Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

XTB România: Grâul s-ar putea scumpi cu până la 15% în 2014

F.A.
Materii Prime /

Preţul grâului pe plan local ar putea fi relativ stabil în perioada următoare, dar este posibil ca anul viitor să aducă scumpiri de până la 15%, întrucât, din punct de vedere statistic, este puţin probabilă repetarea anului agricol foarte bun, atât în România cât şi la nivel global, se arată într-o analiză XTB România.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, în prezent, preţul grâului este semnificativ mai redus decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, atât datorită condiţiilor favorabile producţiei interne de anul acesta, cât şi scăderii semnificative a preţului la nivel internaţional. Grâul tranzacţionat la Bursa de Mărfuri de la Chicago (CBOT) s-a ieftinit cu peste 22% în utlimul an, iar leul este la rândul său cu aproape 5,4% mai puternic faţă de dolar decât acum un an. Astfel, pe piaţa locală, preţul de achiziţie de la producători este cu aproape 20% mai mic decât anul trecut şi, independent de alţi factori, deprecierea preţului ar trebui să se reflecte într-o ieftinire a produselor ce au la bază grâul, precizează XTB România.

Pe de altă parte, România a realizat exporturi semnificative în ultima perioadă - în luna august, a exportat în afara Uniunii Europene 9,6% din producţia totală de grâu (736 mii de tone) la un preţ mediu de 183 euro/tonă, menţionează analiştii XTB. Egiptul, care a importat 181 de mii de tone în august, a continuat să fie interesat de grâul românesc, realizând o comandă de 60 de mii de tone în noiembrie, de data aceasta la un preţ de 224 euro pe tonă, cu 22,4% mai ridicat. Preţul mai ridicat la export se poate reflecta într-o scumpire şi pe piaţa internă, dar trebuie pus în contextul cererii ridicate din ţările arabe.

"Mai mult, grâul este mai ieftin în Bulgaria, unde preţurile au ajuns în noiembrie să fluctueze la preţuri sub 180 euro/tonă. De altfel, traderii au putut realiza profituri consistente cumpărând grâu ieftin din Bulgaria în vară, depozitându-l şi exportându-l ulterior către ţările arabe la preţuri în creştere, conform şefului Asociaţiei Naţionale a Grânelor din Bulgaria. Preţuri mai coborâte sunt şi în Ungaria, unde la jumătatea lui noiembrie preţul pe bursa de la Budapesta se situa la aproximat 164 euro/tonă", potrivit XTB România.

Pe pieţele internaţionale, preţul grâului a scăzut cu aproximativ 31,8% în ultimele 17 luni, de la un maxim de 9,37 doalri/buşel în iulie 2012 până la 6,39 dolari pe 10 decembrie 2013, se mai arată în comunicat. Faţă de acum un an, preţul este cu 22,5% mai jos. În ultimele 6 luni preţul a fost mai alm, oscilând în jurul unui nivel mediu de 6,75 dolari pe buşel. Mişcarea de ieftinire a fost generată iniţial de echilibrarea balanţei dintre cerere şi ofertă pe final de 2012, urmată de creşterea ofertei anticipate, în prima jumătate a acestui an. Fondurile de investiţii şi de hedging şi-au închis din poziţiile de cumpărare iar investitorii de retail s-au asociat tendinţei, mărindu-şi volumele pe vânzare. Poziţia netă pe vânzare a fondurilor de hedging pe complexul mărfurilor agricole a ajuns la un maxim al anului 2013, potrivit datelor Comisiei de Tranzacţionare Futures a Mărfurilor (CFTC). Pentru grâu poziţia netă a celor care mizează pe vânzare a ajuns la 66041 contracte, cea mai mare de când există raportări, din 2006, adaugă XTB România.

Preţul a devenit însă prea mic pentru producători, potrivit sursei citate. Franţa a preferat să îşi mărească stocurile interne decât să exporte la preţurile curente, iar exemplul ei ar putea fi luat şi de alte ţări exportatoare. Grâul a avansat temporar în a doua jumătate a lunii noiembrie, pe seama previziunilor că vremea rece din SUA va afecta recolta de iarnă. Cererea la export pentru produsele americane a devenit mai puternică, avantajată de creşterea preţurilor în Rusia, unul dintre cei primii exportatori la nivel mondial, peste cele din piaţa internaţională. Cumpărătorii au fost astfel îndemnaţi să găsească surse alternative.

Conform analizei XTB România, pentru 2014 estimările ce ţin de suprafaţa cultivată la nivel internaţional sunt în creştere de 5 milioane de hectare, până la 225,4 milioane de hectare, cea mai mare suprafaţă din ultimii 17 ani (International Grain Council). Suprafeţele cultivate vor fi mai mari în SUA, UE şi China. Un asemenea scenariu ar duce la o scădere în importuri din partea puterii asiatice, care poate influenţa prin dimensiunea sa balanţa cerere/ofertă. Preţul s-ar putea îndrepta astfel spre regiunea de 6 dolari/buşel. Trebuie avut însă în vedere impactul vremii reci din SUA, care, dacă se menţine, ar afecta cultura de iarnă, reprezentând trei sferturi din producţia totală din SUA. De asemenea, datorită poziţiilor din piaţă masiv orientate spre vânzare, orice reversare ar aduce o goană după închiderea poziţiilor, instituind o apreciere impulsivă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS