05 iulie 2016
 
Semifinalele turneului final al Campionatului European propun două partide interesante, pe o parte a tabloului se întâlnesc cele două mari favorite (Franța - Germania), iar de cealaltă se confruntă formațiile (Țara Galilor - Portugalia) cu cei mai scumpi fotbaliști europeni (Gareth Bale și Cristiano Ronaldo). Învingătoarea din meciul Germania - Franța este considerată drept marea favorită la câștigarea trofeului, dar turneul a oferit până acum suficient de multe surprize și partide terminate după prelungiri, astfel încât să existe și posibilitatea unei surprize.
 
Înainte de startul Euro, conform caselor de pariuri, favorite la câștigarea trofeului erau Franța, cotată cu 4,25/1, urmată de Germania 4,30/1, iar cele mai probabile finale erau: Germania - Spania (cotă 12/1), Franța - Spania (13/1), Franța - Germania (14/1). Una dintre posibilele finale va avea loc în semifinale, iar finala, oricare va fi ea, este una care nu a fost anticipată înainte de debutul competiției. Iată pe ce locuri se aflau în clasamentul "financiar" înainte de începerea Euro 2016 cele patru semifinaliste: 1. Germania - 562.000.000 euro, 4. Franța - 454.000.000, 6. Portugalia - 321.700.000, 12. Țara Galilor - 168.600.000. Evident, marea surpriză o reprezintă echipa națională a Țării Galilor, care a trecut în optimi de Irlanda de Nord și în sferturi de Belgia. O surpriză este și Portugalia, dar nu atât prin prisma faptului că a ajuns în semifinale, ci datorită felului în care au făcut acest lucru, fără nicio victorie în cinci meciuri în timpul regulamentar de joc.
 
Franța - Germania reprezintă o confruntare clasică pentru turneele finale. Campioana mondială en-titre, Germania, a jucat aproape fără greșeală pe tot parcursul acestui turneu, având un grup extraordinar de jucători. Franța are câteva individualități, în compartimentul ofensiv, în plus are și avantajul de a evolua în fața propriilor suporteri. O confruntare în care față în față se vor găsi jucători de peste un milliard de euro.
 
Portugalia - Țara Galilor propune o confruntare între primii doi fotbaliști europeni, din punctul de vedere al cotei de transfer: Ronaldo - 110.000.000 euro și Bale - 90.000.000 euro. Atitudinea celor doi la acest turneu a fost diametral opusă, dacă Ronaldo a continuat să se comporte ca o vedetă, așteptând ca echipa să-l ajute pe el să iasă la rampă, Bale a devenit jucătorul de echipă perfect, alergând enorm, recuperând și pasând, încadrându-se perfect în jocul colectiv. Portughezul Cristiano Ronaldo este și fotbalistul cu cele mai mari câștiguri în 2015. Atacantul lui Real Madrid a obținut din salariu, bonusuri și contracte de publicitate 82.100.000 dolari. Ronaldo este și cel mai bine plătit jucător din lume în sporturile de echipă.
 
Calculele financiare par a indica o finală Germania - Portugalia, rămâne de văzut dacă aceasta va fi confirmată și de rezultatele din cele două semifinale. 
 
  DAN NICOLAIE