BURSA 13.08.2015

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     *  (Interviu cu George Neacșu, director Senator WINE)
         Cea mai mare plantație de struguri ecologici din Sud-Estul Europei a fost înființată la Însurăței (Brăila), unde Senator WINE a cultivat 250 de hectare cu viță de vie bio.
       George Neacșu, director Senator Wine, ne-a spus că, în 2009, compania a demarat un amplu proces investițional, în valoare de 9 milioane de euro, constând în replantări și în retehnologizarea cramei de la Odobești.
       "De la înființarea companiei, apreciem că suma totală investită în acest business se ridică la circa 14 milioane de euro", ne-a mai spus domnia sa.

 
     Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei, în ultima perioadă?
     George Neacșu: În primele șase luni din 2015 am reușit să vindem cu 40% mai multe sticle de vin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
     Reporter: Care a fost strategia abordată ca să traversați perioada de criză?
     George Neacșu: Am încercat să ne concentrăm foarte mult pe producție și replantări. De la înființarea companiei, apreciem că suma totală investită în acest business se ridică la circa 14 milioane de euro. În 2009, am demarat un amplu proces investițional, în valoare de 9 milioane de euro, constând în replantări și în retehnologizarea cramei de la Odobești. De asemenea, am reușit o performanță deosebită pentru țara noastră și anume cultivarea a 250 de hectare cu viță de vie bio, la Însurăței (Brăila), unde de, fapt, am dezvoltat cea mai mare plantație de struguri bio din Sud-Estul Europei. Nu a fost o perioada ușoară, dar iată că acum putem să ieșim cu vinurile noastre fără niciun fel de emoție în afara țării, mai ales în China, care este o piață de desfacere foarte pretențioasă. Aici am reușit să dezvoltăm parteneriate foarte puternice cu o serie de distribuitori, dar exportăm și în Rusia, SUA și alte țări din Europa. Pentru anul viitor, vizăm o dezvoltare mai accentuată a vânzărilor și în țări ca Polonia, Marea Britanie și SUA.
     Reporter: Ce soiuri de vie aveți cultivate la Însurăței și în ce constă tratamentele bio ale acestei plantații?
     George Neacșu: În prezent, avem plantate aproximativ 20 de soiuri de struguri, dacă le luăm în considerare și pe cele în regim bio. Acestea din urmă sunt Feteasca Albă, Băbeasca Neagră, Feteasca Neagră, reunite în gama de vinuri ecologice OMNIA. De asemenea, la Însurăței mai cultivăm Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay și Pinot Gri, pentru game premium de vin, care merg în general la export.
     Zona este protejată de o lizieră de pădure, iar solul este nisipos, ceea ce generează un climat ideal pentru strugurii de acest tip. Aici nu se folosesc decât fertilizanți naturali, iar via este stropită împotriva dăunătorilor doar cu substanțe 100% organice. Acest tratament 100% natural implică și o serie de riscuri, în sensul că producția se poate altera și poți ajunge ca, într-un an, să rămâi foarte ușor fără struguri. Însă, este un risc pe care trebuie să ni-l asumăm ca producător de struguri bio.
     Reporter: Cum caracterizați cererea pentru acest segment de vin?
     George Neacșu: În România, piața este mică. Dar, așa cum am mai spus-o, piața se dezvoltă timid, dar sigur. Și aici, un rol important în creșterea pieței îl au marile lanțuri de magazine, care au dezvoltat, în ultima perioadă, rafturi specializate pe produsele bio. Este clar că tendința este de creștere, iar noi am văzut acest lucru în vânzările din acest an, care, până în prezent, au crescut cu 20% față de anul trecut.
     Reporter: Cât de mare este concurența pe segmentul vinului bio?
     George Neacșu: Pe o piață încă mică, nu putem vorbi despre o concurență foarte mare. Mai ales că acest sector implică riscuri foarte mari în ceea ce privește producția. Sunt puțini aceia care își permit "luxul" acestei "nebunii" de a cultiva struguri bio la nivel industrial, așa cum o facem noi, cu cele 250 de hectare. La nivelul întregii Europe, cred că suntem printre primii șase producători cu acest profil.
     Reporter: Câte hectare de viță de vie aveți, în prezent?
     George Neacșu: În prezent exploatăm peste 800 de hectare de vie, în podgoriile de la Însurăței, Odobești, Panciu, Huși și Tirol.
