GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 13.08.2015

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     *  (Interviu cu George Neacșu, director Senator WINE)
         Cea mai mare plantație de struguri ecologici din Sud-Estul Europei a fost înființată la Însurăței (Brăila), unde Senator WINE a cultivat 250 de hectare cu viță de vie bio.
       George Neacșu, director Senator Wine, ne-a spus că, în 2009, compania a demarat un amplu proces investițional, în valoare de 9 milioane de euro, constând în replantări și în retehnologizarea cramei de la Odobești.
       "De la înființarea companiei, apreciem că suma totală investită în acest business se ridică la circa 14 milioane de euro", ne-a mai spus domnia sa.

 
     Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei, în ultima perioadă?
     George Neacșu: În primele șase luni din 2015 am reușit să vindem cu 40% mai multe sticle de vin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
     Reporter: Care a fost strategia abordată ca să traversați perioada de criză?
     George Neacșu: Am încercat să ne concentrăm foarte mult pe producție și replantări. De la înființarea companiei, apreciem că suma totală investită în acest business se ridică la circa 14 milioane de euro. În 2009, am demarat un amplu proces investițional, în valoare de 9 milioane de euro, constând în replantări și în retehnologizarea cramei de la Odobești. De asemenea, am reușit o performanță deosebită pentru țara noastră și anume cultivarea a 250 de hectare cu viță de vie bio, la Însurăței (Brăila), unde de, fapt, am dezvoltat cea mai mare plantație de struguri bio din Sud-Estul Europei. Nu a fost o perioada ușoară, dar iată că acum putem să ieșim cu vinurile noastre fără niciun fel de emoție în afara țării, mai ales în China, care este o piață de desfacere foarte pretențioasă. Aici am reușit să dezvoltăm parteneriate foarte puternice cu o serie de distribuitori, dar exportăm și în Rusia, SUA și alte țări din Europa. Pentru anul viitor, vizăm o dezvoltare mai accentuată a vânzărilor și în țări ca Polonia, Marea Britanie și SUA.
     Reporter: Ce soiuri de vie aveți cultivate la Însurăței și în ce constă tratamentele bio ale acestei plantații?
     George Neacșu: În prezent, avem plantate aproximativ 20 de soiuri de struguri, dacă le luăm în considerare și pe cele în regim bio. Acestea din urmă sunt Feteasca Albă, Băbeasca Neagră, Feteasca Neagră, reunite în gama de vinuri ecologice OMNIA. De asemenea, la Însurăței mai cultivăm Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay și Pinot Gri, pentru game premium de vin, care merg în general la export.
     Zona este protejată de o lizieră de pădure, iar solul este nisipos, ceea ce generează un climat ideal pentru strugurii de acest tip. Aici nu se folosesc decât fertilizanți naturali, iar via este stropită împotriva dăunătorilor doar cu substanțe 100% organice. Acest tratament 100% natural implică și o serie de riscuri, în sensul că producția se poate altera și poți ajunge ca, într-un an, să rămâi foarte ușor fără struguri. Însă, este un risc pe care trebuie să ni-l asumăm ca producător de struguri bio.
     Reporter: Cum caracterizați cererea pentru acest segment de vin?
     George Neacșu: În România, piața este mică. Dar, așa cum am mai spus-o, piața se dezvoltă timid, dar sigur. Și aici, un rol important în creșterea pieței îl au marile lanțuri de magazine, care au dezvoltat, în ultima perioadă, rafturi specializate pe produsele bio. Este clar că tendința este de creștere, iar noi am văzut acest lucru în vânzările din acest an, care, până în prezent, au crescut cu 20% față de anul trecut.
     Reporter: Cât de mare este concurența pe segmentul vinului bio?
     George Neacșu: Pe o piață încă mică, nu putem vorbi despre o concurență foarte mare. Mai ales că acest sector implică riscuri foarte mari în ceea ce privește producția. Sunt puțini aceia care își permit "luxul" acestei "nebunii" de a cultiva struguri bio la nivel industrial, așa cum o facem noi, cu cele 250 de hectare. La nivelul întregii Europe, cred că suntem printre primii șase producători cu acest profil.
     Reporter: Câte hectare de viță de vie aveți, în prezent?
     George Neacșu: În prezent exploatăm peste 800 de hectare de vie, în podgoriile de la Însurăței, Odobești, Panciu, Huși și Tirol.
     Reporter: Ce planuri de investiții aveți pentru acest an și ce buget ați alocat în acest sens?
     George Neacșu: Considerăm că am ajuns la o maturitate investițională, ca producător român de vin. Este timpul să culegem roadele investițiilor realizate până în prezent. Din acest motiv, în acest an nu avem planificate investiții majore locale. Ne concentrăm resursele investiționale în poziționarea mărcilor Senator WINE pe piețele externe, în special în China.
     Reporter: Ce cifră de afaceri ați avut anul trecut și care sunt estimările pentru anul în curs?
