Dominic Fritz îl apără pe Piedone: "Sunt obligat moral. O fac ca să amintesc că inclusiv corupţii şi criminalii au drepturi”

I.S.
Politică / 24 iulie, 13:23

Dominic Fritz îl apără pe Piedone: "Sunt obligat moral. O fac ca să amintesc că inclusiv corupţii şi criminalii au drepturi”

Preşedintele USR, Dominic Fritz, îi ia apărarea fostului şef al ANPC Cristian Popescu Piedone, pus sub control judiciar într-un dosar instrumentat de DNA în care este acuzat că l-ar fi anunţat pe patronul unui hotel din Sinaia despre un control, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a oficialului. Fritz afirmă că este „obligat moral” să-l apere pe Piedone pentru a aminti că „inclusiv corupţii şi criminalii au drepturi, fiindcă aşa funcţionează statul de drept”. Referitor la stenogramele „scurse” în presă despre certurile acestuia cu nevasta, Fritz spune că nu au „nicio legătură” cu faptele lui Piedone şi adaugă că va sesiza CSM. DNA respinge „ferm” implicarea în mediatizarea interceptărilor incluse în ordonanţa de control judiciar, considerând divulgarea acestor informaţii „nejustificată şi contrară dreptului la viaţă privată”. La rândul său, Piedone, care a contestat măsura controlului judiciar, afirmă pe Facebook că statul îl „acuză” că este „om”, că are „slăbiciuni, prieteni”, că se ceartă cu nevasta (...). De asemenea, ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, crede că „nu este normal ca aceste probe să apară public”.

„Iată că sunt obligat moral să-l apăr pe Cristian Popescu Piedone. Şi o fac ca să amintesc că inclusiv corupţii şi criminalii au drepturi, pentru că aşa funcţionează statul de drept. Din dosarul penal pentru corupţie, procurorii au scurs în presă certurile lui cu nevasta. Ce legătură are asta cu faptele lui Piedone, suspectat că a regizat controale favorabile în hotelurile prietenilor? Niciuna”

Edilul consideră că statul de drept „nu se apără cu cancanuri din dosare scurse «pe surse»” şi că justiţia „se face în instanţă, nu la televizor sau pe reţelele de socializare”.

„Când ajungem să acceptăm umilirea publică doar pentru că «nu ne place de om», ne îndepărtăm exact de principiile pentru care luptăm: lege egală pentru toţi, respect pentru viaţa privată şi demnitatea fiecărui om. Altfel, nu suntem mai buni decât Piedone. Noi vom sesiza CSM acum şi de fiecare dată când drepturile sunt încălcate în procesul de justiţie tocmai de puterea chemată să le apere”, mai afirmă dominic Fritz.

Într-un comunicat de presă, Direcţia Naţională Anticorupţie respinge „ferm” implicarea în mediatizarea interceptărilor incluse în ordonanţa de control judiciar, considerând divulgarea acestor informaţii „nejustificată şi contrară dreptului la viaţă privată”.

În spaţiul public, au apărut informaţii „pe surse” din presupuse interceptări, în care Cristian Popescu Piedone se ceartă cu nevasta sa, iar aceasta foloseşte un limbaj trivial la adresa sa.

DNA precizează că ordonanţa prin care s-a dispus măsura controlului judiciar în cazul lui Popescu Piedone a fost comunicată în 22 iulie, „conform prevederilor legale, exclusiv către inculpat, către avocaţii acestuia, precum şi către organele în drept”, potrivit art. 215 alin. 5 Codul de procedură penală.

„La momentul dispunerii măsurii preventive a controlului judiciar, procurorul face o analiză motivată care impune includerea unor elemente de fapt care servesc la susţinerea suspiciunilor rezonabile privind săvârşirea unei infracţiuni şi care justifică dispunerea măsurii. În cauza curentă, mijloacele de probă analizate de către procuror au cuprins, printre altele, comunicări interceptate între inculpat şi terţe persoane, fără calitate procesuală”, precizează DNA.

Potrivit aceleiaşi surse, judecătorul de drepturi şi libertăţi face analiza respectării dispoziţiilor legale care reglementează luarea măsurii controlului judiciar.

„În ceea ce priveşte divulgarea în spaţiul public a conversaţiei dintre inculpat şi un membru al familiei sale, respingem ferm implicarea instituţională în mediatizarea interceptărilor incluse în ordonanţa de control judiciar. Divulgarea acestor informaţii este nejustificată şi contrară dreptului la viaţă privată”, mai precizează DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie reiterează faptul că îşi desfăşoară activitatea cu respectarea strictă a cadrului legal şi a tuturor garanţiilor procesual penale prevăzute în Constituţie şi legi.

Într-o postare de joi pe pagina sa de Facebook, fostul şef al ANPC Cristian popescu Piedone, care a contestat măsura controlului judiciar, afirmă că statul îl „acuză” că este „om”, că are „slăbiciuni, prieteni”, că se ceartă cu nevasta.

