11 iulie 2018
 
Anglia întâlnește, azi de la ora 21.00, Croația, în a doua semifinală a Campionatului Mondial din Rusia. Inventatorii fotbalului speră să prindă o nouă finală după 52 de ani, în timp ce croații se află în fața unei posibile premiere.
 
Evoluțiile de până acum lasă impresia unei echipe a Angliei favorite. Croația a avut nevoie de prelungiri și lovituri de departajare și în optimi (cu Danemarca) și în sferturi (cu Rusia), ceea ce indică și un nivel al jocului, dar atârnă greu și în ceea ce privește oboseala acumulată. Anglia a avut nevoie de prelungiri și penalty-uri cu Columbia, dar în sferturi a avut un meci foarte liniștit cu Suedia.
 
Selecționata Angliei are un palmares pozitiv în confruntările cu Croația (4 victorii-1 remiză-2 înfrângeri). Cele două echipe s-au înfruntat o singură dată la un turneu final, la EURO 2004 din Portugalia, când englezii s-au impus cu 4-2 și s-au calificat în sferturi.
 
Semifinala aceasta are însă cea mai mare miză dintre înfruntările de până acum.
 
Englezii au o singură problemă de lot, mijlocașul Jordan Henderson s-a accidentat în meciul cu Suedia și este incert pentru semifinala împotriva Croației. În cazul în care Henderson va declara forfait, locul său va fi luat probabil de Eric Dier. În schimb Croația s-a trezit cu o problemă extra-fotbalistică, care a făcut deja vâlvă. Federația croată de fotbal (HNS) a cerut scuze oficialilor ruși pentru înregistrarea în care apare jucătorul Domagoj Vida după partida contra Rusiei din sferturile Cupei Mondiale 2018, menționând că l-a concediat pe membrul delegației sale care a postat pe rețelele de socializare filmulețul cu spusele fundașului său. După calificarea țării sale, jucătorul de 29 de ani a strigat "Glorie Ucrainei!", într-un video postat de fostul internațional croat Ognjen Vukojevic. "HNS menționează că Ognjen Vukojevic a fost concediat și i s-a retras acreditarea pentru CM. HNS cere scuze Rusiei pentru comportamentul celor doi'', se arată într-un comunicat al Federației croate. Vukojevic și Vida și-au cerut de asemenea scuze pentru mesajele lor care nu aveau ca scop să transmită mesaje politice, dar au putut fi înțelese în acest fel.
 

 

 
Șeful UEFA, mândru de "supremația" europenilor
 

 
Președintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), Aleksander Ceferin a declarat că nu este surprins de faptul că toate cele patru echipe calificate în semifinale aparțin confederației pe care o conduce: "Nu sunt surprins, deoarece fotbalul este organizat diferit în Europa. Există mai multă infrastructură, mai mult staff tehnic. Noi lucrăm într-un mod total diferit și această diferență va crește tot mai mult în fiecare an. Faptul că zece dintre cele 13 calificate pentru turul al doilea al Cupei Mondiale și șase dintre cele opt calificate în sferturile de finală sunt europene nu mă surprinde. Acum sunt foarte relaxat, pentru că una dintre echipele noastre va câștiga finala".
 
Ultima țară din afara Europei care a cucerit titlul de campioană a lumii a fost Brazilia, în 2002, ulterior au devenit campioane: Italia (2006), Spania (2010) și Germania (2014). 
 
  D.N.