Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 27.10.2011

ALINA VASIESCU
 
mărește imaginea
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, în prima parte a zilei, în condițiile în care liderii europeni se pregăteau de summitul de la Bruxelles, destinat crizei datoriilor. Însă, spre finele sesiunilor de tranzacționare, după ce cancelarul german Angela Markel a avertizat că mai sunt încă multe probleme de rezolvat pentru a ajunge la un acord anti-criză, la acest summit, unele acțiuni au urmat un curs negativ.
     Titlurile băncilor elene și italiene s-au menținut pe trend ascendent.
     În jurul orei 18.20 (ora Româ-niei), acțiunile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă din Grecia, au urcat cu 8,4%, la 1,80 euro, iar cele ale "EFG Eurobank Ergasias" SA, a doua bancă elenă, cu 7%, la 71 de eurocenți. Au fost transferate aproape 6,7 milioane de titluri "National Bank of Greece", respectiv circa 2,3 milioane de acțiuni EFG.
     Titlurile "Alpha Bank" SA din Grecia au crescut cu 4%, la 1,04 eurocenți, iar cele ale "Piraeus Bank" SA - cu 1,6%, la 24,8 eurocenți.
     Titlurile "UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, s-au apreciat cu 1,2%, la 87,6 eurocenți, iar acțiunile rivalului mai mic "Intesa Sanpaolo" SpA, cu 0,3%, la 1,28 euro. În schimb, acțiunile "Société Générale" SA, a doua bancă din Franța, au scăzut cu 1,3%, la 18,76 euro, iar cele ale "BNP Paribas" SA, cea mai mare din țară, cu 2,4%, la 30,07 euro.
     Acțiunile PSA "Peugeot Citroen", cel mai mare producător de autoturisme din Franța, au consemnat un declin de 0,8%, la 16,94 euro. Cecile Damide, purtătorul de cuvânt al societății, a declarat că aceasta ar putea reduce 5.000 de locuri de muncă în Europa, din cauza slăbirii cererii.
     Acțiunile "Renault" SA, a doua companie auto franceză, au crescut cu 1,5%, la 28,61 euro. Directorul general al "Daimler" AG, Dieter Zetsche, le-a spus oficialilor "Renault" că ia în considerare dezvoltarea în comun a segmentului vehiculelor premium, afirmă Jerome Stoll, vicepreședinte executiv în carul "Renault". Titlurile "Daimler", al doilea producător mondial de autoturisme de lux, au pierdut 0,6%, ajungând la 37,71 euro.
     La ora 18.25 (ora României), indicele ATHEX al pieței din Atena a urcat cu 2,4%, la 773,81 puncte, CAC 40 al celei din Paris a scăzut cu 0,3%, la 3.164,90, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 1,2%, la 5.975,74.
     În SUA, acțiunile au crescut în deschidere, după apariția informației privind aprobarea, de către Parlamentul german, a moțiunii privind consolidarea fondului de salvare a zonei euro. Ulterior, însă, incertitudinile au apărut și pe piața americană, unde trendul a devenit incert.
     Bursele din SUA au fost influențate și de anunțul privind situația comenzilor pentru bunurile de folosință îndelungată, în septembrie, dar și de unele rezultate peste așteptări ale companiilor americane.
     Titlurile "Bank of America" Corp. au crescut cu 0,5%, la 6,49 dolari, iar cele ale "Morgan Stanley" - cu 0,1%, la 16,53 dolari. Acțiunile "JPMorgan Chase & Co.", cea mai mare bancă americană, s-au apreciat cu 0,5%, la 33,67 dolari. Acțiunile "Citigroup" Inc. au scăzut cu 0,4%, la 30,77 dolari.
     Acțiunile producătorului de avioane "Boeing" Co. au câștigat 3,6%, ajungând la 66,03 dolari. Titlurile "Caterpillar" Inc., cel mai mare producător mondial de excavatoare, au urcat cu 1%, la 90,80 dolari.
     La ora 11.14, indicele Standard & Poor"s 500 a scăzut cu 0,2%, la 1.226,86 puncte, Nasdaq Composite - cu 1,1%, la 2.610,51, Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,3%, la 11.740,20.
     În Asia, acțiunile au urcat, în majoritate, în a doua parte a zilei, pe fondul speculațiilor potrivit cărora China ar putea începe să-și relaxeze politica monetară.
     Titlurile "Country Garden Holdings" Co., dezvoltator imobiliar, au crescut cu 3,6% pe piața din Hong Kong, la 2,86 dolari HK. Acțiunile băncii comerciale "China Minsheng Banking" Corp. s-au apreciat cu 5%, la 6,48 dolari HK.
