CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 17.11.2015

LARISA BĂNICĂ
 
mărește imaginea
Dana Răduică
     *  Dana Răduică: "De la zdrobirea strugurilor cu piciorul, la utilaje performante de vinificație"
     *  "Consumul de vin a devenit o necesitate alimentară, socială, economică și culturală"
       Fiecare țară de pe glob are propria sa producție de vin, un singur element unindu-le, anume respectul pentru meseria de viticultor, a afirmat Dana Răduică, manager campanii legume și culturi speciale Syngenta, în cadrul evenimentului organizat săptămâna trecută la Brașov, de către companie.
     Mândria de a transforma fiecare bob de strugure într-un strop de vin ne-a adus astăzi într-o epocă modernă, în care vița de vie nu mai este doar o cultură agricolă, iar vinul nu mai este doar un produs și un aliment. Doamna Răduică a precizat: "În momentul de față, cultivarea viței de vie și consumul de vin au devenit o necesitate alimentară, socială, economică și culturală. Acestea au trecut prin transformări majore de-a lungul anilor și, dacă înainte vreme erau limitate la cultura propriu-zisă, în prezent s-a trecut la cultivarea unor varietăți de soiuri în cadrul unei podgorii".
     Potrivit domniei sale, la nivelul tehnologiei, schimbarea s-a produs într-un ritm alert, astfel că "uitându-ne în istorie, am trecut cu toții de la recoltarea în coșuri de răchită și producerea mustului prin zdrobirea strugurilor cu piciorul, la utilaje performante de vie și vinificație. În Evul Mediu, strugurii se recoltau în momentul în care își schimbau culoarea, cei de atunci analizau și poziția stelelor. Acum, am evoluat și recoltăm strugurii în funcție de maturarea boabelor".
     *  Cea mai mare pondere a producției de vin o au Franța, Italia și Spania
     Dana Răduică a prezentat, în cadrul întâlnirii de la Brașov, evoluția producției de vin pe ultimii 13-14 ani. Astfel că, potrivit unui studiu al Organizației Internaționale a Viei și Vinului, suprafața totală de podgorii de pe glob însumează 7.500 milioane de hectare. Jumătate din această suprafață este deținută de cinci țări - Franța, Spania, Italia, China și Turcia. Observăm, așadar, că marea majoritate a țărilor din top cinci fac parte din Uniunea Europeană.
     Însă, ca și evoluții din anul 2000 până în prezent, în ceea ce privește suprafața totală cultivată de viță de vie, se observă o ușoară scădere, cea mai mare fiind în Europa. Doamna Răduică a menționat: "Dacă acum 15 ani Europa înregistra peste 60% pondere din suprafața mondială cultivată cu viță de vie, în prezent, ea a scăzut undeva la 55%. O parte din această scădere a fost recuperată de celelalte continente, cum ar fi Asia, care crește exponențial an de an".
     Per ansamblu, am reținut că producția mondială de struguri întâmpină o creștere ușoară, fapt datorat tehnologiior, care au avansat mult în ultimii ani. "Producția de vin este relativ constantă în ultimii 14 ani, urmărindu-se mai degrabă calitatea decât cantitatea. Principalele zece țări producătoare însumează 80% din totalul cantității de vin produsă în întreaga lume, iar dintre acestea cea mai mare pondere o au Franța, Italia și Spania. În ceea ce privește consumul, acesta a variat, iar media anuală arată o tendință de creștere", a declarat dna Răduică.
     Valoarea exporturilor a înregistrat un trend ascendent, conform reprezentanților Syngenta, interesant fiind faptul că exporturile de vin îmbuteliat au scăzut cu 2,5 procente în valoare și cu 6 puncte în volum, pe când cele "la vrac" au crescut.
     Dana Răduică a încheiat: "Cele mai mari țări exportatoare de vin rămân Franța, Italia, Spania, Australia, iar la importuri se detașează SUA, Marea Britanie, Germania, Canada, Japonia și China, cu cantități de peste 1 miliard de euro fiecare. SUA a depășit Marea Britanie în importuri, Germania și Canada cresc încet, iar China a ajuns la nivelul Japoniei, deși este în scădere".
