VOCILustraţie la Banca Naţională?

Eugen Ionescu
Ziarul BURSA #Editorial /

Tot mai multe voci cer lustraţia foştilor lideri comunişti, foştilor securişti, mai nou şi a compozitorilor care au glorificat epoca de aur. Poate ar fi cazul să fie lustraţi şi funcţionarii Băncii Naţionale pentru colaboraţionism împotriva politicii monetare prin promovare de legi absurde cum ar fi noua lege a creditului.

Metoda de a limita volumul creditului pe piaţă, inventată de Banca Naţională nu se găseşte în teoria economică pe lista instrumentelor de politică monetară.

Decizia cuantumului şi condiţia de acordare a creditului face parte din politica individuală a firmelor şi instituţiilor financiare.

Banca Naţională, prin măsura adoptată, va reuşi doar să transfere sume suplimentare din buzunarul consumatorului (posibil şi creşterea cererii de credit) prin umflarea costurilor birocratice. Se poate argumenta că această măsură va crea noi locuri de muncă pentru prestare de servicii inutile. Efectul asupra consumului rămâne să-l calculeze Banca Naţională.

Oricum, cei care solicită credit vor trebui să contribuie mai mult şi cei care vor completa formulare inutile vor consuma mai mult.

Făcând abstracţie de cele menţionate mai sus, obiectivul de a limita creditul prin această măsură nu are nicio şansă, deoarece există metode foarte simple de a satisface artificial cerinţele băncii. Decizia în ultimă instanţă aparţine oferitorului de credit care acum a fost forţat să folosească şi puţină creativitate pentru a frustra Banca Naţională.

Pentru a influenţa nivelul consumului nu există decât soluţia da a mări costul creditului (dobânda) sau a scădea capacitatea de a finanţa creditul (prin mărirea rezervelor statutare) sau mărirea impozitelor (guvernul prin politica fiscală).

Desigur aceste măsuri au influenţă asupra tuturor indicatorilor economici şi nu toţi vor evolua într-o direcţie dezirabilă.

De exemplu mărirea dobânzilor ar influenţa creşterea economică.

Din nefericire ecuaţia economică are multe variabile iar Banca Naţională pare că vrea să reducă totul la o singură variabilă şi asta inventată.

Tot zilele acestea, atât în parlament, cât şi în media, se discută Bugetul de Stat. Opoziţia şi analiştii au demontat previziunile bugetului prin argumente care par plauzibile. În lipsa cifrelor, şi vreau doar să adaug că mulţii economişti eg.John Butler Economist principal HSBC prezic o creştere economică în zona Euro care se apropie de zero în primul trimestru al anului viitor. Dacă această predicţie se adevereşte, atunci este greu de presupus ca România (Zimbrul Românesc) să devină locomotiva creşterii economice în Uniunea Europeană.

Şi FMI-ul se asociază criticilor cu observaţia că există o lipsă de coordonare între obiectivele de politică fiscală şi cea monetară. În traducere ele acţionează în direcţii opuse, iar efectul depinde de măsura în care una neutralizează mai mult efectul celeilalte.

La confuzia generală se mai adaugă şi opiniile analiştilor parlamentari (Tănăsescu şi Vosganian) care fac analiza economică interpretând statisticile prin prisma intereselor de partid.

Personal nu am întâlnit până acum membri în parlament care sunt şi editorialişti. Nu este greu să imaginăm circumstanţe când sunt puşi în situaţia să-şi critice propriul partid. Şi atunci ce fac? Probabil uită de obiectivitate, altfel riscând să împărtăşească soarta domnilor Stolojan, Stoica etc.

Tot zilele acestea am citit în presă că UE a cerut României să liberalizeze practicarea profesiei de notar şi va permite deschiderea de birouri notariale la Bucureşti pentru firme din UE. Argumentul fiind că această măsură ar contribui la mai multă competitivitate.

Probabil funcţionarii UE nu sunt informaţi că în breasla notarilor competiţia a fost desfiinţată prin legislaţie, şi tot prin legislaţie cetăţenii sunt obligaţi să sporească veniturile notarilor, prin dreptul monopolist al acestora asupra anumitor servicii.

Este de asemeni posibil ca notari din UE să fi descoperit că România este Mecca legislaţiei anticompetitive şi a profiturilor monopoliste. Deci, în spirit de fair play, ei de ce să fie excluşi de la caşcaval?!

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS