la Paris" - un vin rose din "Busuioacă de Bohotin" caracterizat astfel, de producători: "Paris și luminile orașului văzute din colina Montmartre. Un soi unic, ca și orașul la care se face referire în etichetă. Busuioaca plantată în 2007 în podgorie poate fi definită perlă rară, din care producem o ediție limitată. Nuanțe delicate de roz, arome îmbietoare, gust plăcut și rotund definind tipicitatea soiului. O nouă viziune de dragoste și iubire. Un vin emblematic. Vive la vie en rose!"
     De altfel, Casa de Vinuri Cotnari are povestea ei proprie...
     Copiii principalilor acționari de la compania producătoare de vinuri Cotnari au urzit o nouă poveste, în urmă cu câțiva ani, numită Casa de Vinuri Cotnari. Noua investiție a luat ființă după ce, odată cu trecerea anilor, a doua generație a acționarilor de la Cotnari și-a manifestat dorința să completeze sortimentația de vin obținută în podgorie, cu vinuri premium albe, rose și roșii, seci sau demiseci, destinate exclusiv segmentului HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering) și magazinelor specializate, după cum ne-a povestit Victor Deleanu, președintele Consiliului de Administrație al Casei de Vinuri Cotnari și fiul lui Constantin Deleanu, președintele directoratului de la Cotnari.
     Povestea se desfășoară în cadrul Castelului Vlădoianu din localitatea Cîrjoaia, edificiu ridicat în anul 1901 de fostul guvernator al Băncii Naționale, boierul Vasile Vlădoianu, împreună cu soția sa Ralița Balș, descendentă a boierului Balș.
     "Produsele regăsite în gamele Casei de Vinuri Cotnari îmbină inovația (forma sticlelor, a etichetelor, a capișoanelor, conținutul) cu tradiționalismul (istoria locurilor în care se vinifică, soiurile autohtone românești), contopire specifică Casei de Vinuri Cotnari", ne-a spus Victor Deleanu.
     Potrivit domniei sale, motivul alegerii Castelului Vlădoianu ca sediu și emblemă pentru noua companie a constat "tocmai în această latură tradiționalistă, specifică podgoriei Cotnari", pe care a dorit să o mențină și să o dezvolte pentru viitor.
     Înființarea Cramei Vlădoianu, amplasată în spatele castelului cu același nume, constituie prima etapă din planul de investiții în vinificatie al Casei de Vinuri Cotnari. Amplasată pe locul vechii crame, unde boierul Vlădoianu producea vinul obținut din recoltarea strugurilor de pe cele aproximativ 50 de hectare pe care le administra, și a beciului adânc de 15 metri, înalt de 6 metri și cu o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, unde acesta depozita vinul produs, Crama Vlădoianu este dotată cu tehnologie de ultimă generație în materie de vinificare a strugurilor roșii, după o investiție de aproximativ 1,5 milioane euro.
     Victor Deleanu ne-a povestit cu entuziasm: "Deși planul inițial de investiții prevedea construirea unei noi crame, în cadrul domeniului Vlădoianu, dotată cu tehnologii de ultimă generație în materie de vinificare a strugurilor albi, luna septembrie a anului 2013 a adus o schimbare majoră, însă benefică, prin achiziționarea unei vechi crame: Crama Axinte. Investițiile pe care le realizăm în prezent pentru retehnologizarea Cramei Axinte, aparținând Casei de Vinuri Cotnari, ajung la aproximativ 2,5 milioane euro. După finalizarea investițiilor, în cadrul noii crame vor putea fi produse, pe lângă vinurile albe și rose, o gamă de vinuri spumante, dar și distilate obținute din struguri".
     Domnia sa ne-a spus că, întrucât investițiile în capacitatea de producție a Casei de Vinuri Cotnari sunt prioritare, restaurarea domeniului Vlădoianu urmează să fie demarată în anii următori.
     *  Compania țintește dublarea anuală a vânzărilor, în următorii cinci ani
     Casa de Vinuri Cotnari și-a propus să-și dubleze vânzările, în fiecare dintre următorii cinci ani, potrivit domnului Deleanu, care ne-a mai spus: "Din punct de vedere al calității și volumului de vin obținut în anul 2015, dorim ca în luna septembrie să avem o recoltă cel puțin la fel de bună ca în toamna anului 2014. Calitatea strugurilor, respectiv a vinului obținut, este recunoscută pe plan mondial prin numărul impresionant de medalii obținute în cadrul concursurilor internaționale".
     Compania a obținut, până acum, în jur de 30 de medalii de aur și argint, la concursurile de profil de la noi și din alte țări. În acest an, vinurile Casei de Vinuri Cotnari vor fi înscrise la concursurile internaționale Berliner Wein Trophy și Asien Wine Trophy-Daejeon, ne-a spus Victor Deleanu.
     Potrivit domniei sale, în prezent, din exploatarea celor 350 de hectare de vie pe care societatea le deține, se obțin aproximativ două milioane de litri de vin anual, o parte fiind destinată gamelor HoReCa, iar restul - gamelor de retail.
