10 iulie 2014
 
Argentina și Germania se vor întâlni în finala Campionatului Mondial de Fotbal, duminică seara, de la ora 22.00, pe celebrul stadion Maracana. Este a treia confruntare dintre cele două echipe în ultimul act al unui turneu final, în 1986 Argentina lui Maradona s-a impus cu 3-2, iar în 1990 Germania lui Matthaus a câștigat cu 1-0.
 
Pentru gazde drama este una totală, cel mai mare adversar fotbalistic al naționalei lor, Argentina, are șansa să triumfe în templul fotbalului brazilian, Stadionul Maracana. Măsurile de siguranță sunt unele fără precedent, cu mii de polițiști plasați pe străzile din jurul stadionului, tocmai pentru a evita pe cât este posibil ciocnirile dintre fanii argentinieni și cei brazilieni. Presa locală a reacționat imediat după ce Argentina s-a calificat în finală. Cotidianul Rio O'Dia a titrat: "Coșmarul continuă! Argentina învinge Olanda la penalty - uri și merge în finală. După durerea braziliană, bucuria rivalilor. Argentina este în finala Cupei Mondiale și poate lua titlul pe Maracana. Pe lângă faptul că nu mai pot visa la un al șaselea titlu mondial, brazilienii vor trebuie să traiască posibilitatea reală ca principala rivală să câștige titlul în templul fotbalului". "Somos Todos Alemanha!" (Toți suntem germani!) este titlul dat de cotidianului sportiv Lance. "Maracana, la fel ca în 1950, va fi locul deciziei. Lumea va avea călăul german al Braziliei drept campioană sau o selecționată alb-albastră", a scris și site-ul UOL, făcând referire la finala pierdută de Brazilia, pe teren propriu, în fața Uruguay-ului.
 
Dacă antrenorul Germaniei, Joachim Low, are o problemă cu temperarea euforiei jucătorilor de după jocul perfect din meciul cu Brazilia, selecționerul argentinian, Alejandro Sabella, se plânge de faptul că fotbaliștii săi au foarte puțin timp de odihnă: "Argentina are două titluri și mergem în finală, vom vedea ce putem face, cu o zi mai puțin de odihnă și după ce am jucat și prelungiri. Vom fi așa cum suntem mereu, umili, muncitori și vom da totul în finală".
 
Indiferent de cine se va impune în finală, există niște mari câștigătore: televiziunile care transmit Campionatul Mondial și-au asigurat o lună cu audiențe maxime. Chiar și în țări, inclusiv a noastră, care nu au avut echipă la turneul final interesul a fost maxim. Conform unor date preliminare, Mondialul din Brazilia a fost urmărit de aproape 4 miliarde de persoane, ceea ce înseamnă că a bătut recordul la audiențe deținut de Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008. Olimpiada chineză a fost urmărită de 3,6 miliarde de persoane. La precedentul Campionat Mondial, găzduit de Africa de Sud în 2010, 3,2 miliarde de telespectatori au urmărit competiția cel puțin un minut, și atunci înregistrându-se o creștere consistentă a audienței, un plus de 10% față de turneul final din 2006, din Germania. Finala Germania - Argentina este una de mare interes pentru publicul din întreaga lume, se confruntă reprezentantele continentelor care domină fotbalul mondial într-o dispută deja clasică. Germania are cel mai scump lot dintre echipele care au trecut de faza grupelor, 526.000.000 euro, Argentina cu 391.000.000 euro, fiind a treia din acest punct de vedere, după echipa Braziliei, dar se poate mândri că are în lot cel mai scump jucător care a evoluat la acest turneu: Lionel Messi (120.000.000 euro).
 
Încasările FIFA de pe urma acestui turneu final sunt unele record, patru miliarde de dolari intrând în conturile forului mondial. Tocmai de aceea FIFA va acorda celor 32 de echipe participante premii de 576.000.000 de dolari, cu 156.000.000 mai mult decât în 2010. Câștigătoarea trofeului va primi 35.000.000 de dolari, o bună parte din acești bani urmând să fie redirecționați către jucători. Fiecare jucător german va primi câte 410.000 de dolari dacă echipa se va impune în finală, în timp ce argentinienii nu au vrut să anunțe oficial cuantumul primelor, dar șeful federației de la Buenos Aires a spus că acestea vor fi foarte consistente, undeva la 500.000 dolari de fotbalist. 
 
  Dan Nicolaie