Analiză XTB: Retrogradarea ratingului SUA - o ameninţare pentru statutul de lider financiar global?

F.D.
Macroeconomie / 3 august 2023

Analiză XTB: Retrogradarea ratingului SUA - o ameninţare pentru statutul de lider financiar global?

Agenţia Fitch Ratings a surprins pe toată lumea la începutul lunii august prin decizia de a reduce ratingul de credit al SUA de la cel mai înalt calificativ posibil, AAA, la AA+, al doilea cel mai bun rating posibil. Este pentru prima dată în peste 10 ani când o a doua agenţie de rating a decis să coboare credibilitatea datoriei americane, provocând mişcări limitate pe piaţă. În acelaşi timp, decizia a provocat o indignare semnificativă în rândul autorităţilor americane, arată o analiză realizată de compania de brokeraj pe burse internaţionale XTB, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei citate, Preşedintele Joe Biden şi secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, au condamnat decizia, insistând asupra stabilităţii economiei americane, în ciuda proiecţiilor care arată o creştere a datoriei de la peste 100% din PIB la aproape 200% până în 2050.

Într-un context economic fragil, se ridică întrebarea: ce înseamnă acest lucru pentru pieţe?

Decizia Fitch a fost precedată de un avertisment anterior

În luna mai a acestui an, Fitch a emis un avertisment subliniind că dacă SUA nu vor rezolva problema plafonului de îndatorare, ratingul de credit ar putea fi revizuit. Această problemă a fost soluţionată prin ridicarea limitei de îndatorare până în anul proiectat 2025.

Totuşi, acest lucru nu a schimbat problemele pe care agenţia Fitch le avea în atenţie. Instituţia a subliniat deteriorarea standardelor de management din SUA în ultimii 20 de ani, potenţiale probleme fiscale în următorii trei ani şi o creştere masivă a costurilor cu dobânzile în ultimii ani. În 2020, după prima lovitură dată de pandemie, costul anualizat al dobânzilor la datoria americană era puţin peste 500 de miliarde de dolari. În prezent, datoria se ridică la circa 1.000 de miliarde de dolari, aproape de două ori mai mult.

Istoria se repetă într-un context diferit

În 2011, agenţia S&P Global Ratings a decis să reducă ratingul SUA şi de atunci nu l-a mai ajustat în creştere. Aceasta a fost un fel de piatră de hotar. Dintr-o dată, Statele Unite nu mai erau percepute ca un stat lipsit de riscuri. Financial Times a scris atunci că decizia S&P a evidenţiat slăbirea poziţiei financiare a celei mai puternice ţări din lume. Piaţa a reacţionat cu un cutremur pe piaţa bursieră.

Este important de avut în vedere totuşi contextul de la acea vreme - în special problemele fiscale ale Europei şi temerile legate de o potenţială destrămare a Zonei Euro. Cu toate acestea, piaţa datoriilor a ignorat în mare parte acest avertisment, iar preţurile obligaţiunilor chiar au câştigat. Acest lucru a fost asociat cu intrările de capital în active de refugiu şi, în ciuda retrogradării ratingului de credit, datoria SUA fiind încă considerată una dintre cele mai sigure din lume. Aurul a beneficiat foarte mult, preţurile sale atingând niveluri record în acel moment.

Analiştii XTB subliniază că starea economiei era diferită la acel moment. Ratele dobânzilor erau încă la zero, iar Fed se afla între un program de achiziţie de active (QE) şi altul. În plus, criza europeană a datoriilor era în curs de desfăşurare, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra activelor americane. Astfel, în cele din urmă, indicele S&P 500 din SUA a câştigat aproximativ 20% în decurs de 12 luni de la decizia S&P.

"Piaţa reacţionează întotdeauna violent prima dată. Atunci când ceva se întâmplă a doua, a treia sau a patra oară, reacţia pieţei nu mai este la fel de violentă. În plus, situaţia din 2011 a arătat că, în SUA, costul contractării de noi datorii nu a crescut în mod esenţial, iar o reacţie mai semnificativă a avut loc pe pieţele bursiere, valutare sau de mărfuri", se precizează în analiza XTB.

Au contat reducerile de rating din alte ţări?

Există unele economii care nu au avut niciodată o scădere în ratingul AAA, printre care Australia, Suedia sau Germania. Pe de altă parte, în istoria recentă au existat modificări negative ale ratingului anumitor ţări, cauzate de diverşi factori.

În cazul Canadei, de exemplu, a existat o creştere semnificativă a cheltuielilor şi, prin urmare, a datoriei în timpul pandemiei. În ceea ce priveşte Regatul Unit, aceasta a fost legată de referendumul pentru Brexit.

"Se pare că, în câteva zeci de şedinţe de după retrogradarea ratingului, nu s-a observat un impact negativ. Foarte des, aceste obligaţiuni au câştigat. Desigur, nu vrem să spunem că o retrogradare a ratingului este pozitivă pentru emitent. Cu toate acestea, astfel de decizii reflectă adesea doar schimbări graduale şi au fost tratate de investitori ca un fel de confirmare, mai degrabă decât ca o nouă informaţie şocantă ", se arată în analiza XTB.

Va avea loc o ieşire de capital din titlurile de datorie din SUA?

Merită menţionat faptul că politica de investiţii a unor fonduri arată că banii pot fi investiţi doar în cele mai sigure datorii cu rating AAA. De obicei, în calitate de comitete de investiţii, acestea acordă atenţie ratingului predominant, iar din această perspectivă, s-ar putea părea că decizia Fitch este esenţială, deoarece ratingul predominant pentru SUA nu este AAA, ci AA+.

Piaţa actuală a datoriei SUA se măsoară la un volum aproape cinci ori mai mare decât piaţa totală a tuturor celorlalţi emitenţi guvernamentali cu un rating AAA din partea tuturor agenţiilor. Dacă ne concentrăm asupra ţărilor cu un rating predominant AAA, piaţa datoriilor SUA este aproape de patru ori mai mare. Prin urmare, o întrebare importantă se ridică: unde s-ar duce banii din titlurile de datorie americane dacă managerii ar vrea să-i mute în mod mecanic? Deşi este posibil ca datoria SUA să nu beneficieze de un statut special pentru anumite instituţii, de multe ori este mai practic să ajusteze prevederile decât să se retragă complet din piaţa obligaţiunilor SUA. În acest context, este de remarcat că obligaţiunile guvernamentale care au menţinut un rating AAA pot fi de un interes deosebit pentru investitori, având în vedere că numărul lor este în scădere.

Potrivit analiştilor XTB, este posibil ca decizia Fitch să nu declanşeze în prezent mişcări mari de piaţă. Chiar şi cele din prezent sunt rezultatul momentului surprinzător în care a apărut, nu al raţionamentului din spatele ei. Cu toate acestea, este un fel de semn al neacceptării a politicii economice americane, se mai arată în comunicat.

"Finanţarea deficitului nu va deveni imediat o problemă pentru Washington. Dolarul nu-şi va pierde statutul de monedă de rezervă în urma deciziei Fitch, cel puţin nu pentru mulţi ani. Această decizie trebuie privită ca un avertisment că hegemonia financiară a SUA va scădea dacă nu vor fi făcute schimbări. Acest lucru ar putea fi valabil chiar şi în cazul unei politici economice solide în faţa concurenţei tot mai mari din partea Asiei. Pe de altă parte, Fitch semnalează riscuri care ar putea accelera trecerea ştafetei de lider", transmit analiştii XTB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb