BURSA 14.07.2015

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
"Casa de Vinuri Cotnari": "Am considerat firească asocierea Parisului (Turnul Eiffel) cu prima Busuioacă vinificată în sec, având în vedere că patria vinului rose este Franța, iar culoarea ne duce cu gândul la iubire, la orașul îndrăgostiților - Paris".
     Soiul de viță de vie "Fetească Neagră" a fost replantat în podgoria Cotnari după ce a fost trimis, cu ani în urmă, în Franța, la solicitarea specialiștilor de acolo.
     Producătorul "Casa de Vinuri Cotnari" relatează, pe site-ul său, povestea nobilului soi de vie: "Prezența soiului Fetească Neagră în podgoria Cotnari nu constituie un element de inovație. În vasele ceramice ale culturii Cucuteni, localitate poziționată la 11 km de Cotnari (una din cele mai înfloritoare civilizații neolitice, între anii 5500 și 2750 înaintea erei noastre) s-au găsit sâmburi de struguri și urme a ceea ce pare vin.
     Conform înscrisurilor aflate la Arhivele Naționale, în 1899 șeful serviciului viticulturii din Ministerul Agriculturii, cu prilejul călătoriei în Franța, a vizitat școlile de agricultură din Montpellier și Ecully (Beaujolais). Directorii acestor școli și-au exprimat dorința precum că "ar fi fericiți să aibă în colecțiile școlilor lor câteva din principalele noastre varietăți și vițe românești". Reîntors la București, delegatul român propune Ministerului să se trimită câte 50 de vițe din principalele noastre varietăți din podgoriile Cotnari, Odobești, Dealul Mare, Drăgășani și Mehedinți. Inspectorul viticol de la Cotnari raporta că, pentru a fi trimise in Franța, poseda coarde «absolut autentice» din următoarele varietăți: Grasă de Cotnari, Fetească Albă, FETEASCĂ NEAGRĂ, Coarnă Albă, Coarnă Neagră, Mustoasă, Plavae, Galbenă. De la Cotnari s-au trimis în Franța următoarele vițe «absolut autentice, indigene, verificate și cu numirile autentice»: Grasă de Cotnari, FETEASCĂ NEAGRĂ, Fetească Albă, Plavae, Mustoasă, Galbenă".
     "Casa de Vinuri Cotnari" utilizează "Feteasca Neagră" pentru producerea vinului din gama "Inedit" și duce povestea mai departe, creând licoarea "Colocviu la Paris" - un vin rose din "Busuioacă de Bohotin" caracterizat astfel, de producători: "Paris și luminile orașului văzute din colina Montmartre. Un soi unic, ca și orașul la care se face referire în etichetă. Busuioaca plantată în 2007 în podgorie poate fi definită perlă rară, din care producem o ediție limitată. Nuanțe delicate de roz, arome îmbietoare, gust plăcut și rotund definind tipicitatea soiului. O nouă viziune de dragoste și iubire. Un vin emblematic. Vive la vie en rose!"
     De altfel, Casa de Vinuri Cotnari are povestea ei proprie...
     Copiii principalilor acționari de la compania producătoare de vinuri Cotnari au urzit o nouă poveste, în urmă cu câțiva ani, numită Casa de Vinuri Cotnari. Noua investiție a luat ființă după ce, odată cu trecerea anilor, a doua generație a acționarilor de la Cotnari și-a manifestat dorința să completeze sortimentația de vin obținută în podgorie, cu vinuri premium albe, rose și roșii, seci sau demiseci, destinate exclusiv segmentului HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering) și magazinelor specializate, după cum ne-a povestit Victor Deleanu, președintele Consiliului de Administrație al Casei de Vinuri Cotnari și fiul lui Constantin Deleanu, președintele directoratului de la Cotnari.
     Povestea se desfășoară în cadrul Castelului Vlădoianu din localitatea Cîrjoaia, edificiu ridicat în anul 1901 de fostul guvernator al Băncii Naționale, boierul Vasile Vlădoianu, împreună cu soția sa Ralița Balș, descendentă a boierului Balș.
     "Produsele regăsite în gamele Casei de Vinuri Cotnari îmbină inovația (forma sticlelor, a etichetelor, a capișoanelor, conținutul) cu tradiționalismul (istoria locurilor în care se vinifică, soiurile autohtone românești), contopire specifică Casei de Vinuri Cotnari", ne-a spus Victor Deleanu.
     Potrivit domniei sale, motivul alegerii Castelului Vlădoianu ca sediu și emblemă pentru noua companie a constat "tocmai în această latură tradiționalistă, specifică podgoriei Cotnari", pe care a dorit să o mențină și să o dezvolte pentru viitor.
     Înființarea Cramei Vlădoianu, amplasată în spatele castelului cu același nume, constituie prima etapă din planul de investiții în vinificatie al Casei de Vinuri Cotnari. Amplasată pe locul vechii crame, unde boierul Vlădoianu producea vinul obținut din recoltarea strugurilor de pe cele aproximativ 50 de hectare pe care le administra, și a beciului adânc de 15 metri, înalt de 6 metri și cu o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, unde acesta depozita vinul produs, Crama Vlădoianu este dotată cu tehnologie de ultimă generație în materie de vinificare a strugurilor roșii, după o investiție de aproximativ 1,5 milioane euro.
