26 iunie 2016
 
Sacul a rămas complet gol lângă copacul unde s-au jucat Croația și Portugalia. Cele două echipe, de la care toată lumea aștepta spectacol, au oferit o chinuială, puțin estetică, pe parcursul a 120 de minute, foarte lungi.
 
Golul lui Quaresma, pe jumătate aparținând lui Ronaldo, a făcut diferența, iar Croația cea generoasă în exprimare în grupe, când a și fost răsplătită cu puncte și aplauze, a pierdut tocmai atunci când a încercat să predea o lecție de pragmatism. Trebuie reținut, când ai fotbaliști capabili să interpreteze magistral arii din opera celèbre, nu-i obliga să spargă lemne după ce au cărat pianul, e inestetic și contraproductiv.Desigur, dacă ești Irlanda de Nord sau Țara Galilor, iar forța fizică este mult peste tehnicitate, joci ce știi, cu riscul de a plictisi pe toată lumea. Din motive care îmi scapă, transmisia online a meciului (plătită cinstit) s-a blocat preț de câteva minute și trebuie să recunosc că au fost cele mai bune ale acestei partide. În absența imaginilor am putut să-mi închipui, evident în materie de fotbal, absolute orice. Așa cum am învățat fiecare pe la școlile noastre, norocul îi ajută pe cei mai insitenți, iar Garteh Bale a fost suficient de insistent, astfel încât să provoace un autogol.
 
Evident, ziua privitorilor neutri a fost salvată de elvețianul Shaqiri și de golul lui superb, realizat în urma unei execuții tehnice de excepție, o "foarfecă" de la granița careului mare, cu mingea plasată fix lângă bară. A fost un gol care ar fi meritat o soartă mai bună, a se citi o calificare. Premiantele primei zile de optimi de finală sunt, în ordinea intrării în scenă, Polonia, Țara Galilor și Portugalia. Elveția, Irlanda de Nord și Croația au de ce să regrete, cu mai mult curaj ar fi putut să obțină ele calificarea. Portugalia - Polonia este primul sfert de finală, în care absolut orice este posibil. A apărut și prima glumă după meciurile de sâmbătă: croații se întorc acasă în Croația, elvețienii se întorc acasă în... Kosovo. 
 
  D.N.