Apanova
BURSA 14.07.2015

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
"Casa de Vinuri Cotnari": "Am considerat firească asocierea Parisului (Turnul Eiffel) cu prima Busuioacă vinificată în sec, având în vedere că patria vinului rose este Franța, iar culoarea ne duce cu gândul la iubire, la orașul îndrăgostiților - Paris".
     Soiul de viță de vie "Fetească Neagră" a fost replantat în podgoria Cotnari după ce a fost trimis, cu ani în urmă, în Franța, la solicitarea specialiștilor de acolo.
     Producătorul "Casa de Vinuri Cotnari" relatează, pe site-ul său, povestea nobilului soi de vie: "Prezența soiului Fetească Neagră în podgoria Cotnari nu constituie un element de inovație. În vasele ceramice ale culturii Cucuteni, localitate poziționată la 11 km de Cotnari (una din cele mai înfloritoare civilizații neolitice, între anii 5500 și 2750 înaintea erei noastre) s-au găsit sâmburi de struguri și urme a ceea ce pare vin.
     Conform înscrisurilor aflate la Arhivele Naționale, în 1899 șeful serviciului viticulturii din Ministerul Agriculturii, cu prilejul călătoriei în Franța, a vizitat școlile de agricultură din Montpellier și Ecully (Beaujolais). Directorii acestor școli și-au exprimat dorința precum că "ar fi fericiți să aibă în colecțiile școlilor lor câteva din principalele noastre varietăți și vițe românești". Reîntors la București, delegatul român propune Ministerului să se trimită câte 50 de vițe din principalele noastre varietăți din podgoriile Cotnari, Odobești, Dealul Mare, Drăgășani și Mehedinți. Inspectorul viticol de la Cotnari raporta că, pentru a fi trimise in Franța, poseda coarde «absolut autentice» din următoarele varietăți: Grasă de Cotnari, Fetească Albă, FETEASCĂ NEAGRĂ, Coarnă Albă, Coarnă Neagră, Mustoasă, Plavae, Galbenă. De la Cotnari s-au trimis în Franța următoarele vițe «absolut autentice, indigene, verificate și cu numirile autentice»: Grasă de Cotnari, FETEASCĂ NEAGRĂ, Fetească Albă, Plavae, Mustoasă, Galbenă".
     "Casa de Vinuri Cotnari" utilizează "Feteasca Neagră" pentru producerea vinului din gama "Inedit" și duce povestea mai departe, creând licoarea "Colocviu la Paris" - un vin rose din "Busuioacă de Bohotin" caracterizat astfel, de producători: "Paris și luminile orașului văzute din colina Montmartre. Un soi unic, ca și orașul la care se face referire în etichetă. Busuioaca plantată în 2007 în podgorie poate fi definită perlă rară, din care producem o ediție limitată. Nuanțe delicate de roz, arome îmbietoare, gust plăcut și rotund definind tipicitatea soiului. O nouă viziune de dragoste și iubire. Un vin emblematic. Vive la vie en rose!"
     De altfel, Casa de Vinuri Cotnari are povestea ei proprie...
     Copiii principalilor acționari de la compania producătoare de vinuri Cotnari au urzit o nouă poveste, în urmă cu câțiva ani, numită Casa de Vinuri Cotnari. Noua investiție a luat ființă după ce, odată cu trecerea anilor, a doua generație a acționarilor de la Cotnari și-a manifestat dorința să completeze sortimentația de vin obținută în podgorie, cu vinuri premium albe, rose și roșii, seci sau demiseci, destinate exclusiv segmentului HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering) și magazinelor specializate, după cum ne-a povestit Victor Deleanu, președintele Consiliului de Administrație al Casei de Vinuri Cotnari și fiul lui Constantin Deleanu, președintele directoratului de la Cotnari.
     Povestea se desfășoară în cadrul Castelului Vlădoianu din localitatea Cîrjoaia, edificiu ridicat în anul 1901 de fostul guvernator al Băncii Naționale, boierul Vasile Vlădoianu, împreună cu soția sa Ralița Balș, descendentă a boierului Balș.
     "Produsele regăsite în gamele Casei de Vinuri Cotnari îmbină inovația (forma sticlelor, a etichetelor, a capișoanelor, conținutul) cu tradiționalismul (istoria locurilor în care se vinifică, soiurile autohtone românești), contopire specifică Casei de Vinuri Cotnari", ne-a spus Victor Deleanu.
     Potrivit domniei sale, motivul alegerii Castelului Vlădoianu ca sediu și emblemă pentru noua companie a constat "tocmai în această latură tradiționalistă, specifică podgoriei Cotnari", pe care a dorit să o mențină și să o dezvolte pentru viitor.
     Înființarea Cramei Vlădoianu, amplasată în spatele castelului cu același nume, constituie prima etapă din planul de investiții în vinificatie al Casei de Vinuri Cotnari. Amplasată pe locul vechii crame, unde boierul Vlădoianu producea vinul obținut din recoltarea strugurilor de pe cele aproximativ 50 de hectare pe care le administra, și a beciului adânc de 15 metri, înalt de 6 metri și cu o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, unde acesta depozita vinul produs, Crama Vlădoianu este dotată cu tehnologie de ultimă generație în materie de vinificare a strugurilor roșii, după o investiție de aproximativ 1,5 milioane euro.
     Victor Deleanu ne-a povestit cu entuziasm: "Deși planul inițial de investiții prevedea construirea unei noi crame, în cadrul domeniului Vlădoianu, dotată cu tehnologii de ultimă generație în materie de vinificare a strugurilor albi, luna septembrie a anului 2013 a adus o schimbare majoră, însă benefică, prin achiziționarea unei vechi crame: Crama Axinte. Investițiile pe care le realizăm în prezent pentru retehnologizarea Cramei Axinte, aparținând Casei de Vinuri Cotnari, ajung la aproximativ 2,5 milioane euro. După finalizarea investițiilor, în cadrul noii crame vor putea fi produse, pe lângă vinurile albe și rose, o gamă de vinuri spumante, dar și distilate obținute din struguri".
     Domnia sa ne-a spus că, întrucât investițiile în capacitatea de producție a Casei de Vinuri Cotnari sunt prioritare, restaurarea domeniului Vlădoianu urmează să fie demarată în anii următori.
     *  Compania țintește dublarea anuală a vânzărilor, în următorii cinci ani
     Casa de Vinuri Cotnari și-a propus să-și dubleze vânzările, în fiecare dintre următorii cinci ani, potrivit domnului Deleanu, care ne-a mai spus: "Din punct de vedere al calității și volumului de vin obținut în anul 2015, dorim ca în luna septembrie să avem o recoltă cel puțin la fel de bună ca în toamna anului 2014. Calitatea strugurilor, respectiv a vinului obținut, este recunoscută pe plan mondial prin numărul impresionant de medalii obținute în cadrul concursurilor internaționale".
     Compania a obținut, până acum, în jur de 30 de medalii de aur și argint, la concursurile de profil de la noi și din alte țări. În acest an, vinurile Casei de Vinuri Cotnari vor fi înscrise la concursurile internaționale Berliner Wein Trophy și Asien Wine Trophy-Daejeon, ne-a spus Victor Deleanu.
     Potrivit domniei sale, în prezent, din exploatarea celor 350 de hectare de vie pe care societatea le deține, se obțin aproximativ două milioane de litri de vin anual, o parte fiind destinată gamelor HoReCa, iar restul - gamelor de retail.
     "În viitorul apropiat, pe lângă investițiile realizate sau în curs de realizare în capacitatea de producție, urmărim și dezvoltarea suprafețelor exploatate, cu aproximativ 30%", a precizat reprezentantul companiei.
     Domnul Deleanu ne-a mai spus că, momentan, focusul Casei de Vinuri Cotnari este piața internă, exporturile fiind ocazionale: "Vindem puțin din gamele de retail în Italia și Spania (în special vinuri roșii și roze) și exportăm în Japonia și SUA. După consolidarea pieței interne, intenționăm să dezvoltăm și alte piețe, în special cele în care există comunități importante de români".
     În prezent, Casa de Vinuri Cotnari produce următoarele game de vin: Gama Colocviu (Colocviu la Paris - Busuioacă sec, Colocviu la Roma - Tămâioasă Românească sec, Colocviu la Moscova - Grasă de Cotnari sec și Colocviu la Atena - Fetească Albă sec), Gama Cotnari - Domenii (Fetească Albă sec, Fetească Neagră sec, Tămâioasă Românească demisec, Busuioacă demisec), Gama Inedit (Busuioacă demidulce, Busuioacă demisec, Fetească Neagră demidulce, Fetească Neagră demisec, Tămâioasă Românească demisec).