     Reporter: Ce planuri de investiții aveți pentru acest an și ce buget ați alocat în acest sens?
     George Neacșu: Considerăm că am ajuns la o maturitate investițională, ca producător român de vin. Este timpul să culegem roadele investițiilor realizate până în prezent. Din acest motiv, în acest an nu avem planificate investiții majore locale. Ne concentrăm resursele investiționale în poziționarea mărcilor Senator WINE pe piețele externe, în special în China.
     Reporter: Ce cifră de afaceri ați avut anul trecut și care sunt estimările pentru anul în curs?
     George Neacșu: Anul trecut am atins o cifră de afaceri de aproximativ 13 milioane de lei, iar în acest an așteptăm o creștere de 60%.
     Reporter: Care este capacitatea de producție a cramei?
     George Neacșu: Capacitatea totală de îmbuteliere este de 5.500 de sticle pe oră, dar în acest moment nu producem la capacitate maximă. Ne dorim ca în următorii 3-4 ani să producem la capacitate maximă.
     Reporter: Căror segmente se adresează vinurile produse de Senator WINE?
     George Neacșu: Avem atât game de retail, cât și game adresate sectorului HoReCa, dar cea mai mare concentrare este în zona retailului. În portofoliul companiei Senator WINE se află șapte game de vin. MONȘER este cea mai extinsă gamă prin care am încercat să promovăm soiurile 100% românești, multe dintre ele foarte rare, cum ar fi Sârba, Băbeasca Gri, Zghihara sau Băbeasca Neagră. De asemenea, în gama MONȘER avem Tămâioasa Românească, Feteasca Neagră, Feteasca Regală și Feteasca Albă sau Busuioaca de Bohotin.
     Tot zonei de retail îi este dedicată și gama OMNIA de vinuri ecologice cu soiurile Fetească Albă, Băbească Neagră și Fetească Neagră. În plus, ne-am gândit și la doamne și am realizat o gamă dedicată numită SUAV, cu vinuri dulci ca Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românescă și Muscat Ottonel.
     Pentru HoReCa avem dezvoltate gamele VARIUS, GLIA și două cupaje grupate în Senator Private Collection. Aici ne-am concentrat pe vinurile clasice, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Riesling sau Aligote. Tot pentru acest sector avem gama bio HEREDITAS, care conține Fetească Albă și Băbească Neagră.
     Reporter: Ce vinuri noi ați lansat pe piață și ce alte licori urmează să lansați?
     George Neacșu: Pe sectorul de vin BIO, avem în pregătire Secolul 13, un Cabernet Sauvignon special premium, pe care piața îl va aprecia.
     Reporter: Cât din producție merge la export?
     George Neacșu: Anul acesta ne-am propus să trimitem la export peste 1,2 milioane de sticle de vin, ceea ce înseamnă aproximativ 40%-50% din producția noastră.
     Reporter: Ați accesat fonduri europene pentru investițiile făcute?
     George Neacșu: Au fost accesat fonduri europene pentru retehnologizare și pentru reconstrucția cramei de la Odobești. Valoarea totală a investițiilor de aici, care a presupus și împrumuturi bancare, s-a ridicat la aproximativ 4 milioane de euro. De asemenea, tot fonduri europene și credite bancare au fost folosite pentru replantarea viței de vie BIO de la Însurăței, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.
     Reporter: Cum a evoluat piața pe care activați în ultima vreme și ce perspective are această?
     George Neacșu: Piața are o evoluție constantă pe sectorul pe care activăm, din păcate prea mică pentru așteptările producătorilor. Există în continuare o concentrare pe preț, însă consumatorii trebuie să înțeleagă că nu ai cum să produci ieftin un vin de calitate.
     Reporter: Ce estimări aveți legate de sectorul vitivinicol?
     George Neacșu: În ceea ce privește creșterea consumului intern, așteptările nu sunt foarte ridicate. Din acest motiv, ne-am concentrat către alte piețe, care apreciază mai mult vinurile cu valoare adăugată mare. Și am fost chiar surprinși să vedem că, de exemplu, chinezii au apreciat foarte mult soiurile 100% românești din gama MONȘER.
     Reporter: Ce lipsuri are domeniul în care activați și care sunt soluțiile pe care le propuneți?
