Rigiditatea FIFA este cunoscută de toată lumea, iar când vine vorba de mesaje politice lucrurile sunt de neclintit. Chestiunea celebrei banderole colorate a făcut vâlvă în aceste zile şi dincolo de mesaj un lucru este cert, spaţiul de manevră pentru echipe în această zonă este foarte restrâns.

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) "ne-a obligat să nu purtăm" banderola curcubeu, a declarat olandezul Davy Klaassen după victoria selecţionatei ţării sale în faţa Senegalului: "Nu a jucat un rol important în derularea meciului. Dar de fapt am fost nevoiţi să nu purtăm banderola pentru că nu am vrut să începem cu cartonaş galben. Suntem în continuare în spatele comunicatului de presă (al federaţiei olandeze - n.red.), dar cred că FIFA ne-a obligat să nu o purtăm". "A fost o alegere dificilă, dar a trebuit să o facem", a adăugat autorul celui de-al doilea gol al olandezilor. Antrenorul Olandei, Louis van Gaal, a spus că nu mai vrea să răspundă la întrebări de natură politică, dar "un lucru este clar, nu vom purta banderola dacă primim cartonaş galben". "Cred că ar trebui să se întrebe dacă aceasta este o decizie corectă a FIFA, cred că puteţi da un răspuns la această întrebare", a subliniat selecţionerul Olandei. "Suntem aici pentru a deveni campioni mondial, de aceea nu facem asta", a adăugat Louis van Gaal, care a obţinut luni a 38-a sa victorie la cârma naţionalei ţării sale, un record pentru un selecţioner al Olandei. Van Gaal, în vârstă de 71 de ani, a depăşit cu această ocazie precedentul record pe care îl împărţea cu Dick Advocaat (37 de victorii).

Cele şapte selecţionate europene care plănuiseră să poarte o banderolă curcubeu "OneLove" împotriva discriminării la Cupa Mondială din Qatar au renunţat în faţa ameninţării cu "sancţiuni sportive".

"FIFA a fost foarte clară, va impune sancţiuni sportive dacă căpitanii noştri poartă banderole pe teren. Ca federaţii naţionale, nu le putem cere jucătorilor noştri să rişte sancţiuni sportive, inclusiv cartonaşe galbene", au scris cele şapte federaţii. FIFA ar putea fi la fel de intransigentă şi în alte privinţe, inclusiv atunci când nu se sfieşte să facă imagine unor lideri politici cu evidente apucături dictatoriale.