Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 13.08.2015

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     *  (Interviu cu George Neacșu, director Senator WINE)
         Cea mai mare plantație de struguri ecologici din Sud-Estul Europei a fost înființată la Însurăței (Brăila), unde Senator WINE a cultivat 250 de hectare cu viță de vie bio.
       George Neacșu, director Senator Wine, ne-a spus că, în 2009, compania a demarat un amplu proces investițional, în valoare de 9 milioane de euro, constând în replantări și în retehnologizarea cramei de la Odobești.
       "De la înființarea companiei, apreciem că suma totală investită în acest business se ridică la circa 14 milioane de euro", ne-a mai spus domnia sa.

 
     Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei, în ultima perioadă?
     George Neacșu: În primele șase luni din 2015 am reușit să vindem cu 40% mai multe sticle de vin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
     Reporter: Care a fost strategia abordată ca să traversați perioada de criză?
     George Neacșu: Am încercat să ne concentrăm foarte mult pe producție și replantări. De la înființarea companiei, apreciem că suma totală investită în acest business se ridică la circa 14 milioane de euro. În 2009, am demarat un amplu proces investițional, în valoare de 9 milioane de euro, constând în replantări și în retehnologizarea cramei de la Odobești. De asemenea, am reușit o performanță deosebită pentru țara noastră și anume cultivarea a 250 de hectare cu viță de vie bio, la Însurăței (Brăila), unde de, fapt, am dezvoltat cea mai mare plantație de struguri bio din Sud-Estul Europei. Nu a fost o perioada ușoară, dar iată că acum putem să ieșim cu vinurile noastre fără niciun fel de emoție în afara țării, mai ales în China, care este o piață de desfacere foarte pretențioasă. Aici am reușit să dezvoltăm parteneriate foarte puternice cu o serie de distribuitori, dar exportăm și în Rusia, SUA și alte țări din Europa. Pentru anul viitor, vizăm o dezvoltare mai accentuată a vânzărilor și în țări ca Polonia, Marea Britanie și SUA.
     Reporter: Ce soiuri de vie aveți cultivate la Însurăței și în ce constă tratamentele bio ale acestei plantații?
     George Neacșu: În prezent, avem plantate aproximativ 20 de soiuri de struguri, dacă le luăm în considerare și pe cele în regim bio. Acestea din urmă sunt Feteasca Albă, Băbeasca Neagră, Feteasca Neagră, reunite în gama de vinuri ecologice OMNIA. De asemenea, la Însurăței mai cultivăm Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay și Pinot Gri, pentru game premium de vin, care merg în general la export.
     Zona este protejată de o lizieră de pădure, iar solul este nisipos, ceea ce generează un climat ideal pentru strugurii de acest tip. Aici nu se folosesc decât fertilizanți naturali, iar via este stropită împotriva dăunătorilor doar cu substanțe 100% organice. Acest tratament 100% natural implică și o serie de riscuri, în sensul că producția se poate altera și poți ajunge ca, într-un an, să rămâi foarte ușor fără struguri. Însă, este un risc pe care trebuie să ni-l asumăm ca producător de struguri bio.
     Reporter: Cum caracterizați cererea pentru acest segment de vin?
     George Neacșu: În România, piața este mică. Dar, așa cum am mai spus-o, piața se dezvoltă timid, dar sigur. Și aici, un rol important în creșterea pieței îl au marile lanțuri de magazine, care au dezvoltat, în ultima perioadă, rafturi specializate pe produsele bio. Este clar că tendința este de creștere, iar noi am văzut acest lucru în vânzările din acest an, care, până în prezent, au crescut cu 20% față de anul trecut.
     Reporter: Cât de mare este concurența pe segmentul vinului bio?
     George Neacșu: Pe o piață încă mică, nu putem vorbi despre o concurență foarte mare. Mai ales că acest sector implică riscuri foarte mari în ceea ce privește producția. Sunt puțini aceia care își permit "luxul" acestei "nebunii" de a cultiva struguri bio la nivel industrial, așa cum o facem noi, cu cele 250 de hectare. La nivelul întregii Europe, cred că suntem printre primii șase producători cu acest profil.
     Reporter: Câte hectare de viță de vie aveți, în prezent?
     George Neacșu: În prezent exploatăm peste 800 de hectare de vie, în podgoriile de la Însurăței, Odobești, Panciu, Huși și Tirol.
     Reporter: Ce planuri de investiții aveți pentru acest an și ce buget ați alocat în acest sens?
     George Neacșu: Considerăm că am ajuns la o maturitate investițională, ca producător român de vin. Este timpul să culegem roadele investițiilor realizate până în prezent. Din acest motiv, în acest an nu avem planificate investiții majore locale. Ne concentrăm resursele investiționale în poziționarea mărcilor Senator WINE pe piețele externe, în special în China.