     George Neacșu: Problema cea mai mare pe care o întâmpinăm pe piețele externe este că țara noastră încă nu este așezată pe harta mondială a vinului. Ca producători, facem eforturi uriașe să promovăm vinul românesc, iar calitatea lui ne ajută enorm. Dar aceste eforturi ar trebui susținute și de alte entități, în special de stat, pentru că se caută promovarea unui brand de țară. La acest capitol mai este mult de lucrat. În afară ne batem cu țări care au zeci sau sute de ani de tradiție în vinificație. Chiar și așa, atunci când străinii degustă vinurile noastre, rămân profund impresionați. Deci, testul calității îl trecem ușor. Mai avem de lucrat la promovare.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 09:10
     Companiile fac eforturi să înțeleagă schimbările fiscale recente din România și cum vor afecta acestea salariile plătite angajaților, a declarat ambasadorul SUA Hans Klemm.  detalii
Politică, 08:47
     Parlamentarii Partidului Mișcarea Populară (PMP) au depus un număr de 3.318 amendamente la proiectul Legii bugetului de stat pe 2018, potrivit unui comunicat al PMP.  detalii
Politică, 08:38
     * Dragoș Pâslaru: "Modificările vor dezechilibra statul de drept"
       În Parlament se continuă "masacrarea legilor justiției", a declarat aseară fostul premier Dacian Cioloș, prezent la protestul din Piața Victoriei, iar fostul ministrul al Muncii, Dragoș Pîslaru, și el alături de manifestanți, a punctat faptul că modificările aduse legilor respective vor șubrezi justiția și vor dezechilibra statul de drept.  detalii
Politică, 08:18
TĂRICEANU:
     În arcul guvernamental și la nivelul majorității parlamentare nu s-a discutat despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis, a afirmat aseară, la România TV, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.  detalii
Politică, 08:10
TRAIAN BĂSESCU:
     Liderul Partidului Mișcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, și-a exprimat convingerea, aseară, că președintele Klaus Iohannis va trimite legile justiției la Comisia de la Veneția înainte de a le respinge sau de a le promulga.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
11.12.2017
BVB
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost dominată de un transfer realizat pe piața "deal" cu acțiuni "Banca Transilvania" (TLV), în valoare de aproape 31,28 milioane de...  detalii
11.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv vineri, în majoritate, după acordul istoric încheiat, la Bruxelles, între Comisia Europeană și Marea Britanie privind termenii ieșirii acestei...  detalii
08.12.2017
BVB
     Penultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost marcată de revenirea tuturor indicilor pe plus, aprecierea acestora fiind ușoară, între 0,02%, pentru BET și BET-Plus, și 0,24%, pentru BET-FI.  detalii
08.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind optimiști cu privire la faptul că Marea Britanie va reuși să ajungă la un acord cu UE, care va deschide calea lansării negocierilor pe comerț...  detalii
07.12.2017
BVB
     * Rulaj de 8,3 milioane de euro, în ședința de miercuri
     * Titlurile "Banca Transilvania" au generat aproape un sfert din lichiditatea totală
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 38,47 milioane lei (8,3 milioane euro), sub media zilnică anuală de...  detalii
07.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, cele mai mari pierderi fiind înregistrate în sectorul tehnologic și cel minier, după declinul consemnat pe Wall Street în ziua anterioară.  detalii
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     11.12.2017 
     Prognoza pentru România
     Vremea se va încălzi din nou în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales în prima parte a zilei, cu precădere în nord-vest, unde vor mai fi precipitații slabe, ploi în zonele joase și mixte în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, ce pot favoriza depunerile de polei. Vântul va prezenta intensificări la munte, mai susținute pe creste, unde vitezele vor depăși 80...90 km/h și zăpada va fi spulberată, dar local și în regiunile vestice cu rafale de 50...55 km/h, în timp ce în restul zonelor va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 și 12 grade, iar cele minime între -7...-6 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 7...9 grade în Dealurile de Vest. Pe arii restrânse va fi ceață.
     Prognoza pentru București
     Vremea se va încălzi, astfel că maxima termică va fi de 9...10 grade, iar minima de 0...1 grad. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 08 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2,9612
2,3681
3,0691
4,9560
0,1812
0,6224
0,2216
4,6315
5,2156
1,4731
3,4738
0,2281
0,4731
1,1018
0,0665
0,4634
1,0225
3,9449
0,2892
1,1988
0,5960
0,0612
0,3606
0,2081
2,6971
0,0387
0,1455
1,0740
0,6132
0,1207
158,0497
5,5656
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
.