Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 27.10.2011

ADINA ARDELEANU
 
Călin Georgescu: Trebuie restabilit echilibrul între raționalitatea economică și suportabilitatea socială
       "Oricare ar fi urgențele de moment, nu trebuie să uităm că țara trebuie să aibă și un viitor", este de părere Călin Georgescu, Directorul Executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă din România.
       Domnia sa ne-a acordat, cu amabilitate, un interviu despre cum se poziționează țara noastră în contextul crizei internaționale și despre măsurile pe care ar trebui să le adoptăm.
       În opinia domnului Georgescu, "orice gândire de perspectivă trebuie să aibă la bază educația, formarea profesională, cultivarea spiritului inovativ".
       Dr. Călin Georgescu ocupă din anul 2000 funcția de Director Executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă din România.
       Domnia sa este, în prezent, Membru al Clubului de la Roma și ocupă, printre altele, funcția de Raportor Special ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse și deșeuri toxice și periculoase asupra realizării drepturilor omului.

 
     *  "Orice gândire de perspectivă trebuie să aibă la bază educația, formarea profesională, cultivarea spiritului inovativ"
     Reporter: Cum se poziționează România din punct de vedere economic în actualul context al crizei datoriilor suverane din Europa?
     Călin Georgescu: Raportul dintre datorie și PIB în România este mai mic decât la alții. Ceea ce este însă îngrijorător este că datoria publică externă a crescut mai repede decât PIB, de aproape patru ori în ultimii ani. Și aici apare problema pentru că România are nevoie de investiții masive atât în infrastructură cât și în sectoarele productive. Dacă tot ne împrumutăm, acest lucru trebuie să se vadă în noi locuri de muncă, în tehnologii avansate, în creșterea productivității și competitivității. Altfel ne furăm singuri căciula.
     Reporter: Cum apreciați activitatea autorităților române în această perioadă (2008-prezent)?
     Călin Georgescu: Eu gândesc în termeni profesionali. Cred că asta ne-a lipsit cel mai tare în această perioadă: profesionalismul. Am învățat de la marii noștri înaintași că ceea ce contează cu adevărat este rigoarea profesională și ținuta morală exemplară. De aceea, m-aș abține de la aprecieri pentru a nu fi silit să apelez la pildele trecutului. Există profesioniști de mare valoare în țara asta. Dar ei nu se înghesuie în față. Dacă sunt consultați, vor fi întotdeauna dornici să pună umărul. Dacă nu, își văd de treabă sau pleacă acolo unde munca și competențele lor sunt apreciate. Au existat momente, chiar recent, când o anumită formulă alternativă, convenabilă tuturor forțelor politice, ar fi fost posibilă. Păcat că s-a irosit și această ocazie din cauza jocurilor politice mărunte.
     Reporter: Care ar trebui să fie prioritățile României în acest moment?
     Călin Georgescu: Pentru început, trebuie reclădită încrederea populației pe baza unui ideal comun. O țară care are un contract puternic între stat și cetățean poate face lucruri remarcabile. Desigur, într-o perioadă de criză prioritățile sunt multiple și greu de ierarhizat. Dar oricare ar fi urgențele de moment, nu trebuie să uităm că țara trebuie să aibă și un viitor. De aceea orice gândire de perspectivă trebuie să aibă la bază educația, formarea profesională, cultivarea spiritului inovativ. "Investești în educație, culegi în economie", spunea Spiru Haret. Este un adevăr confirmat, dar care merită să fie repetat mai ales în circumstanțele actuale.
     Reporter: Ce măsuri ați propune pentru limitarea efectelor crizei internaționale asupra economiei noas-tre?
     Călin Georgescu: Cred că trebuie restabilit echilibrul dinamic între cele două premise esențiale ale dezvoltării: raționalitatea economică și suportabilitatea socială. Ne așteaptă o iarnă grea și un an dificil, într-o conjunctură europeană și globală complicată. Important este ca ajustările necesare pe parcurs să nu ne facă să neglijăm viziunea pentru viitor. Se impune acceptarea și însușirea gândirii pe termen lung, a conceptului de dezvoltare durabilă pentru a ști cu precizie unde vrem să ajungem și ce trebuie să facem pentru aceasta. Aceasta înseamnă că trebuie să tratăm cauzele, iar nu doar efectele. Toa-te măsurile ce se iau acum trebuie să nu pericliteze obiectivele pe termen mediu și lung.
     Reporter: Ce comportament ar trebui să adopte oamenii de afaceri?