„Statul mă acuză că...sunt om. Că am slăbiciuni, că am prieteni, că mă cert cu nevasta, că sunt mândru(uneori, exagerez ce-i drept)....Sunt tot ce vor ei şi poate chiar mai mult. Sunt OM. Degetul mulţimii e îndreptat spre mine, a doua oară, pentru că aşa spune statul. Un stat ale cărui legi sunt aplicate pe duşmani, dar sunt interpretate cu prietenii. Căci, până să ne judece judecătorii, suntem supuşi judecăţii în piaţa publică, suntem condamnaţi înainte să apucăm să ne apărăm. Ni se disecă viaţa, ni se «recomandă» să ne lepădăm de anumiţi prieteni ca de Satana. De nevastă-mea nu vreau. Cicăleala ei mi-a fost singurul meu prieten, constant, de-a lungul anilor. Aceia care «hăhăiesc» şi se bucură că Piedone a fost pus iar la pământ, cu lovituri din spate, uită un lucru foarte important: oricând, oricui îi poate veni rândul”, afirmă Popescu Piedone pe Facebook.

La rândul său, într-o declaraţie pentru Digi 24, ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, precizează că „nu este normal ca aceste probe să apară public” şi că urmărirea penală „trebuie să rămână confidenţială”, conform legii.

Întrebat dacă ar fi putut procurorii să nu includă aceste interceptări, o discuţie privată între soţ şi soţie, în acest dosar penal, ministrul a declarat că nu cunoaşte „ceea ce procurorul a cuprins în ordonanţa de inculpare a domnului inculpat Piedone”.

„Nu cunosc sursa acestor informaţii apărute în spaţiul public. Sper să nu provină de la organele de urmărire penală, pentru că acest lucru nu este permis de lege. Ce cuprinde procurorul în documentele pe care le întocmeşte, în ordonanţele sale, asta ţine exclusiv de aprecierea dumnealui”, a mai spus Radu Marinescu.

Ministrul Justiţiei consideră că „nu este normal ca aceste probe să apară public, cu atât mai mult cu cât este vorba de aspecte care ţin de sfera familială”.

„În momentul în care se dispune o măsură investigativă, cum este o metodă specială de supraveghere, aceasta a interceptării convorbirilor telefonice, evident că este supusă unei examinări existenţa persoanei, comunicările sale şi evident că mandatul respectiv acoperă toate aceste comunicări”, a mai afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, „este rolul procurorului, al organelor de urmărire penală, să stabilească ce anume prezintă relevanţă”.

„Foarte important e un lucru: aceste măsuri sunt incluzive în spaţiul privat, în viaţa unei persoane. În conformitate cu dispoziţiile articolului 53 din Constituţie, orice reducere care se face asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale trebuie foarte atent calibrată, este stabilită prin lege şi trebuie să urmeze un regim foarte strict (...).Apariţia în spaţiul public a unor aspecte personale care ţine de viaţa privată este evident contrară normelor procesuale şi riscă să afecteze şi dimensiunea drepturilor personale cu privire la viaţa de familie”, a subliniat Marinescu, adăugând că nu crede că „ajută ancheta, decât poate nişte curiozităţi”.

Marinescu a mai spus că, din punctul său de vedere, nu trebuie ca probele unei cauze să apară în spaţiul public, întrucât astfel pot fi compromise „modul de desfăşurare al anchetei şi aflarea adevărului”.

Ministrul Justiţiei a mai spus, întrebat dacă va cere să fie făcute verificări suplimentare la DNA în acest caz, că, „dată fiind difuzarea publică a unor probe din dosar, probabil” va solicita Parchetului să facă „nişte verificări” pentru „a ne asigura că integritatea informaţiei relevante penal şi corectitudinea desfăşurării urmăririi penale sunt asigurate”.

„Evident, nu doresc să intervin într-o anchetă aflată în curs şi îmi exprim speranţa că la capătul procesului penal va fi stabilit adevărul”, a mai spus Marinescu la Digi24.

DNA a anunţat oficial, marţi seară, că preşedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a fost plasat sub control judiciar şi nu are dreptul de a-şi exercita funcţia. El este acuzat că a pemis accesul unor persoane neautorizate la informaţii care nu erau destinate publicităţii, pentru că l-ar fi prevenit pe reprezentantul Hotelului Internaţional din Sinaia în legătură cu controlul pe care ANPC urma să îl facă la unitatea de cazare.

Conform stenogramelor apărute în spaţiul public, Piedone a sunat de pe telefonul şoferului său la reprezentantul Hotelului Internaţional din Sinaia, anunţând cotrolul ANPC şi făcându-i recomandări legate de modul în care trebuie să se pregătească.

Miercuri seară, premierul Ilie Bolojan l-a eliberat din funcţie, pe presedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, după analiza actelor primite de la ANPC şi de la DNA, din care rezultă că acesta nu îşi mai poate indeplini atribuţiile de serviciu. Vicepreşedintele ANPC, Sebastian Ioan Hotca, a fost numit interimar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3213
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4251
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8168
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.9428

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb