BURSA 14.07.2015

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
"Casa de Vinuri Cotnari": "Am considerat firească asocierea Parisului (Turnul Eiffel) cu prima Busuioacă vinificată în sec, având în vedere că patria vinului rose este Franța, iar culoarea ne duce cu gândul la iubire, la orașul îndrăgostiților - Paris".
     Soiul de viță de vie "Fetească Neagră" a fost replantat în podgoria Cotnari după ce a fost trimis, cu ani în urmă, în Franța, la solicitarea specialiștilor de acolo.
     Producătorul "Casa de Vinuri Cotnari" relatează, pe site-ul său, povestea nobilului soi de vie: "Prezența soiului Fetească Neagră în podgoria Cotnari nu constituie un element de inovație. În vasele ceramice ale culturii Cucuteni, localitate poziționată la 11 km de Cotnari (una din cele mai înfloritoare civilizații neolitice, între anii 5500 și 2750 înaintea erei noastre) s-au găsit sâmburi de struguri și urme a ceea ce pare vin.
     Conform înscrisurilor aflate la Arhivele Naționale, în 1899 șeful serviciului viticulturii din Ministerul Agriculturii, cu prilejul călătoriei în Franța, a vizitat școlile de agricultură din Montpellier și Ecully (Beaujolais). Directorii acestor școli și-au exprimat dorința precum că "ar fi fericiți să aibă în colecțiile școlilor lor câteva din principalele noastre varietăți și vițe românești". Reîntors la București, delegatul român propune Ministerului să se trimită câte 50 de vițe din principalele noastre varietăți din podgoriile Cotnari, Odobești, Dealul Mare, Drăgășani și Mehedinți. Inspectorul viticol de la Cotnari raporta că, pentru a fi trimise in Franța, poseda coarde «absolut autentice» din următoarele varietăți: Grasă de Cotnari, Fetească Albă, FETEASCĂ NEAGRĂ, Coarnă Albă, Coarnă Neagră, Mustoasă, Plavae, Galbenă. De la Cotnari s-au trimis în Franța următoarele vițe «absolut autentice, indigene, verificate și cu numirile autentice»: Grasă de Cotnari, FETEASCĂ NEAGRĂ, Fetească Albă, Plavae, Mustoasă, Galbenă".
     "Casa de Vinuri Cotnari" utilizează "Feteasca Neagră" pentru producerea vinului din gama "Inedit" și duce povestea mai departe, creând licoarea "Colocviu la Paris" - un vin rose din "Busuioacă de Bohotin" caracterizat astfel, de producători: "Paris și luminile orașului văzute din colina Montmartre. Un soi unic, ca și orașul la care se face referire în etichetă. Busuioaca plantată în 2007 în podgorie poate fi definită perlă rară, din care producem o ediție limitată. Nuanțe delicate de roz, arome îmbietoare, gust plăcut și rotund definind tipicitatea soiului. O nouă viziune de dragoste și iubire. Un vin emblematic. Vive la vie en rose!"
     De altfel, Casa de Vinuri Cotnari are povestea ei proprie...
     Copiii principalilor acționari de la compania producătoare de vinuri Cotnari au urzit o nouă poveste, în urmă cu câțiva ani, numită Casa de Vinuri Cotnari. Noua investiție a luat ființă după ce, odată cu trecerea anilor, a doua generație a acționarilor de la Cotnari și-a manifestat dorința să completeze sortimentația de vin obținută în podgorie, cu vinuri premium albe, rose și roșii, seci sau demiseci, destinate exclusiv segmentului HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering) și magazinelor specializate, după cum ne-a povestit Victor Deleanu, președintele Consiliului de Administrație al Casei de Vinuri Cotnari și fiul lui Constantin Deleanu, președintele directoratului de la Cotnari.
     Povestea se desfășoară în cadrul Castelului Vlădoianu din localitatea Cîrjoaia, edificiu ridicat în anul 1901 de fostul guvernator al Băncii Naționale, boierul Vasile Vlădoianu, împreună cu soția sa Ralița Balș, descendentă a boierului Balș.
     "Produsele regăsite în gamele Casei de Vinuri Cotnari îmbină inovația (forma sticlelor, a etichetelor, a capișoanelor, conținutul) cu tradiționalismul (istoria locurilor în care se vinifică, soiurile autohtone românești), contopire specifică Casei de Vinuri Cotnari", ne-a spus Victor Deleanu.
     Potrivit domniei sale, motivul alegerii Castelului Vlădoianu ca sediu și emblemă pentru noua companie a constat "tocmai în această latură tradiționalistă, specifică podgoriei Cotnari", pe care a dorit să o mențină și să o dezvolte pentru viitor.
     Înființarea Cramei Vlădoianu, amplasată în spatele castelului cu același nume, constituie prima etapă din planul de investiții în vinificatie al Casei de Vinuri Cotnari. Amplasată pe locul vechii crame, unde boierul Vlădoianu producea vinul obținut din recoltarea strugurilor de pe cele aproximativ 50 de hectare pe care le administra, și a beciului adânc de 15 metri, înalt de 6 metri și cu o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, unde acesta depozita vinul produs, Crama Vlădoianu este dotată cu tehnologie de ultimă generație în materie de vinificare a strugurilor roșii, după o investiție de aproximativ 1,5 milioane euro.
     Victor Deleanu ne-a povestit cu entuziasm: "Deși planul inițial de investiții prevedea construirea unei noi crame, în cadrul domeniului Vlădoianu, dotată cu tehnologii de ultimă generație în materie de vinificare a strugurilor albi, luna septembrie a anului 2013 a adus o schimbare majoră, însă benefică, prin achiziționarea unei vechi crame: Crama Axinte. Investițiile pe care le realizăm în prezent pentru retehnologizarea Cramei Axinte, aparținând Casei de Vinuri Cotnari, ajung la aproximativ 2,5 milioane euro. După finalizarea investițiilor, în cadrul noii crame vor putea fi produse, pe lângă vinurile albe și rose, o gamă de vinuri spumante, dar și distilate obținute din struguri".
     Domnia sa ne-a spus că, întrucât investițiile în capacitatea de producție a Casei de Vinuri Cotnari sunt prioritare, restaurarea domeniului Vlădoianu urmează să fie demarată în anii următori.
     *  Compania țintește dublarea anuală a vânzărilor, în următorii cinci ani
     Casa de Vinuri Cotnari și-a propus să-și dubleze vânzările, în fiecare dintre următorii cinci ani, potrivit domnului Deleanu, care ne-a mai spus: "Din punct de vedere al calității și volumului de vin obținut în anul 2015, dorim ca în luna septembrie să avem o recoltă cel puțin la fel de bună ca în toamna anului 2014. Calitatea strugurilor, respectiv a vinului obținut, este recunoscută pe plan mondial prin numărul impresionant de medalii obținute în cadrul concursurilor internaționale".
     Compania a obținut, până acum, în jur de 30 de medalii de aur și argint, la concursurile de profil de la noi și din alte țări. În acest an, vinurile Casei de Vinuri Cotnari vor fi înscrise la concursurile internaționale Berliner Wein Trophy și Asien Wine Trophy-Daejeon, ne-a spus Victor Deleanu.
     Potrivit domniei sale, în prezent, din exploatarea celor 350 de hectare de vie pe care societatea le deține, se obțin aproximativ două milioane de litri de vin anual, o parte fiind destinată gamelor HoReCa, iar restul - gamelor de retail.
     "În viitorul apropiat, pe lângă investițiile realizate sau în curs de realizare în capacitatea de producție, urmărim și dezvoltarea suprafețelor exploatate, cu aproximativ 30%", a precizat reprezentantul companiei.
     Domnul Deleanu ne-a mai spus că, momentan, focusul Casei de Vinuri Cotnari este piața internă, exporturile fiind ocazionale: "Vindem puțin din gamele de retail în Italia și Spania (în special vinuri roșii și roze) și exportăm în Japonia și SUA. După consolidarea pieței interne, intenționăm să dezvoltăm și alte piețe, în special cele în care există comunități importante de români".