     "În viitorul apropiat, pe lângă investițiile realizate sau în curs de realizare în capacitatea de producție, urmărim și dezvoltarea suprafețelor exploatate, cu aproximativ 30%", a precizat reprezentantul companiei.
     Domnul Deleanu ne-a mai spus că, momentan, focusul Casei de Vinuri Cotnari este piața internă, exporturile fiind ocazionale: "Vindem puțin din gamele de retail în Italia și Spania (în special vinuri roșii și roze) și exportăm în Japonia și SUA. După consolidarea pieței interne, intenționăm să dezvoltăm și alte piețe, în special cele în care există comunități importante de români".
     În prezent, Casa de Vinuri Cotnari produce următoarele game de vin: Gama Colocviu (Colocviu la Paris - Busuioacă sec, Colocviu la Roma - Tămâioasă Românească sec, Colocviu la Moscova - Grasă de Cotnari sec și Colocviu la Atena - Fetească Albă sec), Gama Cotnari - Domenii (Fetească Albă sec, Fetească Neagră sec, Tămâioasă Românească demisec, Busuioacă demisec), Gama Inedit (Busuioacă demidulce, Busuioacă demisec, Fetească Neagră demidulce, Fetească Neagră demisec, Tămâioasă Românească demisec).
     Noutățile acestui an constau, pe de o parte, în îmbutelierea și vânzarea sub brand-urile Colocviu, Cotnari-Domenii și Inedit a soiurilor vinificate în anul 2014, iar, pe de altă parte, în lansarea unor produse noi.
     În ceea ce privește produsele noi, cele două proiecte ale companiei sunt Colocviu la Paris Magnum - Busuioacă sec 2014, având ca variantă de prezentare sticla de 1,5 litri, vin destinat sezonului cald și Castel Vlădoianu, produs din soiul de struguri Fetească Neagră, vinificat în sec, anul 2013.
     În prezent, suprafața de viță exploatată de Casa de Vinuri Cotnari este compusă din Fetească Neagră - 100 ha, Busuioacă - 75 ha, Tămâioasă Românească - 75 ha, Grasă de Cotnari - 50 ha și Fetească Albă - 50 ha.
     Referitor la sectorul pe care activează, Victor Deleanu ne-a spus că, pe segmentul HoReCa, principalele provocări constau în reticența consumatorilor față de soiurile autohtone, creșterea numărului de producători și lipsa pregătirii personalului din restaurante.
     În piața de retail, primele provocări sunt reprezentate de restrângerea raftului destinat comercializării vinurilor liniștite, orientarea consumatorului către produsele low, cererea foarte elastică a vinului, care este un produs cu vânzare sezonieră. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 18:10
     Plenul Senatului a adoptat astăzi cu 99 de voturi "pentru" și o abținere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancțiuni pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment și până la amenzi de 10.000 de lei.  detalii
Companii-Afaceri, 17:36
PENTRU CELE PATRU CENTRALE PE CARE LE DEȚINE ÎN BUCUREȘTI,
     Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN), producătorul de energie termică din Capitală, aflată în prezent în insolvență, a finalizat programul anual de revizii și reparații al celor patru centrale pe care le deține în București.  detalii
Politică, 17:32
SIEGFRIED MUREȘAN:
     * Europarlamentarul solicită ministrului Finanțelor Publice să renunțe la măsură
       Introducerea măsurii split TVA de la 1 ianuarie 2018, indiferent de forma în care va fi aprobată, va sufoca mediul de afaceri din România, în special întreprinderile mici și mijlocii, și va contribui la scăderea investițiilor străine, susține europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-un comunicat trimis Redacției.  detalii
Internaţional, 17:05
     Trei dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  detalii
Politică, 17:00
RALUCA TURCAN (PNL):
     Prim-vicepreședinte PNL, Raluca Turcan, a solicitat, astăzi, dezbaterea urgentă a propunerii de modificare a regulamentului Camerei Deputaților, astfel încât și opoziția să poată iniția procedura de revocare a președintelui Camerei Deputaților.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Banca Transilvania" și BRD - deprecieri de peste 2%
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 21,05 milioane de lei (4,57 milioane de euro), în scădere față de ședința de...  detalii
23.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv vineri, în baza rezultatelor financiare peste așteptări anunțate de companii printre care "Ericsson" și "Volvo" AB din Suedia.  detalii
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0574
2,3514
3,1001
3,9684
0,1793
0,6178
0,2215
4,5988
5,1585
1,4922
3,4382
0,2248
0,4898
1,0866
0,0681
0,4769
1,0579
3,9154
0,2855
1,2262
0,5897
0,0602
0,3467
0,2062
2,7252
0,0386
0,1474
1,0660
0,6127
0,1180
160,6332
5,5117
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.10.2017
THE ANPC STARTS THE REVOLUTION ON THE BANKING MARKET
     The National Consumer Protection Agency (ANPC) recently fined no less than 15 commercial banks, on charges of misleading advertising, according to sources close to the situation.  details
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
.