     Victor Deleanu ne-a povestit cu entuziasm: "Deși planul inițial de investiții prevedea construirea unei noi crame, în cadrul domeniului Vlădoianu, dotată cu tehnologii de ultimă generație în materie de vinificare a strugurilor albi, luna septembrie a anului 2013 a adus o schimbare majoră, însă benefică, prin achiziționarea unei vechi crame: Crama Axinte. Investițiile pe care le realizăm în prezent pentru retehnologizarea Cramei Axinte, aparținând Casei de Vinuri Cotnari, ajung la aproximativ 2,5 milioane euro. După finalizarea investițiilor, în cadrul noii crame vor putea fi produse, pe lângă vinurile albe și rose, o gamă de vinuri spumante, dar și distilate obținute din struguri".
     Domnia sa ne-a spus că, întrucât investițiile în capacitatea de producție a Casei de Vinuri Cotnari sunt prioritare, restaurarea domeniului Vlădoianu urmează să fie demarată în anii următori.
     *  Compania țintește dublarea anuală a vânzărilor, în următorii cinci ani
     Casa de Vinuri Cotnari și-a propus să-și dubleze vânzările, în fiecare dintre următorii cinci ani, potrivit domnului Deleanu, care ne-a mai spus: "Din punct de vedere al calității și volumului de vin obținut în anul 2015, dorim ca în luna septembrie să avem o recoltă cel puțin la fel de bună ca în toamna anului 2014. Calitatea strugurilor, respectiv a vinului obținut, este recunoscută pe plan mondial prin numărul impresionant de medalii obținute în cadrul concursurilor internaționale".
     Compania a obținut, până acum, în jur de 30 de medalii de aur și argint, la concursurile de profil de la noi și din alte țări. În acest an, vinurile Casei de Vinuri Cotnari vor fi înscrise la concursurile internaționale Berliner Wein Trophy și Asien Wine Trophy-Daejeon, ne-a spus Victor Deleanu.
     Potrivit domniei sale, în prezent, din exploatarea celor 350 de hectare de vie pe care societatea le deține, se obțin aproximativ două milioane de litri de vin anual, o parte fiind destinată gamelor HoReCa, iar restul - gamelor de retail.
     "În viitorul apropiat, pe lângă investițiile realizate sau în curs de realizare în capacitatea de producție, urmărim și dezvoltarea suprafețelor exploatate, cu aproximativ 30%", a precizat reprezentantul companiei.
     Domnul Deleanu ne-a mai spus că, momentan, focusul Casei de Vinuri Cotnari este piața internă, exporturile fiind ocazionale: "Vindem puțin din gamele de retail în Italia și Spania (în special vinuri roșii și roze) și exportăm în Japonia și SUA. După consolidarea pieței interne, intenționăm să dezvoltăm și alte piețe, în special cele în care există comunități importante de români".
     În prezent, Casa de Vinuri Cotnari produce următoarele game de vin: Gama Colocviu (Colocviu la Paris - Busuioacă sec, Colocviu la Roma - Tămâioasă Românească sec, Colocviu la Moscova - Grasă de Cotnari sec și Colocviu la Atena - Fetească Albă sec), Gama Cotnari - Domenii (Fetească Albă sec, Fetească Neagră sec, Tămâioasă Românească demisec, Busuioacă demisec), Gama Inedit (Busuioacă demidulce, Busuioacă demisec, Fetească Neagră demidulce, Fetească Neagră demisec, Tămâioasă Românească demisec).
     Noutățile acestui an constau, pe de o parte, în îmbutelierea și vânzarea sub brand-urile Colocviu, Cotnari-Domenii și Inedit a soiurilor vinificate în anul 2014, iar, pe de altă parte, în lansarea unor produse noi.
     În ceea ce privește produsele noi, cele două proiecte ale companiei sunt Colocviu la Paris Magnum - Busuioacă sec 2014, având ca variantă de prezentare sticla de 1,5 litri, vin destinat sezonului cald și Castel Vlădoianu, produs din soiul de struguri Fetească Neagră, vinificat în sec, anul 2013.
     În prezent, suprafața de viță exploatată de Casa de Vinuri Cotnari este compusă din Fetească Neagră - 100 ha, Busuioacă - 75 ha, Tămâioasă Românească - 75 ha, Grasă de Cotnari - 50 ha și Fetească Albă - 50 ha.
     Referitor la sectorul pe care activează, Victor Deleanu ne-a spus că, pe segmentul HoReCa, principalele provocări constau în reticența consumatorilor față de soiurile autohtone, creșterea numărului de producători și lipsa pregătirii personalului din restaurante.
     În piața de retail, primele provocări sunt reprezentate de restrângerea raftului destinat comercializării vinurilor liniștite, orientarea consumatorului către produsele low, cererea foarte elastică a vinului, care este un produs cu vânzare sezonieră. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Vinuri)
LA CONCURSUL INTERNATIONAL "BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST"
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.