Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

BOGDAN AURESCU, LA CONSILIUL AFACERILOR EXTERNE:''România susţine adoptarea de sancţiuni în Belarus cât mai curând posibil''

G.U.
Politică /

''România susţine adoptarea de sancţiuni în Belarus cât mai curând posibil''

România susţine adoptarea de sancţiuni în Belarus cât mai curând posibil şi sprijină o misiune OSCE pentru medierea dialogului în această ţară, a transmis, astăzi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, conform Agerpres.

Bogdan Aurescu a susţinut un discurs în deschiderea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles.

"Tocmai am finalizat un mic-dejun de lucru cu participarea liderului opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, şi am exprimat poziţia României cu privire la situaţia din Belarus, aprecierea pentru curajul cetăţenilor din Belarus şi al reprezentanţilor opoziţiei, care luptă în continuare pentru drepturile lor, în ciuda eforturilor regimului de a reprima aceste evoluţii. Credem că Belarus se află în prezent într-o etapă de tranziţie către modernizare şi democraţie, iar Uniunea Europeană are datoria de a susţine acest efort. Astfel, am exprimat susţinerea României pentru societatea civilă şi pentru o presă independentă în Belarus, am reamintit colegilor şi doamnei Tihanovskaia că România a transferat 100 de mii de euro prin European Endowment for Democracy pentru susţinerea unei prese independente şi a societăţii civile în Belarus", a afirmat Aurescu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

El a reiterat faptul că România susţine adoptarea de sancţiuni, "cât mai curând posibil", şi a susţinut activarea Mecanismului Moscova al OSCE.

"Am reiterat faptul ca România susţine adoptarea de sancţiuni şi am vrea ca acestea să fie adoptate cât mai curând posibil. De asemenea, am reamintit faptul că România a susţinut activarea Mecanismului Moscova al OSCE şi sprijină organizarea unei misiuni OSCE pentru medierea dialogului în Belarus", a spus Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a menţionat importanţa Declaraţiei Comune care a fost adoptată luni dimineaţă şi făcută public de către preşedinţii României, Poloniei şi Lituaniei.

"Această declaraţie comună conţine o propunere adresată comunităţii internaţionale şi Uniunii Europene pentru pregătirea unui pachet de asistenţă economică pentru un Belarus democratic. Printre altele, acest pachet ar putea include asistenţă pentru negocierile de aderare la OMC, asistenţă pentru dezvoltarea unei economii liberale, aplicarea unui regim fără vize atunci când condiţiile o vor permite, cât şi alte tipuri de asistenţă financiară din partea unor organizaţii financiare internaţionale", a mai spus Aurescu.

El a menţionat că agenda discuţiilor cuprinde şi situaţia din Rusia, în legătură cu otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

"Poziţia României este că Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol mai activ în această chestiune. Ne-am alăturat colegilor din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca şi Polonia şi am adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant Borrell prin care solicităm această implicare activă a Uniunii pe acest subiect, întrucât credem că Rusia ar trebui să îşi îndeplinească responsabilităţile şi să demareze o investigaţie transparentă şi imparţială şi să coopereze pe deplin cu OIAC şi cred că trebuie, de asemenea, să examinăm posibilitatea unor eventuale sancţiuni, dacă este nevoie, în conexiune cu acest caz de otrăvire a domnului Navalnîi", a susţinut Aurescu.

Ministrul român de Externe s-a referit şi la situaţia din Turcia, menţionând că reînnoieşte apelul pentru reducerea tensiunilor.

"Tot în cadrul agendei curente vom discuta despre Turcia şi voi reînnoi apelul, în numele României, pentru dezescaladare, pentru reducerea tensiunilor, pentru că ceea ce este absolut necesar acum sunt calmul şi reluarea negocierilor directe între părţile implicate. Vom asculta, de asemenea, prezentarea domnului Borrell despre eforturile recente pentru stabilirea unui cadru care să permită părţilor să revină la masa negocierilor. Apreciem eforturile Înaltului Reprezentant Borrell, ale Germaniei şi ale preşedintelui Consiliului European în această direcţie", a arătat Aurescu.

Agenda discuţiilor va cuprinde şi situaţia din Libia, a mai menţionat Aurescu.

"De asemenea, vom discuta despre Libia, despre relaţia dintre UE şi Uniunea Africană, relaţiile cu vecinătatea sudică şi aşteptăm cu nerăbdare dezbaterile pe aceste teme. De pildă, cu privire la Libia, ne dorim să vedem o tranziţie de la un simplu acord de încetare a focului către un proces real de negocieri astfel încât să fie identificată o soluţie durabilă pentru acest conflict între părţile implicate. Cu privire la relaţia cu vecinătatea sudică, aşteptăm cu interes dezbaterea de astăzi pentru a identifica modalităţi de consolidare a parteneriatelor cu ţările din vecinătatea sudică", a adăugat şeful diplomaţiei române, conform MAE.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Aiurea ! Si sanctiuni si dialog ?! Ce sa se discute cand unii sant adeptii lui "scoala-te tu sa ma asez eu ,ca sunt "mai ortoman" .

  Caricatura asta este ciudatul care fuma trabuc intr-o sala dintr-o institutie oficiala? Sau doar il rumega?

  Aurescu si-a facut un nume din faptul ca ar fi castigat procesul pentru platoul continental. Fals. I-a fost dat Romaniei pentru a fi mai usor de exploatat. Daca revenea Ucrainei, era mare deranj in zona. Asa cu Romania se poate discuta ca de la stapan la sclav.

  Uite-asa, cu astfel de indivizi ca Goldman(sau Goldstein sau Goldberg) ne punem gratuit in situatia de a provoca Ursul rusesc, ca apoi sa scrie pe noi "carne de tun" in razboiul altora! Pun pariu ca, atunci cand situatia din Colonie se va imputi rau dpdv militar pt noi , mister Goldman va fi extras de aici si dus in Israel, unde-si va fuma in liniste trabucurile de lux, in timp ce multi mamaligari autohtoni vor deveni cenusa radioactiva!

  1. Mai dar destept mai esti tu daca iti inchipui ca vor folosi rusii arma nucleara pe noi!Suntem prea aproape de casa lor,ar fi iradiati si ei.De ce sa riște cand intr-o zi,două pot ajunge la București cu armata?

   Esti tare naiv, baiatule! Deplasarea unei armate costa enorm, pe cand lansarea a 2-3 rachete cu incarcatura nucleara, muult mai putin!

   Eee,costa!Fac si ei un pic de miscare.Distractia e pe masura!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

23 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1145
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3849
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.5738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie