Toate deciziile de arbitraj luate cu ajutorul asistenţei video vor fi explicate în timp real la stadion şi pentru telespectatori în timpul Euro-2024 din Germania (14 iunie-14 iulie), a anunţat miercuri Roberto Rosetti, şeful Comisiei pentru arbitri a UEFA.

Într-o conferinţă de presă de prezentare a dispozitivului de arbitraj pentru Euro-2024, Roberto Rosetti a declarat că toate situaţiile care implică asistenţa video de arbitraj (VAR) vor fi transmise pe stadion. "După asistenţa video, explicaţia tehnică a deciziei va fi afişată pe ecranele gigantice din stadioane", a explicat Roberto Rosetti, potrivit AFP.

De exemplu: "Penalti, henţ. Jucătorul nr. 9 al Germaniei a atins mingea cu mâna stângă, care se afla într-o poziţie nefirească, peste umăr şi în prelungirea corpului". Acelaşi anunţ tehnic va fi pus la dispoziţia comentatorilor meciului, pentru ca aceştia să îl poată explica telespectatorilor. La Cupa Mondială feminină din 2023, arbitrii au anunţat deciziile pentru spectatori printr-un anunţ verbal înainte de a relua jocul.

"Cred că VAR este un instrument fantastic şi că nu vom face un pas înapoi", a subliniat Roberto Rosetti, explicând că obiectivul este de a "reduce numărul de intervenţii VAR", dar "dacă există o imagine clară care poate dovedi o eroare clară, putem mulţumi VAR".

Roberto Rosetti a reafirmat, de asemenea, că singurul dialog permis pentru a explica deciziile va fi cel dintre arbitru şi căpitanul echipei. Orice jucător care va contesta o decizie sau va cere explicaţii va primi un cartonaş galben. Această regulă a fost aplicată în toate cele trei finale ale competiţiilor europene, acordându-se două cartonaşe galbene în finala Ligii Campionilor, două cartonaşe galbene în finala Ligii Europa şi un cartonaş galben în finala Conference League.

"Facem acest lucru pentru generaţiile următoare. Nu o facem pentru arbitri, ci pentru fotbal şi pentru imaginea jocului, pentru tinerii jucători şi pentru tinerii arbitri", a explicat Roberto Rosetti, făcând apel la jucători să evite orice dispută şi să îl lase pe căpitan să discute cu arbitrul. Pentru echipele care au căpitan portarul (Italia şi Slovenia), înainte de meci va fi desemnat un jucător care va reprezenta portarul în timpul meciului.