14 iulie 2014
 
Argentina a vrut să joace ca Germania și i-a ieșit. Parțial. În confruntarea directă originalul s-a impus. Rigoarea se învață în zeci de ani de muncă, nu de pe o zi pe alta. Poți deprinde niște automatisme, dar firea te trădează în prelungiri, când îți este lumea mai dragă și loviturile de departajare mai aproape, și te trezești cu un Gotze direct în inimă.
 
Incapabil să plângă, Messi nu a putut nici să se transforme, fie și pentru o fază, în Maradona și să încline balanța în favoarea echipei sale. Desemnarea lui drept fotbalistul turneului final este o glumă proastă la care nimeni nu are de ce să râdă. O nouă manipulare marca FIFA!
 
O scurtă privire în urmă ne arată că Germania s-a impus pe merit la acest turneu final, fiind echipa cea mai constantă, decisă, cu lecțiile cel mai riguros făcute și care a oferit un meci, cu Brazilia în semifinale, intrat direct în istorie. Amatorii de statistici și recorduri au de ce să își frece mâinile, acest turneu le-a oferit, din plin, motive de satisfacție. Amatorii de povești au și ei de ce să fie mulțumiți, tolba este plină. Inclusiv finala a oferit câteva momente cu tâlc, iată unul: în pauza dintre reprizele de prelungiri, antrenorul argentinian Alejandro Sabella dădea indicații...rezervelor care rataseră iremediabil șansa de a juca în finală, titularii îl tratau de la distanță cu spatele. E un mic amănunt, dar micile amănunte fac marile victorii. Germania a triumfat și din acest punct de vedere! 
 
  Dan Nicolaie