     Călin Georgescu: Oamenii de afaceri își reglează singuri comportamentul în funcție de restricțiile exterioare la care sunt supuși și de oportunitățile pe care doar ei știu cum să le identifice și să le pună în valoare. Ei sunt printre cei care suferă de pe urma inepțiilor administrative, dar tot pe ei se poate conta să scoată țara la liman. Cred în virtuțile pieței libere, dinamice și antreprenoriale. Este rolul statului să încurajeze sectorul privat, să înțeleagă că acolo este motorul economiei.
     Reporter: Ați declarat că situația actuală este rezultatul unei construcții greșite de sistem. Cum vedeți ieșirea din criză? Cum ar arăta sistemul post-criză?
     Călin Georgescu: Toate marile dezbateri actuale acceptă premisa că este vorba de o criz de sistem. Micile reparații au avut ca rezultat faptul că accidentele se repetă. Efectele globalizării și crizei au scos în evidență nevoia unei reconstrucții radicale. Se pare că încep să se întrezărească unele soluții printr-o cooperare internațională mai aprofundată. Personal, consider că, în acest moment, nimeni nu dispune de soluții miraculoase pentru ieșirea din criză. Va fi vorba de un mix complex de politici care să ducă treptat la redresarea echilibrului, azi grav afectat, între sectorul financiar devenit excesiv de speculativ și sectoarele productive care au format întotdeauna osatura economiei reale. Sunt lucruri care țin de conjunctura internațională, dar sunt și unele care țin de noi, de capacitatea noastră de a vedea la timp ce este cu adevărat important și de a acționa în consecință. Este greu de spus azi cum va arăta sistemul post-criză, dar un lucru este sigur: el va fi diferit de ceea ce s-a cunoscut până acum. Sincer, nu văd nici un viitor pentru abordările lozincarde și birocratice, lipsite de viziune și conținut.
     Reporter: Ați atras atenția că va urma o criză a hranei și a apei, care va fi probabil mai gravă decât actuala criză economică și financiară. Cum se poate salva România? Ce măsuri concrete ar trebui să ia țara noastră?
     Călin Georgescu: Nu se pune problema salvării României de viitoarea criză a hranei și apei pentru că țara este remarcabil înzestrată de natură să-i facă față. Într-adevăr, o serie de studii serioase indică faptul că vaste zone ale planetei vor fi grav afectate de consecințele schimbărilor climatice. România, în cea mai mare parte a ei, nu figurează pe harta zonelor cele mai afectate de calamități. Privind cu luciditate în viitor, trebuie să ne analizăm atent șansele, să vedem în ce măsura suntem pregătiți pentru ceea ce, cu un grad înalt de probabilitate, se va întâmpla. Se creează uneori impresia că tocmai noi, în România, nu prea știm un adevăr elementar: dacă ai un potențial agricol mare ești cineva. De fapt, România are o șansă istorică, ca în plină criză mondială să investească în nișele care îi conferă avantaje majore comparative și competitive. Revin la ceea ce spuneam mai înainte: nu există încă o hartă a viitorului în România.
     Reporter: Ați mai spus că sunteți "mai mult decât încrezător în viitorul acestei țări". Ce mesaj aveți pentru cetățenii care se simt deznădăjduiți și lipsiți de speranță? Ce mesaj aveți pentru tinerii care părăsesc definitiv țara pentru că nu simt că au perspective în România?
     Călin Georgescu: Continui să fiu la fel de încrezător și am motive solide. În primul rând, dacă privim în trecut, vedem că în toate momentele grele, cruciale ale istoriei naționale au apărut pleiade de personalități puternice, oneste și de o incontestabilă competență pe care oamenii i-au ascultat pentru că au înțeles care este calea de urmat. Aceștia au fost făuritorii României moderne. În al doilea rând, cunosc în Româ-nia de azi mulți oameni cu o pregătire de excepție și o ținută morală ireproșabilă care sunt dornici și capabili să contribuie la redresarea situației. Nu mă refer aici doar la elitele intelectuale și profesionale, ci la toți oamenii de bună credință, de la savantul de renume la micul întreprinzător care se străduiește în condiții grele să asigure un viitor mai bun pentru el și familia lui. În al treilea rând, am încredere deplină în discernământul, dinamismul și capacitatea de angajament a tinerilor. Ei sunt viitorul țării și trebuie să aibă un cuvânt de spus în croirea acestui viitor. Ei nu mai pot fi manipulați. Dar ei au tot dreptul să se aștepte la o ofertă valabilă din partea propriei lor țări. Dacă noi suntem capabili să articulăm o asemenea ofertă, ei o vor cântări cu grijă, cu capul lor pentru că despre viața lor este vorba. Generația matură din care fac și eu parte trebuie să fie conștientă de datoria de onoare și demnitate pe care o are față de țară. 