     În prezent, Casa de Vinuri Cotnari produce următoarele game de vin: Gama Colocviu (Colocviu la Paris - Busuioacă sec, Colocviu la Roma - Tămâioasă Românească sec, Colocviu la Moscova - Grasă de Cotnari sec și Colocviu la Atena - Fetească Albă sec), Gama Cotnari - Domenii (Fetească Albă sec, Fetească Neagră sec, Tămâioasă Românească demisec, Busuioacă demisec), Gama Inedit (Busuioacă demidulce, Busuioacă demisec, Fetească Neagră demidulce, Fetească Neagră demisec, Tămâioasă Românească demisec).
     Noutățile acestui an constau, pe de o parte, în îmbutelierea și vânzarea sub brand-urile Colocviu, Cotnari-Domenii și Inedit a soiurilor vinificate în anul 2014, iar, pe de altă parte, în lansarea unor produse noi.
     În ceea ce privește produsele noi, cele două proiecte ale companiei sunt Colocviu la Paris Magnum - Busuioacă sec 2014, având ca variantă de prezentare sticla de 1,5 litri, vin destinat sezonului cald și Castel Vlădoianu, produs din soiul de struguri Fetească Neagră, vinificat în sec, anul 2013.
     În prezent, suprafața de viță exploatată de Casa de Vinuri Cotnari este compusă din Fetească Neagră - 100 ha, Busuioacă - 75 ha, Tămâioasă Românească - 75 ha, Grasă de Cotnari - 50 ha și Fetească Albă - 50 ha.
     Referitor la sectorul pe care activează, Victor Deleanu ne-a spus că, pe segmentul HoReCa, principalele provocări constau în reticența consumatorilor față de soiurile autohtone, creșterea numărului de producători și lipsa pregătirii personalului din restaurante.
     În piața de retail, primele provocări sunt reprezentate de restrângerea raftului destinat comercializării vinurilor liniștite, orientarea consumatorului către produsele low, cererea foarte elastică a vinului, care este un produs cu vânzare sezonieră. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Vinuri)
LA CONCURSUL INTERNATIONAL "BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST"
ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2016 FAȚĂ DE ACEEAȘI PERIOADĂ DIN 2015
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:08
     * Dolarul a pierdut 0,07 bani în fața monedei naționale
     * Francul a urcat la 3,9727 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6614 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 1 ban, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,6514 lei.  click să citești tot articolul
Strategia Naţională Anticorupţie, 14:47
     Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Ionel Arsene, a fost plasat, astăzi, sub control judiciar, pentru trafic de influență, printr-o decizie a magistraților Tribunalului Bacău, potrivit Agerpres.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:39
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 30,7 milioane lei (3,8 milioane euro).  click să citești tot articolul
Miscellanea, 14:31
     Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind solicită coaliției aflate la putere, precum și premierului desemnat, Viorica Dăncilă, să retragă, în regim de urgență, Ordonanța nr. 27/2017, întrucât aceasta afectează în mod dramatic veniturile artiștilor, jurnaliștilor, cadrelor didactice, dar și ale altor categorii profesionale, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  click să citești tot articolul
Internaţional, 14:15
     Cinci dintre principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.01.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de ieri, prin volumul mare înregistrat de acțiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BURSELE DIN LUME / DATORITĂ REZULTATELOR COMPANIILOR
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ușor ieri, după recordurile consemnate în ziua anterioară pe Wall Street. Sectorul tehnologic a avut cele mai importante câștiguri, în baza...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
17.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, exportatorii din regiune fiind impulsionați de deprecierea euro.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0446
2.3834
3.0592
3.9727
0.1834
0.6259
0.2144
4.6614
5.2814
1.5077
3.4322
0.2250
0.4843
1.1167
0.0671
0.4742
1.0030
3.7984
0.3121
1.1846
0.5937
0.0596
0.3565
0.2042
2.7707
0.0393
0.1323
1.0341
0.6265
0.1191
163.0820
5.4816
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  click here to read the entire article
.