23 iunie 2012
 
Mult zgomot pentru nimic. Cam așa au stat lucrurile în privința meciului Germania - Grecia, ultra-potențat de amatorii de senzații tari, care reușesc să se îmbete cu apă rece. Nu s-a întâmplat nimic din punctul de vedere al unei eventuale surprize, lucrurile desfășurându-se exact așa cum își închipuia orice om care privise meciurile de până acum ale turneului final, cu Germania la timonă, atacând organizat și Grecia stând cu spatele la zid și așteptând o minune venită dinspre Olimp.
 
Singura surpriză a constituit-o numărul de goluri, dar la acest lucru au contribuit mai mulți factori. Grecii au marcat de două ori și datorită aroganței lui Joachim Low, care a decis să trimită mai multe rezerve pe teren. În cele din urmă rezultatul l-a ajutat pe tehnician, dar gestul rămâne urât. Asemenea ghidușii nu se fac la un turneu final, într-un meci eliminatoriu. Dacă ar fi evoluat împotriva Spaniei, cu siguranță Low ar fi jucat cu tot ce are mai bun în lot, dar pentru că a fost Grecia s-a gândit să desconsidere puțin adversarul. Trist, o nouă lecție de reținut în actualul context european, despre cei care devin mult prea puternici și își tratează partenerii cu maximă aroganță. Revenind la număratul golurilor, un alt factor decisiv a fost portarul Greciei, Sifakis. Jenantă prestație pentru un fotbalist care ar fi trebuit să fie cheia de boltă a unei echipe care se apăra disperat. Nu a reușit să rețină nicio minge, toate fiind respinse în față în ghetelor atacanților germani. Cu siguranță în Liga a 2-a românească găsim cel puțin trei apărători ai buturilor mai buni.
 
Aș zice că germanii nu au de ce să sărbătorească și nici grecii nu trebuie să fie triști. Apropo de fericire, vecina de scaun a celebrului Mircea Sandu, Angela Merkel, are un stil de a se bucura la goluri care îmi provoacă milă și sper să nu mai aibă ocazia să se manifeste astfel la acest Euro. Chiar dacă inițial aroganța nu costă nimic, în final trebuie plătită. 
 
  Dan Nicolaie