BURSA 17.11.2015

LARISA BĂNICĂ
 
mărește imaginea
Dana Răduică
     *  Dana Răduică: "De la zdrobirea strugurilor cu piciorul, la utilaje performante de vinificație"
     *  "Consumul de vin a devenit o necesitate alimentară, socială, economică și culturală"
       Fiecare țară de pe glob are propria sa producție de vin, un singur element unindu-le, anume respectul pentru meseria de viticultor, a afirmat Dana Răduică, manager campanii legume și culturi speciale Syngenta, în cadrul evenimentului organizat săptămâna trecută la Brașov, de către companie.
     Mândria de a transforma fiecare bob de strugure într-un strop de vin ne-a adus astăzi într-o epocă modernă, în care vița de vie nu mai este doar o cultură agricolă, iar vinul nu mai este doar un produs și un aliment. Doamna Răduică a precizat: "În momentul de față, cultivarea viței de vie și consumul de vin au devenit o necesitate alimentară, socială, economică și culturală. Acestea au trecut prin transformări majore de-a lungul anilor și, dacă înainte vreme erau limitate la cultura propriu-zisă, în prezent s-a trecut la cultivarea unor varietăți de soiuri în cadrul unei podgorii".
     Potrivit domniei sale, la nivelul tehnologiei, schimbarea s-a produs într-un ritm alert, astfel că "uitându-ne în istorie, am trecut cu toții de la recoltarea în coșuri de răchită și producerea mustului prin zdrobirea strugurilor cu piciorul, la utilaje performante de vie și vinificație. În Evul Mediu, strugurii se recoltau în momentul în care își schimbau culoarea, cei de atunci analizau și poziția stelelor. Acum, am evoluat și recoltăm strugurii în funcție de maturarea boabelor".
     *  Cea mai mare pondere a producției de vin o au Franța, Italia și Spania
     Dana Răduică a prezentat, în cadrul întâlnirii de la Brașov, evoluția producției de vin pe ultimii 13-14 ani. Astfel că, potrivit unui studiu al Organizației Internaționale a Viei și Vinului, suprafața totală de podgorii de pe glob însumează 7.500 milioane de hectare. Jumătate din această suprafață este deținută de cinci țări - Franța, Spania, Italia, China și Turcia. Observăm, așadar, că marea majoritate a țărilor din top cinci fac parte din Uniunea Europeană.
     Însă, ca și evoluții din anul 2000 până în prezent, în ceea ce privește suprafața totală cultivată de viță de vie, se observă o ușoară scădere, cea mai mare fiind în Europa. Doamna Răduică a menționat: "Dacă acum 15 ani Europa înregistra peste 60% pondere din suprafața mondială cultivată cu viță de vie, în prezent, ea a scăzut undeva la 55%. O parte din această scădere a fost recuperată de celelalte continente, cum ar fi Asia, care crește exponențial an de an".
     Per ansamblu, am reținut că producția mondială de struguri întâmpină o creștere ușoară, fapt datorat tehnologiior, care au avansat mult în ultimii ani. "Producția de vin este relativ constantă în ultimii 14 ani, urmărindu-se mai degrabă calitatea decât cantitatea. Principalele zece țări producătoare însumează 80% din totalul cantității de vin produsă în întreaga lume, iar dintre acestea cea mai mare pondere o au Franța, Italia și Spania. În ceea ce privește consumul, acesta a variat, iar media anuală arată o tendință de creștere", a declarat dna Răduică.
     Valoarea exporturilor a înregistrat un trend ascendent, conform reprezentanților Syngenta, interesant fiind faptul că exporturile de vin îmbuteliat au scăzut cu 2,5 procente în valoare și cu 6 puncte în volum, pe când cele "la vrac" au crescut.
     Dana Răduică a încheiat: "Cele mai mari țări exportatoare de vin rămân Franța, Italia, Spania, Australia, iar la importuri se detașează SUA, Marea Britanie, Germania, Canada, Japonia și China, cu cantități de peste 1 miliard de euro fiecare. SUA a depășit Marea Britanie în importuri, Germania și Canada cresc încet, iar China a ajuns la nivelul Japoniei, deși este în scădere".
     *  Făinarea - principala problemă la nivelul viței de vie
     Simon Arnsek, expert tehnic pe produse de protecția mediului, speaker al evenimentului organizat de Syngenta, a abordat una din cele mai importante boli în cultura viței de vie - făinarea. În ultimii ani, experții în domeniu au observat că la nivel de fermă, viticultorii au început să aibă probleme mai mari cu controlul făinării, decât cu cel al manei.
     Un scurt istoric realizat de domnul Arnsek arată că boala provine din America, însă a fost descoperită în Anglia, în anul 1845, și s-a răspândit foarte ușor de-a lungul întregii Europe, în 5-6 ani. Spre exemplu, în Franța se produceau 54 de milioane de hectolitri de vin în 1847, iar datorită făinării producția a scăzut la 11 milioane hectolitri în 1854.
     Astăzi, făinarea dă bătăi de cap în întreaga lume, potrivit expertului tehnic, care a declarat: "Este important de știut că această boală poate afecta toate părțile verzi ale plantei. Simptomele se pot vedea pe lăstarii tineri, pe frunze, pe ciorchini și pe boabe. Primele care apar sunt greu de recunoscut , ceea ce, de regulă, ne creează probleme. În cazul în care apar simptome pe lăstarii tineri, atunci infecția provine din muguri - lăstarii au o creștere mai înceată, devin de culoare gri, iar acest atac are un impact major asupra producției de struguri. Simptomatologia la nivelul frunzelor apare prima dată pe partea dorsală a acestora, dar cu timpul acoperă întreaga frunză, care capătă tot o culoare gri. De menționat este faptul că frunzele bătrâne sunt mai sensibile la atac decât cele tinere".
     Am mai aflat că la nivelul ciorchinelui, boabele devin sensibile până la stadiul de pârgă, ciuperca acoperind doar partea exterioară a bobului de strugure, interiorul dezvoltându-se în continuare până când problemele se simt și aici. Conform lui Simon Arnsek, în ceea ce privește lăstarii, dacă atacul este puternic, acesta afectează și maturarea lemnului și astfel apar boabele pe care nu le putem folosi în producția vinului.
     Din punct de vedere cultural, vinul s-a consumat întotdeauna în cinstea cuiva, potrivit reprezentanților Syngenta. Spre exemplu, grecii beau în cinstea lui Dionysos, romanii în cinstea lui Bachus, iar noi... consumăm cu toții pentru noroc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
15.12.2017
BVB
     Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de ieri a fost de 34,1 milioane lei sub media zilnică anuală de 48 milioane lei și în scădere față de...  detalii
15.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs descendent ieri, în majoritate, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină nemodificată dobânda de politică monetară, promițând totodată că...  detalii
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0007
2,3690
3,0517
4,9642
0,1804
0,6224
0,2191
4,6332
5,2671
1,4746
3,4752
0,2288
0,4753
1,0975
0,0668
0,4670
1,0209
3,9185
0,2908
1,1838
0,5929
0,0609
0,3596
0,2057
2,7403
0,0388
0,1429
1,0668
0,6140
0,1205
158,2582
5,5438
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
.