     George Neacșu: Anul trecut am atins o cifră de afaceri de aproximativ 13 milioane de lei, iar în acest an așteptăm o creștere de 60%.
     Reporter: Care este capacitatea de producție a cramei?
     George Neacșu: Capacitatea totală de îmbuteliere este de 5.500 de sticle pe oră, dar în acest moment nu producem la capacitate maximă. Ne dorim ca în următorii 3-4 ani să producem la capacitate maximă.
     Reporter: Căror segmente se adresează vinurile produse de Senator WINE?
     George Neacșu: Avem atât game de retail, cât și game adresate sectorului HoReCa, dar cea mai mare concentrare este în zona retailului. În portofoliul companiei Senator WINE se află șapte game de vin. MONȘER este cea mai extinsă gamă prin care am încercat să promovăm soiurile 100% românești, multe dintre ele foarte rare, cum ar fi Sârba, Băbeasca Gri, Zghihara sau Băbeasca Neagră. De asemenea, în gama MONȘER avem Tămâioasa Românească, Feteasca Neagră, Feteasca Regală și Feteasca Albă sau Busuioaca de Bohotin.
     Tot zonei de retail îi este dedicată și gama OMNIA de vinuri ecologice cu soiurile Fetească Albă, Băbească Neagră și Fetească Neagră. În plus, ne-am gândit și la doamne și am realizat o gamă dedicată numită SUAV, cu vinuri dulci ca Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românescă și Muscat Ottonel.
     Pentru HoReCa avem dezvoltate gamele VARIUS, GLIA și două cupaje grupate în Senator Private Collection. Aici ne-am concentrat pe vinurile clasice, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Riesling sau Aligote. Tot pentru acest sector avem gama bio HEREDITAS, care conține Fetească Albă și Băbească Neagră.
     Reporter: Ce vinuri noi ați lansat pe piață și ce alte licori urmează să lansați?
     George Neacșu: Pe sectorul de vin BIO, avem în pregătire Secolul 13, un Cabernet Sauvignon special premium, pe care piața îl va aprecia.
     Reporter: Cât din producție merge la export?
     George Neacșu: Anul acesta ne-am propus să trimitem la export peste 1,2 milioane de sticle de vin, ceea ce înseamnă aproximativ 40%-50% din producția noastră.
     Reporter: Ați accesat fonduri europene pentru investițiile făcute?
     George Neacșu: Au fost accesat fonduri europene pentru retehnologizare și pentru reconstrucția cramei de la Odobești. Valoarea totală a investițiilor de aici, care a presupus și împrumuturi bancare, s-a ridicat la aproximativ 4 milioane de euro. De asemenea, tot fonduri europene și credite bancare au fost folosite pentru replantarea viței de vie BIO de la Însurăței, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.
     Reporter: Cum a evoluat piața pe care activați în ultima vreme și ce perspective are această?
     George Neacșu: Piața are o evoluție constantă pe sectorul pe care activăm, din păcate prea mică pentru așteptările producătorilor. Există în continuare o concentrare pe preț, însă consumatorii trebuie să înțeleagă că nu ai cum să produci ieftin un vin de calitate.
     Reporter: Ce estimări aveți legate de sectorul vitivinicol?
     George Neacșu: În ceea ce privește creșterea consumului intern, așteptările nu sunt foarte ridicate. Din acest motiv, ne-am concentrat către alte piețe, care apreciază mai mult vinurile cu valoare adăugată mare. Și am fost chiar surprinși să vedem că, de exemplu, chinezii au apreciat foarte mult soiurile 100% românești din gama MONȘER.
     Reporter: Ce lipsuri are domeniul în care activați și care sunt soluțiile pe care le propuneți?
     George Neacșu: Problema cea mai mare pe care o întâmpinăm pe piețele externe este că țara noastră încă nu este așezată pe harta mondială a vinului. Ca producători, facem eforturi uriașe să promovăm vinul românesc, iar calitatea lui ne ajută enorm. Dar aceste eforturi ar trebui susținute și de alte entități, în special de stat, pentru că se caută promovarea unui brand de țară. La acest capitol mai este mult de lucrat. În afară ne batem cu țări care au zeci sau sute de ani de tradiție în vinificație. Chiar și așa, atunci când străinii degustă vinurile noastre, rămân profund impresionați. Deci, testul calității îl trecem ușor. Mai avem de lucrat la promovare.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Vinuri)
LA CONCURSUL INTERNATIONAL "BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST"
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
13.06.2018
BVB
     * Volum de doar 27 milioane de lei, jumătate din valoarea medie a anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat cea de-a doua zi de tranzacționare a săptămânii în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0004
2.3836
3.0564
4.0290
0.1813
0.6257
0.2250
4.6618
5.3339
1.4442
3.6337
0.2354
0.4941
1.0900
0.0640
0.4585
0.8476
4.0162
0.2997
1.0554
0.6256
0.0591
0.3667
0.1923
2.7916
0.0395
0.1524
1.0934
0.6316
0.1239
167.8667
5.6696
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
.