"Volkswagen" negociază preluarea unei participaţii la producătorul auto rus "GAZ"

Internaţional #Auto /

"Volkswagen" negociază preluarea unei participaţii la producătorul auto rus "GAZ"

Grupul auto german "Volkswagen" (VW) poartă discuţii vizând preluarea unei participaţii la "GAZ", un producător rus de autovehicule comerciale uşoare, au declarat vineri pentru Reuters mai multe surse din apropierea discuţiilor.

Deocamdată nu este clar cât de mare este participaţia pe care "Volkswagen" doreşte să o deţină la "GAZ" şi nici valoarea unei eventuale tranzacţii. "GAZ" face parte din grupul "Basic Element", care gestionează activele miliardarului rus Oleg Deripaska, şi are deja un parteneriat cu "Volkswagen".

Atât "GAZ", cât şi "Basic Element" au refuzat să comenteze, iar un purtător de cuvânt de la "Volkswagen" a spus că grupul nu face comentarii cu privire la zvonurile care circulă pe piaţă.

O sursă din industria auto a declarat: "Există discuţii, încearcă să ajungă la un acord. Deripaska caută de mult timp un partener, iar VW nu are un partener rus". De asemenea, o sursă din interiorul VW a confirmat că se poartă discuţii, dar a adăugat că aceste discuţii nu vizează doar preluarea unei participaţii la "GAZ" de către constructorul german, scrie Agerpres.

Dacă discuţiile se vor concretiza, atunci tranzacţia va confirma că firmele occidentale continuă investiţiile în Rusia, în pofida tensiunilor politice provocate de anexarea peninsulei Crimeea şi de acuzaţiile privind implicarea Rusiei în alegerile din străinătate, notează agenţia citată.

Alţi mari constructori auto au preluat deja participaţii la producători ruşi de vehicule, un exemplu fiind "Renault"-"Nissan" care deţine pachetul majoritar de acţiuni la "Avtovaz", cel mai mare constructor auto din Rusia, în timp ce grupul german "Daimler" deţine o participaţie la producătorul rus de camioane "Kamaz".

"Volkswagen" este deja un investitor important în Rusia, după ce a investit 1,75 miliarde de euro în operaţiunile sale de pe această piaţă. Constructorul german are o uzină de asamblare de vehicule şi o uzină pentru producţia de motoare la Kaluga, 150 de kilometri sud de Moscova. Potrivit actualului acord de parteneriat convenit de "Volkswagen" cu "GAZ", firma rusă produce autoturisme mărcile VW şi "Skoda", în timp ce "Volkswagen" furnizează motoare diesel de 2.0 litri pentru vehiculele comerciale uşoare produse de "GAZ".

Potrivit datelor furnizate de grupul de lobby Association of European Businesses (AEB), vânzările de autoturisme în Rusia au crescut cu 17,3% în ritm anual în luna octombrie, până la 148.597 unităţi, aceasta fiind a opta lună consecutivă de creştere.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS