CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 13.08.2015

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     *  (Interviu cu George Neacșu, director Senator WINE)
         Cea mai mare plantație de struguri ecologici din Sud-Estul Europei a fost înființată la Însurăței (Brăila), unde Senator WINE a cultivat 250 de hectare cu viță de vie bio.
       George Neacșu, director Senator Wine, ne-a spus că, în 2009, compania a demarat un amplu proces investițional, în valoare de 9 milioane de euro, constând în replantări și în retehnologizarea cramei de la Odobești.
       "De la înființarea companiei, apreciem că suma totală investită în acest business se ridică la circa 14 milioane de euro", ne-a mai spus domnia sa.

 
     Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei, în ultima perioadă?
     George Neacșu: În primele șase luni din 2015 am reușit să vindem cu 40% mai multe sticle de vin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
     Reporter: Care a fost strategia abordată ca să traversați perioada de criză?
     George Neacșu: Am încercat să ne concentrăm foarte mult pe producție și replantări. De la înființarea companiei, apreciem că suma totală investită în acest business se ridică la circa 14 milioane de euro. În 2009, am demarat un amplu proces investițional, în valoare de 9 milioane de euro, constând în replantări și în retehnologizarea cramei de la Odobești. De asemenea, am reușit o performanță deosebită pentru țara noastră și anume cultivarea a 250 de hectare cu viță de vie bio, la Însurăței (Brăila), unde de, fapt, am dezvoltat cea mai mare plantație de struguri bio din Sud-Estul Europei. Nu a fost o perioada ușoară, dar iată că acum putem să ieșim cu vinurile noastre fără niciun fel de emoție în afara țării, mai ales în China, care este o piață de desfacere foarte pretențioasă. Aici am reușit să dezvoltăm parteneriate foarte puternice cu o serie de distribuitori, dar exportăm și în Rusia, SUA și alte țări din Europa. Pentru anul viitor, vizăm o dezvoltare mai accentuată a vânzărilor și în țări ca Polonia, Marea Britanie și SUA.
     Reporter: Ce soiuri de vie aveți cultivate la Însurăței și în ce constă tratamentele bio ale acestei plantații?
     George Neacșu: În prezent, avem plantate aproximativ 20 de soiuri de struguri, dacă le luăm în considerare și pe cele în regim bio. Acestea din urmă sunt Feteasca Albă, Băbeasca Neagră, Feteasca Neagră, reunite în gama de vinuri ecologice OMNIA. De asemenea, la Însurăței mai cultivăm Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay și Pinot Gri, pentru game premium de vin, care merg în general la export.
     Zona este protejată de o lizieră de pădure, iar solul este nisipos, ceea ce generează un climat ideal pentru strugurii de acest tip. Aici nu se folosesc decât fertilizanți naturali, iar via este stropită împotriva dăunătorilor doar cu substanțe 100% organice. Acest tratament 100% natural implică și o serie de riscuri, în sensul că producția se poate altera și poți ajunge ca, într-un an, să rămâi foarte ușor fără struguri. Însă, este un risc pe care trebuie să ni-l asumăm ca producător de struguri bio.
     Reporter: Cum caracterizați cererea pentru acest segment de vin?
     George Neacșu: În România, piața este mică. Dar, așa cum am mai spus-o, piața se dezvoltă timid, dar sigur. Și aici, un rol important în creșterea pieței îl au marile lanțuri de magazine, care au dezvoltat, în ultima perioadă, rafturi specializate pe produsele bio. Este clar că tendința este de creștere, iar noi am văzut acest lucru în vânzările din acest an, care, până în prezent, au crescut cu 20% față de anul trecut.
     Reporter: Cât de mare este concurența pe segmentul vinului bio?
     George Neacșu: Pe o piață încă mică, nu putem vorbi despre o concurență foarte mare. Mai ales că acest sector implică riscuri foarte mari în ceea ce privește producția. Sunt puțini aceia care își permit "luxul" acestei "nebunii" de a cultiva struguri bio la nivel industrial, așa cum o facem noi, cu cele 250 de hectare. La nivelul întregii Europe, cred că suntem printre primii șase producători cu acest profil.
     Reporter: Câte hectare de viță de vie aveți, în prezent?
     George Neacșu: În prezent exploatăm peste 800 de hectare de vie, în podgoriile de la Însurăței, Odobești, Panciu, Huși și Tirol.
     Reporter: Ce planuri de investiții aveți pentru acest an și ce buget ați alocat în acest sens?
     George Neacșu: Considerăm că am ajuns la o maturitate investițională, ca producător român de vin. Este timpul să culegem roadele investițiilor realizate până în prezent. Din acest motiv, în acest an nu avem planificate investiții majore locale. Ne concentrăm resursele investiționale în poziționarea mărcilor Senator WINE pe piețele externe, în special în China.
     Reporter: Ce cifră de afaceri ați avut anul trecut și care sunt estimările pentru anul în curs?
     George Neacșu: Anul trecut am atins o cifră de afaceri de aproximativ 13 milioane de lei, iar în acest an așteptăm o creștere de 60%.
     Reporter: Care este capacitatea de producție a cramei?
