02 iulie 2016
 
Țara Galilor a ajuns în semifinalele Campionatului European, în ciuda tuturor statisticilor, predicțiilor, pronosticurilor. O nouă palmă pentru filosofii limbii de lemn de la Federația Română de Fotbal, care ne-au explicat, penibil, cum stă treaba cu baza de selecție, campionatul, jucătorii din străinătate, flora și fauna și că având în vedere toate aceste date, plus graficul capcană de la Evaluarea Națională, era imposibil să învingem Albania.
 
Revenind la oameni care se pricep la fotbal, galezii produc o revoluție fotbalistică din toate punctele de vedere. Oferă lumii fotbalului un exemplu despre cum poți asambla o echipă în care la rampă să iasă un jucător care nu mai are contract nici măcar în liga a 2-a ( Robson - Kanu), iar o mega - vedetă ( Gareth Bale) aleargă precum un maratonist pentru a recupera, pasa, centra pentru colegi, fără să-i certe, să se isterizeze atunci când ei greșesc. Devine tot mai evident că la acest nivel, al echipelor naționale, patriotismul joacă un rol mult mai important decât își închipuie majoritatea fotbaliștilor noștri. Faptul că după meci galezii au cerut organizatorilor să pună din nou imnul la stația de amplificare a stadionului spune enorm despre această echipă. Dacă dorim să reclădim o echipă reprezentativă, primul pas ar fi să învățăm să cântăm cum se cuvine imnul, cu dat mărunt din buze, mimând nimicul, și cu generali- antrenori care se uită după muște într-un moment solemn se vede unde am ajuns. Vă invit să urmăriți în această seară echipa Italiei la intonarea imnurilor, în special pe căpitanul Buffon și veți înțelege de ce au reușit să-i sperie pe germani.
 
Belgia s-a comportat jalnic, căzând pradă trufiei și prostiei. Cu jucători învoiți să semneze și să negocieze viitoarele contracte la echipe de club, era clar că își tratează la preț de matineu adversarul, iar în final rezultatul s-a văzut. Portugalia - Țara Galilor este prima semifinală a Euro 2016, una imposibil de anticipat la startul competiției. Dacă cineva mai îndrăznește să vorbească de favoriți, o face pe propria răspundere! 
 
  Dan Nicolaie