     Reporter: Ce cifră de afaceri ați avut anul trecut și care sunt estimările pentru anul în curs?
     George Neacșu: Anul trecut am atins o cifră de afaceri de aproximativ 13 milioane de lei, iar în acest an așteptăm o creștere de 60%.
     Reporter: Care este capacitatea de producție a cramei?
     George Neacșu: Capacitatea totală de îmbuteliere este de 5.500 de sticle pe oră, dar în acest moment nu producem la capacitate maximă. Ne dorim ca în următorii 3-4 ani să producem la capacitate maximă.
     Reporter: Căror segmente se adresează vinurile produse de Senator WINE?
     George Neacșu: Avem atât game de retail, cât și game adresate sectorului HoReCa, dar cea mai mare concentrare este în zona retailului. În portofoliul companiei Senator WINE se află șapte game de vin. MONȘER este cea mai extinsă gamă prin care am încercat să promovăm soiurile 100% românești, multe dintre ele foarte rare, cum ar fi Sârba, Băbeasca Gri, Zghihara sau Băbeasca Neagră. De asemenea, în gama MONȘER avem Tămâioasa Românească, Feteasca Neagră, Feteasca Regală și Feteasca Albă sau Busuioaca de Bohotin.
     Tot zonei de retail îi este dedicată și gama OMNIA de vinuri ecologice cu soiurile Fetească Albă, Băbească Neagră și Fetească Neagră. În plus, ne-am gândit și la doamne și am realizat o gamă dedicată numită SUAV, cu vinuri dulci ca Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românescă și Muscat Ottonel.
     Pentru HoReCa avem dezvoltate gamele VARIUS, GLIA și două cupaje grupate în Senator Private Collection. Aici ne-am concentrat pe vinurile clasice, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Riesling sau Aligote. Tot pentru acest sector avem gama bio HEREDITAS, care conține Fetească Albă și Băbească Neagră.
     Reporter: Ce vinuri noi ați lansat pe piață și ce alte licori urmează să lansați?
     George Neacșu: Pe sectorul de vin BIO, avem în pregătire Secolul 13, un Cabernet Sauvignon special premium, pe care piața îl va aprecia.
     Reporter: Cât din producție merge la export?
     George Neacșu: Anul acesta ne-am propus să trimitem la export peste 1,2 milioane de sticle de vin, ceea ce înseamnă aproximativ 40%-50% din producția noastră.
     Reporter: Ați accesat fonduri europene pentru investițiile făcute?
     George Neacșu: Au fost accesat fonduri europene pentru retehnologizare și pentru reconstrucția cramei de la Odobești. Valoarea totală a investițiilor de aici, care a presupus și împrumuturi bancare, s-a ridicat la aproximativ 4 milioane de euro. De asemenea, tot fonduri europene și credite bancare au fost folosite pentru replantarea viței de vie BIO de la Însurăței, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.
     Reporter: Cum a evoluat piața pe care activați în ultima vreme și ce perspective are această?
     George Neacșu: Piața are o evoluție constantă pe sectorul pe care activăm, din păcate prea mică pentru așteptările producătorilor. Există în continuare o concentrare pe preț, însă consumatorii trebuie să înțeleagă că nu ai cum să produci ieftin un vin de calitate.
     Reporter: Ce estimări aveți legate de sectorul vitivinicol?
     George Neacșu: În ceea ce privește creșterea consumului intern, așteptările nu sunt foarte ridicate. Din acest motiv, ne-am concentrat către alte piețe, care apreciază mai mult vinurile cu valoare adăugată mare. Și am fost chiar surprinși să vedem că, de exemplu, chinezii au apreciat foarte mult soiurile 100% românești din gama MONȘER.
     Reporter: Ce lipsuri are domeniul în care activați și care sunt soluțiile pe care le propuneți?
     George Neacșu: Problema cea mai mare pe care o întâmpinăm pe piețele externe este că țara noastră încă nu este așezată pe harta mondială a vinului. Ca producători, facem eforturi uriașe să promovăm vinul românesc, iar calitatea lui ne ajută enorm. Dar aceste eforturi ar trebui susținute și de alte entități, în special de stat, pentru că se caută promovarea unui brand de țară. La acest capitol mai este mult de lucrat. În afară ne batem cu țări care au zeci sau sute de ani de tradiție în vinificație. Chiar și așa, atunci când străinii degustă vinurile noastre, rămân profund impresionați. Deci, testul calității îl trecem ușor. Mai avem de lucrat la promovare.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Vinuri)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8891
2.3785
3.0794
4.1133
0.1820
0.6237
0.2218
4.6519
5.2505
1.4382
3.5403
0.2370
0.4849
1.0836
0.0599
0.4496
0.6375
3.9743
0.2747
0.9619
0.5797
0.0550
0.3541
0.2121
2.6477
0.0393
0.1417
1.0821
0.6262
0.1227
153.7281
5.5764
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.