15 iulie 2014
 
Germania este noua Campionă Mondială la fotbal. Fotbalul riguros, practicat cu seriozitate s-a impus în Brazilia, echipa antrenată de Joachim Low învingând în finală o Argentină mai europeană decât și-ar dori fanii ei. Echilibrul finalei a fost rupt de o mică eroare și de o execuție personală, dar nimeni nu poate contesta supremația Germaniei la acest turneu final, o echipă care a îngenunchiat Portugalia lui Ronaldo, a umilit Brazilia lui Neymar (fără Neymar) și a învins Argentina lui Messi. O adevărată demonstrație de forță, în care forța grupului a subjugat toate vedetele întâlnite în ultima lună.
 
În Germania sute de mii de oameni au sărbătorit victoria în stradă, numai în Berlin în piețe au ieșit 250.000 de fani ai noii campioane mondiale. Așa cum era de așteptat, presa germană, nemiloasă atunci când echipa pierde, a marcat cum se cuvine această imensă victorie. "1954. 1974. 1990. 2014! Germania este campioană mondială", a scris site-ul Spiegel, iar Bild a titrat: "De data asta ai reușit. În sfârșit!". "Götze, Zeul fotbalului". "Götze, salvatorul", este titlul din Frankfurter allgemeine Zeitung, iar Neue Osnabrücker Zeitung a punctat: "Campioni mondiali! Naționala și-a ținut promisiunea. Claxoanele de duminică vor crește când echipa va ajunge la Berlin marți". În schimb în Argentina înfrângerea a fost primită cu furie. Mii de tineri s-au manifestat violent în Buenos Aires, zeci de persoane fiind rănite în urma confruntărilor dintre forțele de ordine și manifestanți.
 
Înainte de oferirea trofeului, organizatorii au decernat și trofeele tradiționale. Atacantul columbian James Rodriguez este golgheterul Cupei Mondiale, cu șase reușite, el fiind urmat de germanul Thomas Muller, cinci goluri și Lionel Messi (Argentina), Robin Van Persie (Olanda) și Neymar (Brazilia) cu câte patru reușite. Portarul Germaniei, Manuel Neuer, a fost desemnat cel mai bun goalkeeper al Cupei Mondiale, ceilalți nominalizați au fost Sergio Romero (Argentina) și Keylor Navas (Costa Rica). Reprezentativa Columbiei a câștigat premiul fair-play, trofeu care se acordă echipelor calificate în fazele superioare și care au cele mai puține cartonașe primite. Lumea, mai ales brazilienii, însă nu uită atacul criminal al columbianului Zuniga asupra lui Neymar, fault care putea produce o imensă tragedie. Cea mai așteptată distincție a stârnit și cele mai multe semne de întrebare. Lionel Messi a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei Mondiale, în calcule pentru această onoare s-au mai aflat Angel Di Maria (Argentina), Javier Mascherano (Argentina), Mats Hummels (Germania), Tony Kroos (Germania), Philipp Lahm (Germania), Thomas Müller (Germania), Neymar Silva (Brazilia), Arjen Robben (Olanda) și James Rodriguez (Columbia). Criteriile care au dus la desemnarea lui Messi scapă foarte multor iubitori ai fotbalului. Faptul că până și Maradona, un susținător aprig al lui Messi, a fost surprins de această decizie spune foarte mult: "Îl iubesc pe Leo și i-aș da și cerul, dar e nedrept să-i dai lui premiul pentru cel mai bun fotbalist al turneului, nu l-a meritat. Acest premiu e fructul marketingului și mi se pare nelalocul lui. L-aș fi premiat pe James Rodriguez în locul lui Messi".
 
Germania a confirmat așteptările, Brazilia este marea dezamăgire, Spania, Italia, Portugalia și Anglia au intrat și ele la capitolul dezamăgiri, iar surprizele plăcute au fost echipele din Columbia și Costa Rica. Chiar dacă nu au avut parte de prea multe motive de satisfacție, brazilienii se pot mândri cu un Campionat Mondial reușit. Următorul turneu final se va desfășura în 2018 în Rusia. 
 
  DAN NICOLAIE