Atacantul iranian Mehdi Taremi a afirmat că fotbaliştii echipei naţionale nu au fost supuşi "niciunei presiuni" după ce au refuzat să cânte imnul naţional înainte de primul lor meci la Cupa Mondială 2022.

"Nu-mi place să vorbesc despre politică, dar nu suntem supuşi niciunei presiuni", a declarat atacantul lui FC Porto.

Fotbalistul, autor al unei duble în meciul cu Anglia (2-6) a refuzat să se oprească asupra situaţiei din Iran şi a manifestaţiilor, reprimate în sânge, care au urmat morţii, pe 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, arestată de poliţia de moravuri pentru că nu a respectat codul vestimentar strict impus de regim. "Ştiam că vor fi puse astfel de întrebări, dar orice aş spune, nu va avea niciun impact, fiindcă unii vor scrie ceea ce vor să scrie. Aşa că prefer să vorbesc despre acest tip de subiecte politice doar în privat sau pe propriile mele reţele de socializare", a explicat Taremi.

"Am venit să jucăm fotbal, nu doar noi, ci toţi jucătorii prezenţi în Qatar. Eu şi mii de oameni ca mine nu avem puterea să schimbăm lucrurile", a mai spus internaţionalul iranian.

Selecţionerul portughez al Iranului, Carlos Queiroz, a indicat la rândul său că nu trebuie "amestecate" sportul şi politica.