     Noutățile acestui an constau, pe de o parte, în îmbutelierea și vânzarea sub brand-urile Colocviu, Cotnari-Domenii și Inedit a soiurilor vinificate în anul 2014, iar, pe de altă parte, în lansarea unor produse noi.
     În ceea ce privește produsele noi, cele două proiecte ale companiei sunt Colocviu la Paris Magnum - Busuioacă sec 2014, având ca variantă de prezentare sticla de 1,5 litri, vin destinat sezonului cald și Castel Vlădoianu, produs din soiul de struguri Fetească Neagră, vinificat în sec, anul 2013.
     În prezent, suprafața de viță exploatată de Casa de Vinuri Cotnari este compusă din Fetească Neagră - 100 ha, Busuioacă - 75 ha, Tămâioasă Românească - 75 ha, Grasă de Cotnari - 50 ha și Fetească Albă - 50 ha.
     Referitor la sectorul pe care activează, Victor Deleanu ne-a spus că, pe segmentul HoReCa, principalele provocări constau în reticența consumatorilor față de soiurile autohtone, creșterea numărului de producători și lipsa pregătirii personalului din restaurante.
     În piața de retail, primele provocări sunt reprezentate de restrângerea raftului destinat comercializării vinurilor liniștite, orientarea consumatorului către produsele low, cererea foarte elastică a vinului, care este un produs cu vânzare sezonieră. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Vinuri)
LA CONCURSUL INTERNATIONAL "BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST"
ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2016 FAȚĂ DE ACEEAȘI PERIOADĂ DIN 2015
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 12:39
     Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiției va începe pe 2 mai dezbaterile privind modificările Codului penal și ale Codului de procedură penală, informează Agerpres.  click să citești tot articolul
Internaţional, 12:30
     Alegerea în urmă cu aproape un a lui Emmanuel Macron la președinția Republicii este un "lucru rău", consideră aproape 52% dintre persoanele intervievate într-un sondaj Elabe publicat astăzi, relatează AFP, informează News.ro  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 12:21
     Nestle, cel mai mare grup alimentar din lume, a confirmat astăzi estimările sale anuale, după ce vânzările au urcat cu 2,8% în primul trimestru din 2018, față de un avans de 1,9% în ultimele trei luni din 2017, transmit RTE News și Reuters, informează Agerpress.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 12:09
CARREFOUR:
     Conform comunicatului de presă remis către Redacție, în legătură cu mesajele online frauduloase apărute pe Facebook și WhatsApp, în care este folosit numele companiei Carrefour, reprezentanții doresc să sublinieze câteva aspecte importante.  click să citești tot articolul
Internaţional, 11:54
     Prețurile petrolului au urcat, astăzi, la cele mai ridicat nivele din mai mult de trei ani, pe fondul scăderii stocurilor în Statele Unite și a măsurilor Arabiei Saudite de susținere a creșterii cotațiilor prin limitarea livrărilor, transmite Reuters.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BVB
     * Acțiunile Transgaz au crescut cu peste 2%
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri, a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 91,16 milioane de lei (19,61 milioane de...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BURSELE DIN LUME / PIEȚELE URCĂ
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, investitorii îndreptându-și atenția spre rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
17.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, un volum de numai 21,7 milioane de lei (4,67 milioane de euro), inferior celui...  click să citești tot articolul
17.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, din cauza situației din Siria.  click să citești tot articolul
16.04.2018
BVB
     * Dragoș Mesaroș, Goldring: "Deprecierea cotațiilor pieței reprezintă o corecție normală după creșterea din ultima perioadă"
     
     Ședință de tranzacționare de la finalul săptămânii a fost...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9171
2.3790
2.9880
3.8854
0.1840
0.6248
0.2123
4.6530
5.3397
1.4997
3.5072
0.2292
0.4838
1.1156
0.0610
0.4472
0.9177
3.7620
0.3138
1.1036
0.5985
0.0573
0.3530
0.2089
2.7511
0.0394
0.1440
1.0242
0.6272
0.1204
162.7664
5.4760
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
.