Echipele calificate la Cupa Mondială din acest an sunt în mare măsură cunoscute, după desfăşurarea mai multor partide de baraj pe mai multe continente. Douăzeci şi nouă de echipe sunt calificate la Cupa Mondială din Qatar, ultimele trei urmând să fie desemnate după alte meciuri de baraj. Tragerea la sorţi a grupelor turneului final este programată azi, de la ora 19.00, la Doha Exhibition and Convention Center (DECC). Echipele calificate sunt: Africa: Camerun, Ghana, Maroc, Senegal, Tunisia;

America de Sud: Brazilia, Argentina, Ecuador, Uruguay; America de Nord şi Centrală: Canada, Mexic, SUA; Asia: Qatar (ţara- gazdă), Iran, Coreea de Sud, Japonia, Arabia Saudită; Europa: Danemarca, Germania, Franţa, Belgia, Croaţia, Spania, Serbia, Anglia, Elveţia, Olanda, Portugalia, Polonia.

Cafu (Brazilia), Lothar Matthäus (Germania), Ali Daei (Iran), Bora Milutinovic (Serbia/Mexic), Jay-Jay Okocha (Nigeria), Rabah Madjer (Algeria), Tim Cahill (Australia) şi Adel Ahmed Malallah (Qatar) vor efectua tragerea la sorţi la ceremonia ce va fi prezentată de Carli Lloyd, Jermaine Jenas şi Samantha Johnson.

Ultimele echipe calificate vor fi aflate în luna iunie. Două meciuri programate în iunie vor stabili ultima formaţie calificată din Europa. FIFA a amânat pentru luna iunie meciul Scoţia - Ucraina de pe traseul A al play-off-ului pentru Cupa Mondială din Qatar. Învingătoarea acestui joc va întâlni, tot în iunie, Ţara Galilor, iar învingătoarea va merge la turneul final. Costa Rica, locul 4 în zona Concacaf, va participa la un baraj intercontinental în care va întâlni reprezentanta Oceaniei, Noua Zeelandă. Peru, locul 5 în preliminariile sud-americane, va juca, în 13 sau 14 iunie, în Qatar, un meci de baraj pentru biletele la turneul final, cu câştigătoarea fazei a patra a preliminariilor asiatice, o partidă ce va opune, la 7 iunie, la Doha, Australia şi Emiratelor Arabe Unite. De la turneul final va lipsi campioana Europei, Italia, care a fost eliminată de către naţionala din Macedonia de Nord, învinsă la rândul ei de către Portugalia.