04 iulie 2014
 
Campionatul Mondial din Brazilia a ajuns în linie dreaptă, astăzi urmând să aibă loc primele meciuri din cadrul sferturilor de finală: Germania - Franța (ora 19.00) și Brazilia - Columbia (ora 23.00). În această fază a competiției au ajuns patru formații din America și patru din Europa, echilibrul de forțe fiind perfect, în acest moment existând certitudinea că, în urma partidelor de azi, în semifinale, ambele continente vor avea câte o echipă. Valoarea totală a celor opt loturi lărgite este de 2.538.000.000 euro, conform transfermarkt.de, o sumă foarte mare, dar la acest turneu final s-a demonstrat că nu întotdeauna echipele mai bine cotate din acest punct de vedere au și câștig de cauză. Cel mai bun exemplu este dat de reprezentativa statului Costa Rica, al cărui lot lărgit valorează 29.000.000 de euro, mai puțin decât oricare din vedetele celorlalte sfert-finaliste, și care a învins sau a trimis acasă din grupe echipe de peste un miliard de euro (Italia, Uruguay, Anglia, Grecia). Dacă ar fi respectată matematica banilor, dar și împerecherea echipelor, am avea în semifinale Germania - Brazilia și Argentina - Olanda, iar finala ar fi Germania - Argentina. Din fericire lucrurile sunt mult mai complicate și turneul final nu a fost unul lipsit de surprize, așa că putem avea inclusiv surpriza ca lucrurile să iasă conform algoritmului financiar.
 
De altfel logica sportivă nu are multe în comun cu aceea a marketingului financiar, o dovadă poate fi oferită și de ceea ce poate fi numit transferul acestei veri. Presa engleză anunță că FC Barcelona a ajuns la un acord de principiu cu FC Liverpool, pentru transferul atacantului urguayan Luis Suarez, suma necesară acestei mutări fiind de 88.000.000 euro. Acest transfer părea imposibil în urmă cu o săptămână, când FIFA l-a suspendat nouă meciuri de la echipa națională pe atacantul uruguayan, care l-a mușcat de umăr pe fundașul italian Giorgio Chiellini, în plus acesta primind și o interdicție de patru luni, perioadă în care nu are voie să intre pe niciun stadion.
 
Revenind la Cupa Mondială, ambele confruntări de astăzi au o lungă istorie în spate, cu un plus pentru duelul Germania - Franța, cele două echipe având un adevărat război la turneele finale, cele mai multe bătălii fiind câștigate de "Panzere". Germanii au însă ceva emoții înaintea meciului, conform L' Equipe, nu mai puțin de șapte jucători au probleme medicale, cauzate de consumul excesiv de aer condiționat. Mâine vor avea loc partidele Argentina - Belgia (ora 19.00) și Olanda - Costa Rica (ora 23.00), două întâlniri doar aparent dezechilibrate. 
 
  DAN NICOLAIE