Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
BURSA 13.08.2015

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     *  (Interviu cu George Neacșu, director Senator WINE)
         Cea mai mare plantație de struguri ecologici din Sud-Estul Europei a fost înființată la Însurăței (Brăila), unde Senator WINE a cultivat 250 de hectare cu viță de vie bio.
       George Neacșu, director Senator Wine, ne-a spus că, în 2009, compania a demarat un amplu proces investițional, în valoare de 9 milioane de euro, constând în replantări și în retehnologizarea cramei de la Odobești.
       "De la înființarea companiei, apreciem că suma totală investită în acest business se ridică la circa 14 milioane de euro", ne-a mai spus domnia sa.

 
     Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei, în ultima perioadă?
     George Neacșu: În primele șase luni din 2015 am reușit să vindem cu 40% mai multe sticle de vin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
     Reporter: Care a fost strategia abordată ca să traversați perioada de criză?
     George Neacșu: Am încercat să ne concentrăm foarte mult pe producție și replantări. De la înființarea companiei, apreciem că suma totală investită în acest business se ridică la circa 14 milioane de euro. În 2009, am demarat un amplu proces investițional, în valoare de 9 milioane de euro, constând în replantări și în retehnologizarea cramei de la Odobești. De asemenea, am reușit o performanță deosebită pentru țara noastră și anume cultivarea a 250 de hectare cu viță de vie bio, la Însurăței (Brăila), unde de, fapt, am dezvoltat cea mai mare plantație de struguri bio din Sud-Estul Europei. Nu a fost o perioada ușoară, dar iată că acum putem să ieșim cu vinurile noastre fără niciun fel de emoție în afara țării, mai ales în China, care este o piață de desfacere foarte pretențioasă. Aici am reușit să dezvoltăm parteneriate foarte puternice cu o serie de distribuitori, dar exportăm și în Rusia, SUA și alte țări din Europa. Pentru anul viitor, vizăm o dezvoltare mai accentuată a vânzărilor și în țări ca Polonia, Marea Britanie și SUA.
     Reporter: Ce soiuri de vie aveți cultivate la Însurăței și în ce constă tratamentele bio ale acestei plantații?
     George Neacșu: În prezent, avem plantate aproximativ 20 de soiuri de struguri, dacă le luăm în considerare și pe cele în regim bio. Acestea din urmă sunt Feteasca Albă, Băbeasca Neagră, Feteasca Neagră, reunite în gama de vinuri ecologice OMNIA. De asemenea, la Însurăței mai cultivăm Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay și Pinot Gri, pentru game premium de vin, care merg în general la export.
     Zona este protejată de o lizieră de pădure, iar solul este nisipos, ceea ce generează un climat ideal pentru strugurii de acest tip. Aici nu se folosesc decât fertilizanți naturali, iar via este stropită împotriva dăunătorilor doar cu substanțe 100% organice. Acest tratament 100% natural implică și o serie de riscuri, în sensul că producția se poate altera și poți ajunge ca, într-un an, să rămâi foarte ușor fără struguri. Însă, este un risc pe care trebuie să ni-l asumăm ca producător de struguri bio.
     Reporter: Cum caracterizați cererea pentru acest segment de vin?
     George Neacșu: În România, piața este mică. Dar, așa cum am mai spus-o, piața se dezvoltă timid, dar sigur. Și aici, un rol important în creșterea pieței îl au marile lanțuri de magazine, care au dezvoltat, în ultima perioadă, rafturi specializate pe produsele bio. Este clar că tendința este de creștere, iar noi am văzut acest lucru în vânzările din acest an, care, până în prezent, au crescut cu 20% față de anul trecut.
     Reporter: Cât de mare este concurența pe segmentul vinului bio?
     George Neacșu: Pe o piață încă mică, nu putem vorbi despre o concurență foarte mare. Mai ales că acest sector implică riscuri foarte mari în ceea ce privește producția. Sunt puțini aceia care își permit "luxul" acestei "nebunii" de a cultiva struguri bio la nivel industrial, așa cum o facem noi, cu cele 250 de hectare. La nivelul întregii Europe, cred că suntem printre primii șase producători cu acest profil.
     Reporter: Câte hectare de viță de vie aveți, în prezent?
     George Neacșu: În prezent exploatăm peste 800 de hectare de vie, în podgoriile de la Însurăței, Odobești, Panciu, Huși și Tirol.
     Reporter: Ce planuri de investiții aveți pentru acest an și ce buget ați alocat în acest sens?
     George Neacșu: Considerăm că am ajuns la o maturitate investițională, ca producător român de vin. Este timpul să culegem roadele investițiilor realizate până în prezent. Din acest motiv, în acest an nu avem planificate investiții majore locale. Ne concentrăm resursele investiționale în poziționarea mărcilor Senator WINE pe piețele externe, în special în China.
     Reporter: Ce cifră de afaceri ați avut anul trecut și care sunt estimările pentru anul în curs?
     George Neacșu: Anul trecut am atins o cifră de afaceri de aproximativ 13 milioane de lei, iar în acest an așteptăm o creștere de 60%.
     Reporter: Care este capacitatea de producție a cramei?
     George Neacșu: Capacitatea totală de îmbuteliere este de 5.500 de sticle pe oră, dar în acest moment nu producem la capacitate maximă. Ne dorim ca în următorii 3-4 ani să producem la capacitate maximă.
     Reporter: Căror segmente se adresează vinurile produse de Senator WINE?
     George Neacșu: Avem atât game de retail, cât și game adresate sectorului HoReCa, dar cea mai mare concentrare este în zona retailului. În portofoliul companiei Senator WINE se află șapte game de vin. MONȘER este cea mai extinsă gamă prin care am încercat să promovăm soiurile 100% românești, multe dintre ele foarte rare, cum ar fi Sârba, Băbeasca Gri, Zghihara sau Băbeasca Neagră. De asemenea, în gama MONȘER avem Tămâioasa Românească, Feteasca Neagră, Feteasca Regală și Feteasca Albă sau Busuioaca de Bohotin.
     Tot zonei de retail îi este dedicată și gama OMNIA de vinuri ecologice cu soiurile Fetească Albă, Băbească Neagră și Fetească Neagră. În plus, ne-am gândit și la doamne și am realizat o gamă dedicată numită SUAV, cu vinuri dulci ca Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românescă și Muscat Ottonel.
     Pentru HoReCa avem dezvoltate gamele VARIUS, GLIA și două cupaje grupate în Senator Private Collection. Aici ne-am concentrat pe vinurile clasice, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Riesling sau Aligote. Tot pentru acest sector avem gama bio HEREDITAS, care conține Fetească Albă și Băbească Neagră.
     Reporter: Ce vinuri noi ați lansat pe piață și ce alte licori urmează să lansați?
     George Neacșu: Pe sectorul de vin BIO, avem în pregătire Secolul 13, un Cabernet Sauvignon special premium, pe care piața îl va aprecia.
     Reporter: Cât din producție merge la export?
     George Neacșu: Anul acesta ne-am propus să trimitem la export peste 1,2 milioane de sticle de vin, ceea ce înseamnă aproximativ 40%-50% din producția noastră.
     Reporter: Ați accesat fonduri europene pentru investițiile făcute?
     George Neacșu: Au fost accesat fonduri europene pentru retehnologizare și pentru reconstrucția cramei de la Odobești. Valoarea totală a investițiilor de aici, care a presupus și împrumuturi bancare, s-a ridicat la aproximativ 4 milioane de euro. De asemenea, tot fonduri europene și credite bancare au fost folosite pentru replantarea viței de vie BIO de la Însurăței, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.
     Reporter: Cum a evoluat piața pe care activați în ultima vreme și ce perspective are această?
     George Neacșu: Piața are o evoluție constantă pe sectorul pe care activăm, din păcate prea mică pentru așteptările producătorilor. Există în continuare o concentrare pe preț, însă consumatorii trebuie să înțeleagă că nu ai cum să produci ieftin un vin de calitate.
     Reporter: Ce estimări aveți legate de sectorul vitivinicol?
     George Neacșu: În ceea ce privește creșterea consumului intern, așteptările nu sunt foarte ridicate. Din acest motiv, ne-am concentrat către alte piețe, care apreciază mai mult vinurile cu valoare adăugată mare. Și am fost chiar surprinși să vedem că, de exemplu, chinezii au apreciat foarte mult soiurile 100% românești din gama MONȘER.
     Reporter: Ce lipsuri are domeniul în care activați și care sunt soluțiile pe care le propuneți?
     George Neacșu: Problema cea mai mare pe care o întâmpinăm pe piețele externe este că țara noastră încă nu este așezată pe harta mondială a vinului. Ca producători, facem eforturi uriașe să promovăm vinul românesc, iar calitatea lui ne ajută enorm. Dar aceste eforturi ar trebui susținute și de alte entități, în special de stat, pentru că se caută promovarea unui brand de țară. La acest capitol mai este mult de lucrat. În afară ne batem cu țări care au zeci sau sute de ani de tradiție în vinificație. Chiar și așa, atunci când străinii degustă vinurile noastre, rămân profund impresionați. Deci, testul calității îl trecem ușor. Mai avem de lucrat la promovare.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0552
2,3507
3,1140
3,9646
0,1788
0,6176
0,2207
4,5975
5,1203
1,4922
3,4365
0,2242
0,4883
1,0831
0,0676
0,4769
1,0615
3,8945
0,2846
1,2299
0,5882
0,0599
0,3443
0,2062
2,7187
0,0386
0,1467
1,0603
0,6125
0,1174
160,3963
5,4940
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
.