BURSA 17.11.2015

LARISA BĂNICĂ
 
mărește imaginea
Dana Răduică
     *  Dana Răduică: "De la zdrobirea strugurilor cu piciorul, la utilaje performante de vinificație"
     *  "Consumul de vin a devenit o necesitate alimentară, socială, economică și culturală"
       Fiecare țară de pe glob are propria sa producție de vin, un singur element unindu-le, anume respectul pentru meseria de viticultor, a afirmat Dana Răduică, manager campanii legume și culturi speciale Syngenta, în cadrul evenimentului organizat săptămâna trecută la Brașov, de către companie.
     Mândria de a transforma fiecare bob de strugure într-un strop de vin ne-a adus astăzi într-o epocă modernă, în care vița de vie nu mai este doar o cultură agricolă, iar vinul nu mai este doar un produs și un aliment. Doamna Răduică a precizat: "În momentul de față, cultivarea viței de vie și consumul de vin au devenit o necesitate alimentară, socială, economică și culturală. Acestea au trecut prin transformări majore de-a lungul anilor și, dacă înainte vreme erau limitate la cultura propriu-zisă, în prezent s-a trecut la cultivarea unor varietăți de soiuri în cadrul unei podgorii".
     Potrivit domniei sale, la nivelul tehnologiei, schimbarea s-a produs într-un ritm alert, astfel că "uitându-ne în istorie, am trecut cu toții de la recoltarea în coșuri de răchită și producerea mustului prin zdrobirea strugurilor cu piciorul, la utilaje performante de vie și vinificație. În Evul Mediu, strugurii se recoltau în momentul în care își schimbau culoarea, cei de atunci analizau și poziția stelelor. Acum, am evoluat și recoltăm strugurii în funcție de maturarea boabelor".
     *  Cea mai mare pondere a producției de vin o au Franța, Italia și Spania
     Dana Răduică a prezentat, în cadrul întâlnirii de la Brașov, evoluția producției de vin pe ultimii 13-14 ani. Astfel că, potrivit unui studiu al Organizației Internaționale a Viei și Vinului, suprafața totală de podgorii de pe glob însumează 7.500 milioane de hectare. Jumătate din această suprafață este deținută de cinci țări - Franța, Spania, Italia, China și Turcia. Observăm, așadar, că marea majoritate a țărilor din top cinci fac parte din Uniunea Europeană.
     Însă, ca și evoluții din anul 2000 până în prezent, în ceea ce privește suprafața totală cultivată de viță de vie, se observă o ușoară scădere, cea mai mare fiind în Europa. Doamna Răduică a menționat: "Dacă acum 15 ani Europa înregistra peste 60% pondere din suprafața mondială cultivată cu viță de vie, în prezent, ea a scăzut undeva la 55%. O parte din această scădere a fost recuperată de celelalte continente, cum ar fi Asia, care crește exponențial an de an".
     Per ansamblu, am reținut că producția mondială de struguri întâmpină o creștere ușoară, fapt datorat tehnologiior, care au avansat mult în ultimii ani. "Producția de vin este relativ constantă în ultimii 14 ani, urmărindu-se mai degrabă calitatea decât cantitatea. Principalele zece țări producătoare însumează 80% din totalul cantității de vin produsă în întreaga lume, iar dintre acestea cea mai mare pondere o au Franța, Italia și Spania. În ceea ce privește consumul, acesta a variat, iar media anuală arată o tendință de creștere", a declarat dna Răduică.
     Valoarea exporturilor a înregistrat un trend ascendent, conform reprezentanților Syngenta, interesant fiind faptul că exporturile de vin îmbuteliat au scăzut cu 2,5 procente în valoare și cu 6 puncte în volum, pe când cele "la vrac" au crescut.
     Dana Răduică a încheiat: "Cele mai mari țări exportatoare de vin rămân Franța, Italia, Spania, Australia, iar la importuri se detașează SUA, Marea Britanie, Germania, Canada, Japonia și China, cu cantități de peste 1 miliard de euro fiecare. SUA a depășit Marea Britanie în importuri, Germania și Canada cresc încet, iar China a ajuns la nivelul Japoniei, deși este în scădere".
     *  Făinarea - principala problemă la nivelul viței de vie
     Simon Arnsek, expert tehnic pe produse de protecția mediului, speaker al evenimentului organizat de Syngenta, a abordat una din cele mai importante boli în cultura viței de vie - făinarea. În ultimii ani, experții în domeniu au observat că la nivel de fermă, viticultorii au început să aibă probleme mai mari cu controlul făinării, decât cu cel al manei.
     Un scurt istoric realizat de domnul Arnsek arată că boala provine din America, însă a fost descoperită în Anglia, în anul 1845, și s-a răspândit foarte ușor de-a lungul întregii Europe, în 5-6 ani. Spre exemplu, în Franța se produceau 54 de milioane de hectolitri de vin în 1847, iar datorită făinării producția a scăzut la 11 milioane hectolitri în 1854.
     Astăzi, făinarea dă bătăi de cap în întreaga lume, potrivit expertului tehnic, care a declarat: "Este important de știut că această boală poate afecta toate părțile verzi ale plantei. Simptomele se pot vedea pe lăstarii tineri, pe frunze, pe ciorchini și pe boabe. Primele care apar sunt greu de recunoscut , ceea ce, de regulă, ne creează probleme. În cazul în care apar simptome pe lăstarii tineri, atunci infecția provine din muguri - lăstarii au o creștere mai înceată, devin de culoare gri, iar acest atac are un impact major asupra producției de struguri. Simptomatologia la nivelul frunzelor apare prima dată pe partea dorsală a acestora, dar cu timpul acoperă întreaga frunză, care capătă tot o culoare gri. De menționat este faptul că frunzele bătrâne sunt mai sensibile la atac decât cele tinere".
     Am mai aflat că la nivelul ciorchinelui, boabele devin sensibile până la stadiul de pârgă, ciuperca acoperind doar partea exterioară a bobului de strugure, interiorul dezvoltându-se în continuare până când problemele se simt și aici. Conform lui Simon Arnsek, în ceea ce privește lăstarii, dacă atacul este puternic, acesta afectează și maturarea lemnului și astfel apar boabele pe care nu le putem folosi în producția vinului.
     Din punct de vedere cultural, vinul s-a consumat întotdeauna în cinstea cuiva, potrivit reprezentanților Syngenta. Spre exemplu, grecii beau în cinstea lui Dionysos, romanii în cinstea lui Bachus, iar noi... consumăm cu toții pentru noroc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Vinuri)
LA CONCURSUL INTERNATIONAL "BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST"
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.