     *  Făinarea - principala problemă la nivelul viței de vie
     Simon Arnsek, expert tehnic pe produse de protecția mediului, speaker al evenimentului organizat de Syngenta, a abordat una din cele mai importante boli în cultura viței de vie - făinarea. În ultimii ani, experții în domeniu au observat că la nivel de fermă, viticultorii au început să aibă probleme mai mari cu controlul făinării, decât cu cel al manei.
     Un scurt istoric realizat de domnul Arnsek arată că boala provine din America, însă a fost descoperită în Anglia, în anul 1845, și s-a răspândit foarte ușor de-a lungul întregii Europe, în 5-6 ani. Spre exemplu, în Franța se produceau 54 de milioane de hectolitri de vin în 1847, iar datorită făinării producția a scăzut la 11 milioane hectolitri în 1854.
     Astăzi, făinarea dă bătăi de cap în întreaga lume, potrivit expertului tehnic, care a declarat: "Este important de știut că această boală poate afecta toate părțile verzi ale plantei. Simptomele se pot vedea pe lăstarii tineri, pe frunze, pe ciorchini și pe boabe. Primele care apar sunt greu de recunoscut , ceea ce, de regulă, ne creează probleme. În cazul în care apar simptome pe lăstarii tineri, atunci infecția provine din muguri - lăstarii au o creștere mai înceată, devin de culoare gri, iar acest atac are un impact major asupra producției de struguri. Simptomatologia la nivelul frunzelor apare prima dată pe partea dorsală a acestora, dar cu timpul acoperă întreaga frunză, care capătă tot o culoare gri. De menționat este faptul că frunzele bătrâne sunt mai sensibile la atac decât cele tinere".
     Am mai aflat că la nivelul ciorchinelui, boabele devin sensibile până la stadiul de pârgă, ciuperca acoperind doar partea exterioară a bobului de strugure, interiorul dezvoltându-se în continuare până când problemele se simt și aici. Conform lui Simon Arnsek, în ceea ce privește lăstarii, dacă atacul este puternic, acesta afectează și maturarea lemnului și astfel apar boabele pe care nu le putem folosi în producția vinului.
     Din punct de vedere cultural, vinul s-a consumat întotdeauna în cinstea cuiva, potrivit reprezentanților Syngenta. Spre exemplu, grecii beau în cinstea lui Dionysos, romanii în cinstea lui Bachus, iar noi... consumăm cu toții pentru noroc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Vinuri)
LA CONCURSUL INTERNATIONAL "BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST"
ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2016 FAȚĂ DE ACEEAȘI PERIOADĂ DIN 2015
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 10:07
     Autoritățile din Prahova au decis suspendarea în toate unitățile de învățământ din județ, cu excepția grădinițelor cu program prelungit, măsura fiind luată în condițiile în care Prahova este unul dintre județele pentru care meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de vreme rea, informează News.ro  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 09:58
     BMW anticipează pentru 2018 un profit înainte de taxe de aproximativ 10,7 miliarde de euro, apropiat de cel din 2017, chiar dacă a programat investiții în activități de cercetare și dezvoltare de peste 11 miliarde de euro, relatează Business Week, citat de News.ro.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 09:53
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în depreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional, 09:53
     Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost eliberat, miercuri, după 26 de ore de arest în cadrul anchetei privind finanțarea de către Libia a campaniei sale electorale din 2007, informează AFP, scrie Digi24.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 09:34
     Acționarii au aprobat acordarea unui pachet uriaș de beneficii în acțiuni pentru directorul general Elon Musk, în valoare estimată la 2,6 miliarde de dolari, transmite BBC.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Volumul înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii de tranzacționare a scăzut la 44,97 milioane de lei (9,64 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de 46 de milioane de lei....  click să citești tot articolul
22.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând decizia de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).
     Titlurile conglomeratului german "Bayer" AG s-au depreciat cu...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
20.03.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut un început de săptămână negativ din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei terminând ședința de tranzacționare în depreciere.  click să citești tot articolul
20.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs negativ ieri, analiștii atribuind această evoluție temerilor legate de războiul comercial global.
     Titlurile producătorului britanic de software "Micro Focus...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9206
2.3853
2.9174
3.9842
0.1835
0.6263
0.2156
4.6651
5.3438
1.4978
3.5730
0.2294
0.4907
1.1006
0.0661
0.4624
0.9659
3.8002
0.3169
1.1474
0.6003
0.0583
0.3543
0.2045
2.7233
0.0394
0.1444
1.0346
0.6271
0.1217
160.7592
5.5130
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
.