28 iunie 2016
 
Anglia a trăit o rușine istorică la acest turneu final, oferind prilej de ironii pentru două generații de acum încolo.
 
Cel mai bogat fotbal din lume, cu o bază de selecție imensă a fost eliminat de naționala celei mai mici țări care a ajuns vreodată la Campionatul European, cu o populație mai mică decât a unui cartier al Londrei, și cu doar 100 de fotbaliști profesioniști. Dacă politic ieșirea din Europa se produce în etape, valuri, hopuri, dopuri, în ciuda votului popular, fotbalistic lucrurile s-au tranșat rapid, chiar dacă niciun englez nu și-a dorit acest lucru. Este evident că nu întotdeauna ai parte de ceea ce îți dorești. Acest lucru este valabil și în cazul francezilor, care s-au amuzat copios, dar cu cât se apropie meciul cu Islanda, zâmbetul le încremenește puțin câte puțin.
 
Toate glumele cu pescari, vulcani, apă caldă oferită de natură au fost înghițite rând pe rând de supușii reginei, care au devenit ei subiect de glumă. Prost pusă în teren de un selecționer neinspirat, incapabil să inoveze ceva sau să schimbe cu cap desenul tactic pe parcursul meciului, cu un lider, Ronney, sacrificat la mijlocul terenului, Anglia nu a avut nicio șansă în acest meci.Tot o glumă a fost și comentariul acestui meci, dar una absolut sinistră. Rar am auzit atâtea nerozii pe minut pătrat, trimisul televiziunii de sport autohtone care a transmis toate meciurile de la Euro neavând nici măcar scuza de a fi afectat de caniculă.
 
După ce Islanda a ajuns în sferturile de finală ale Euro, toate explicațiile oferite de cuplul Burleanu - Iordănescu pentru evoluția palidă a echipei naționale a țării noastre , legate de baza de selecție, slăbiciunile campionatului intern, oboseala cauzată de disputarea a trei meciuri într-o săptămână ... devin de un ridicol absolut.
 
Italia a făcut o nouă demonstrație de fotbal eficient, arătând că această țară are resurse fotbalistice și de ambiție inepuizabile. Spania nu va face tripla, ceea ce e foarte bine pentru spectatorul neutru, care începuse să se acrească de atât tiki-taka pe burta goală. După ce au învins două dintre marile favorite (Belgia, Spania) azzurii sunt pregătiți pentru o nouă finală, în compania Germaniei. Antonio Conte a oferit o lecție de cum trebuie condusă o echipă națională, cu nerv, inspirație și capacitatea de reda încrederea în forțele proprii unor jucători aparent terminați. 
 
  Dan Nicolaie