     Trebuie restabilit echilibrul dinamic între cele două premise esențiale ale dezvoltării: raționalitatea economică și suportabilitatea socială.
     
     Important este ca ajustările necesare pe parcurs să nu ne facă să neglijăm viziunea pentru viitor.
     
     Nimeni nu dispune de soluții miraculoase pentru ieșirea din criză. Va fi vorba de un mix complex de politici care să ducă treptat la redresarea echilibrului, azi grav afectat, între sectorul financiar devenit excesiv de speculativ și sectoarele productive care au format întotdeauna osatura economiei reale.
     
     România are o șansă istorică, ca, în plină criză mondială, să investească în nișele care îi conferă avantaje majore comparative și competitive.
     
     *  Cine este Călin Georgescu
     Dr. Călin Georgescu ocupă din anul 2000 funcția de Director Executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă din România. Fiind o autoritate cunoscută în domeniul Dezvoltării Durabile, al Strategiilor și Politicilor Publice, a fost numit coordonator al proiectului Guvernului Român de a lansa Strategia Naționala pentru Dezvoltare Durabilă atât în 1999 cât și în 2008 - în noul context creat de cerințele Uniunii Europene.
     Dr. Georgescu este co-autor a trei cărți: "România 2020" (Editura Conspress, București, 1998), "Reprofesionalizarea României" (Institutul de Proiecte pentru Inovatie și Dezvoltare - IPID, București, 2008, "Șansa României - oamenii" (IPID, București, 2009), "România post-criză" (IPID, București, 2010) și "România după criză. Reprofesionalizarea" (Editura Compania, București, 2010) studii prospective a căror temă majoră este impactul capitalului uman asupra dezvoltării socio-economice a României; a contribuit, de asemenea, cu diverse capitole despre mediu și dezvoltare durabilă în mai multe Rapoarte Strategice despre România. A fost prezent în cadrul mai multor programe naționale de televiziune iar eseurile și articolele sale au apărut în numeroase reviste naționale.
     Dr. Georgescu combină cunoștințele teoretice din domeniul dezvoltării durabile cu experiența practică, de teren, având ca experiență lucrul în echipă cu reprezentanți ai sectoarelor public și privat, ca de altfel și ai societății civile, pentru conceperea, implementarea și finalizarea unor proiecte rentabile de infrastructură, în cadrul Agendei Locale 21 (o strategie pentru dezvoltare durabilă locală, începută de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în 1992 și implementată, sub coordonarea Dr. Georgescu, în peste 40 de orașe din România).
     A terminat facultatea în anul 1986, a dobândit experiență din deplasările făcute în Marea Britanie și Statele Unite, și a obținut doctoratul în științe, pedologie, în anul 1999. Fost Senior Fellow în cadrul Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Dr. Georgescu a îndeplinit diverse funcții și în cadrul Guvernului României: Consilier al Ministrului Mediului, Secretar General în Ministerul Mediului, și Director al Direcției de Organizații Economice Internaționale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
     Ocupă în prezent și funcțiile de Raportor Special ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse și deșeuri toxice și periculoase asupra realizării drepturilor omului, Reprezentant pentru România al Comitetului Național al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Membru al Clubului de la Roma, Președintele Consiliului de conducere al Centrului European de Suport pentru Clubul de la Roma din Viena, Secretar General al Asociației Române pentru Clubul de la Roma (ARCoR), membru fondator și Director Executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare (IPID).
     Numele lui Călin Georgescu a fost vehiculat ca propunere pentru funcția de premier tehnocrat.

 


 link: "Soluția" UE de salvare a Euro, fără să bage niciun ban

 link: Băsescu: Băncile din zona euro trebuie să mențină expunerea pe România

 link: Jeffrey Franks: România are nevoie de fonduri tampon care să absoarbă șocurile externe

 link: Nesiguranță pe piețele acțiunilor, în așteptarea rezultatului summitului UE

 link: Daniel Dăianu: România trebuie să aibă o dată "realistă" de aderare la euro

 link: Franks: Infrastructura este un blocaj pentru dezvoltarea României

 link: Protestatar arestat în Atlanta

 link: Creditorii privați ai Greciei au făcut o nouă ofertă de reducere a datoriilor țării

 link: Lucian Croitoru: BNR are un plan de rezervă dacă UE nu salvează Grecia și zona euro

 link: Grecia: Depozitele din băncile elene sunt în siguranță
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.