     George Neacșu: Capacitatea totală de îmbuteliere este de 5.500 de sticle pe oră, dar în acest moment nu producem la capacitate maximă. Ne dorim ca în următorii 3-4 ani să producem la capacitate maximă.
     Reporter: Căror segmente se adresează vinurile produse de Senator WINE?
     George Neacșu: Avem atât game de retail, cât și game adresate sectorului HoReCa, dar cea mai mare concentrare este în zona retailului. În portofoliul companiei Senator WINE se află șapte game de vin. MONȘER este cea mai extinsă gamă prin care am încercat să promovăm soiurile 100% românești, multe dintre ele foarte rare, cum ar fi Sârba, Băbeasca Gri, Zghihara sau Băbeasca Neagră. De asemenea, în gama MONȘER avem Tămâioasa Românească, Feteasca Neagră, Feteasca Regală și Feteasca Albă sau Busuioaca de Bohotin.
     Tot zonei de retail îi este dedicată și gama OMNIA de vinuri ecologice cu soiurile Fetească Albă, Băbească Neagră și Fetească Neagră. În plus, ne-am gândit și la doamne și am realizat o gamă dedicată numită SUAV, cu vinuri dulci ca Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românescă și Muscat Ottonel.
     Pentru HoReCa avem dezvoltate gamele VARIUS, GLIA și două cupaje grupate în Senator Private Collection. Aici ne-am concentrat pe vinurile clasice, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Riesling sau Aligote. Tot pentru acest sector avem gama bio HEREDITAS, care conține Fetească Albă și Băbească Neagră.
     Reporter: Ce vinuri noi ați lansat pe piață și ce alte licori urmează să lansați?
     George Neacșu: Pe sectorul de vin BIO, avem în pregătire Secolul 13, un Cabernet Sauvignon special premium, pe care piața îl va aprecia.
     Reporter: Cât din producție merge la export?
     George Neacșu: Anul acesta ne-am propus să trimitem la export peste 1,2 milioane de sticle de vin, ceea ce înseamnă aproximativ 40%-50% din producția noastră.
     Reporter: Ați accesat fonduri europene pentru investițiile făcute?
     George Neacșu: Au fost accesat fonduri europene pentru retehnologizare și pentru reconstrucția cramei de la Odobești. Valoarea totală a investițiilor de aici, care a presupus și împrumuturi bancare, s-a ridicat la aproximativ 4 milioane de euro. De asemenea, tot fonduri europene și credite bancare au fost folosite pentru replantarea viței de vie BIO de la Însurăței, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.
     Reporter: Cum a evoluat piața pe care activați în ultima vreme și ce perspective are această?
     George Neacșu: Piața are o evoluție constantă pe sectorul pe care activăm, din păcate prea mică pentru așteptările producătorilor. Există în continuare o concentrare pe preț, însă consumatorii trebuie să înțeleagă că nu ai cum să produci ieftin un vin de calitate.
     Reporter: Ce estimări aveți legate de sectorul vitivinicol?
     George Neacșu: În ceea ce privește creșterea consumului intern, așteptările nu sunt foarte ridicate. Din acest motiv, ne-am concentrat către alte piețe, care apreciază mai mult vinurile cu valoare adăugată mare. Și am fost chiar surprinși să vedem că, de exemplu, chinezii au apreciat foarte mult soiurile 100% românești din gama MONȘER.
     Reporter: Ce lipsuri are domeniul în care activați și care sunt soluțiile pe care le propuneți?
     George Neacșu: Problema cea mai mare pe care o întâmpinăm pe piețele externe este că țara noastră încă nu este așezată pe harta mondială a vinului. Ca producători, facem eforturi uriașe să promovăm vinul românesc, iar calitatea lui ne ajută enorm. Dar aceste eforturi ar trebui susținute și de alte entități, în special de stat, pentru că se caută promovarea unui brand de țară. La acest capitol mai este mult de lucrat. În afară ne batem cu țări care au zeci sau sute de ani de tradiție în vinificație. Chiar și așa, atunci când străinii degustă vinurile noastre, rămân profund impresionați. Deci, testul calității îl trecem ușor. Mai avem de lucrat la promovare.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Vinuri)
LA CONCURSUL INTERNATIONAL "BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST"
ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2016 FAȚĂ DE ACEEAȘI PERIOADĂ DIN 2015
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:05
     * Dolarul a pierdut 0,54 bani în fața monedei naționale
     * Francul a urcat la 4,0473 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6552 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 0,13 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,6539 lei.  click să citești tot articolul
Internaţional, 13:59
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Fonduri Europene, 13:18
     În perioada 19-21 februarie Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV a găzduit întâlnirea de lucru a partenerilor proiectului "Danube SKILLS", derulat de instituție în calitate de lider pe Programul Transnațional Dunărea, se arată într-un comunicat al instituției, remis Redacției.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 12:20
LUCIAN ISAR DESPRE PLAFONAREA DOBÂNZILOR:
     Fostul bancher Lucian Isar a reacționat la decizia de plafonare a dobânzilor printr-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook, mesaj intitulat: "Dobânzi: plafonarea transparentă versus "pe șhestache ala Isărescu"  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 12:13
     Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță lansarea Programului « Prima Casa 2018 », ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice, a acordului de distribuire pentru plafonul de 2 miliarde lei, se arată într-un comunicat remis astăzi Redacției.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.