     Acțiunile "Industrial & Commercial Bank of China" au înregistrat un avans de 1,6%, la 4,57 dolari. Titlurile "HSBC Holdings" Plc, cea mai mare bancă europeană, au crescut cu 0,5% pe piața din Hong Kong, la 65,75 dolari HK.
     Titlurile "Aluminum Corp. of China" Ltd., cel mai mare producător de aluminiu din China, au urcat cu 3,9%, la 4,05 dolari HK. Compania a revenit la profit în trimestrul al treilea.
     Acțiunile "Newcrest Mining" Ltd., cel mai mare producător de aur din Australia, au câștigat 3,5%, ajungând la 34,40 dolari australieni, ca urmare a ascensiunii cotației metalului prețios. Titlurile rivalului "St. Barbara" Ltd. au înregistrat un avans de 2,3%, la 2,23 dolari australieni. Acțiunile "Rio Tinto" Ltd., a doua companie minieră la nivel internațional, au urcat cu 0,2%, la 66,74 dolari australieni.
     Acțiunile "Honda Motor" Co., al doilea producător de autoturisme din Japonia, au scăzut cu 0,6%, la 2.329 yeni, iar cele ale rivalului mai mare "Toyota Motor" Corp., cu 0,3%, la 2.528 yeni. Titlurile "Samsung Electronics" Co., al doilea exportator de electronice de larg consum din Coreea de Sud, au coborât cu 1,2%, la 934.000 woni. În schimb, titlurile rivalului "LG Electronics" Inc. au crescut cu 2,2%, la 77.500 woni. Acțiunile producătorului japonez de electronice "Panasonic" Corp. au urcat cu 0,1%, la 782 yeni, iar titlurile "Sony" Corp. - cu 0,9%, la 1.565 yeni.
     Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a scăzut cu 0,2%, la 8.748,47 puncte, S&P/ASX 200 al pieței din Sydney a urcat cu 0,4%, la 4.242,50, Hang Seng al celei din Hong Kong - cu 0,5%, la 19.066,50.
     *  Cursul euro, volatil
     Euro a crescut ușor față de dolar ieri după-masă, în urma apariției informației privind aprobarea de către Parlamentul german a expansiunii fondului de salvare a zonei euro. Ulterior însă, moneda împărțită de 17 state din Uniunea Europeană a mai pierdut teren.
     La ora 10.00, pe piața din New York, moneda unică valora 1,3909 dolari, mai mult cu 0,01% față de ziua precedentă, însă la numai 20 de minute mai târziu, cursul a ajuns la 1,3873 dolari, mai mic cu 0,3% comparativ cu cel de marți.
     Prețul aurului a crescut cu 1% la ora 10.00, ajungând la 1.716,60 dolari uncia.
     *  Scăderi pe piața țițeiului, după trei zile de avans
     Pregătirile pentru summitul liderilor UE, care urma să înceapă ieri seara, a adus inițial creșteri pe piața petrolului, însă cursul pozitiv urmat vreme de trei zile a fost întrerupt de anunțul American Petroleum Institute privind sporirea stocurilor de profil, în SUA, săptămâna trecută.
     La ora 11.17, la New York Mercantile Exchange, prețul petrolului cu livrare în decembrie a coborât cu 2%, la 91,29 dolari/baril, după ce, în sesiunea electronică, urmase un curs pozitiv.
     La ICE Futures Europe din Londra, prețul petrolului Brent cu livrare în decembrie a scăzut cu 1,2%, la 109,60 dolari barilul. 

 link: "Soluția" UE de salvare a Euro, fără să bage niciun ban

 link: Băsescu: Băncile din zona euro trebuie să mențină expunerea pe România

 link: Jeffrey Franks: România are nevoie de fonduri tampon care să absoarbă șocurile externe

 link: Călin Georgescu: Trebuie restabilit echilibrul între raționalitatea economică și suportabilitatea socială

 link: Daniel Dăianu: România trebuie să aibă o dată "realistă" de aderare la euro

 link: Franks: Infrastructura este un blocaj pentru dezvoltarea României

 link: Protestatar arestat în Atlanta

 link: Creditorii privați ai Greciei au făcut o nouă ofertă de reducere a datoriilor țării

 link: Lucian Croitoru: BNR are un plan de rezervă dacă UE nu salvează Grecia și zona euro

 link: Grecia: Depozitele din băncile elene sunt în siguranță
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 22,68 milioane lei (4,86 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul s-a apreciat cu 0,38 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,0997 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoare înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.