Noaptea Mintii(lor)...la SI(F)BEX
Noaptea Mintii(lor)...la SI(F)BEX
 Un trio care a ținut capul de afiș, la sfârșitul anului 2010 și începutul lui 2011 – Teodor Ancuța, Cristian Sima și Daniel Țepeș –aflați, pe atunci, în centrul manevrelor care au condus la schimbarea conducerii Sibex, revine în atenția publicului,
 printr–un epilog uimitor al degradării relațiilor de afaceri dintre ei.
 Teodor Ancuța, fondatorul Bursei sibiene (înlocuit din funcția de președinte, în 2011, de brokerul Cristian Sima) și omul de afaceri Daniel Țepeș – fostul proprietar al casei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, acționar Sibex din 1998 – s–au reîntâlnit într–o afacere cu final la Tribunal, scrie publicația Bursa.
 După părăsirea Sibex, Teodor Ancuța s-a ocupat de investițiile la „Păltiniș” SA, la complexul „Casa Turiștilor”. Potrivit domniei sale, citată de Bursa, la Păltiniș, a investit peste 4 milioane de euro, din care dou[ milioane euro fonduri nerambursabile.
  Daniel Țepeș și-a însușit afacerea lui Teodor Ancuța, printr-o tranzacție cu care cel din urmă se consideră înșelat.
 Țepeș nu a dat curs invitației publicației Bursa să explice întâmplarea; Ancuța, însă, a acordat un interviu explicativ, pe care îl publicăm și noi în continuare, cu acceptul auto­rului.
 Reporter: Domnule Ancuța, în ultimele noastre discuții,
 ne-ați spus că, odată cu schimbarea dumneavoastră din toate funcțiile deținute în grupul Sibex (prin înlocuirea dumneavoastră cu Cristian Sima) vă veți ocupa de Păltiniș, unde, ne-ați informat că încă din 2008, ați demarat o investiție de peste 4 milioane de euro la hotelul „Casa Turiștilor”
  Teodor Ancuța: Așa cum am declarat, așa am și făcut și am reușit să realizez unul dintre cele mai frumoase hoteluri din Munții Carpați, o investiție de excepție pentru turismul românesc. Cele 100 de camere au fost moder­nizate și dotate cu mobilier din lemn masiv, făcut de o firmă austriacă, designerul a fost unul dintre cei mai buni din România, multe materiale și echipamente (peste 90%) au fost aduse din import.
  Rep: De ce ați vândut aceast[ societate pe care ați clădit-o 15 ani?
  T.A.: Intenția mea nu a fost să o vând, ci să-mi caut un asociat, un om de încredere, un partener care să vină cu mine, lângă mine, să muncim împreună, cu condiția ca eu să am 51% minim. Am dorit să primesc pe acțiunile vândute valoarea nominală cu care le-am cumpărat și nu mai mult, iar asociatul să achite și jumătate din creditul și datoriile neachitate, în jur de un milion de euro. Restul creditului, de aproape un mi­lion, urma s[ fie achitat (din activitatea curentă) în 10 ani, conform contractului cu do­bândă anuală de 5% stabilită prin contractele de creditare.
  Rep.: Ce s-a întâmplat de nu mai aveți nicio acțiune la Păltiniș; cum ați vândut 95,550% din totalul acțiunilor, 561.747 acțiuni?
  T.A.: „Ceasul rău, pisica neagră”! Pe 2 noiembrie 2012, la deschiderea oficială a Casei Turiștilor, l-am invitat și pe Daniel Țepeș, care a fost de mai multe ori oaspetele meu; îi plăcea Păltinișul, a cumpărat și un teren în urmă cu mulți ani. Totdeauna, în cei 15 ani de când l-am cunoscut (din 1998, când a devenit acționar la Sibex) am avut o relație bună, am crezut că este un om corect și cinstit. Atunci
 i-am spus că aș dori să caut un asociat mai tânăr cu care
 să-mi împart munca, deoarece, în ultimii doi ani, am muncit într-un ritm epuizant, cu patru ore de somn pe noapte. Am avut o stare de oboseală foarte mare, iar acum, odată cu pornirea activității, simțeam că am nevoie de un suflu nou și aveam nevoie și de o pauză binemeritată. Am confundat dușmanii cu prietenii, așa că i-am vândut toată societatea SC „Păltiniș” SA (tot pachetul de acțiuni deținut, 95,550%) cu cele șase active, aproape 6.000 mp teren intravilan, din care 80% în centrul stațiunii Pârtiniș, peste 9.000 mp desfășurați - hoteluri și vile, din care 7.500 mp ultramo­der­nizați și ultradotați la Casa Turiștilor, care numai în luna decembrie 2012 a adus venituri de peste 400.000 lei, cu toate că era prima lună de activitate completă.
  Rep.: Ce sumă de bani ați încasat, având în vedere că o revistă de specialitate vă situează și în 2013, în topul milionarilor pe poziția 420, cu 7 milioane euro - poziție mai bună decât în 2012?
  T.A.: Evaluarea făcută a fost corectă, deoarece numai in­vestiția pe care am terminat-o în 2013 a fost de peste 4 milioane euro, iar hotelul „Casa Turiștilor” a fost evaluat, în 2010, la 3,5 milioane euro de către bancă pentru creditul de 1,5 milioane euro, acordat înainte de începerea moder­nizării și extinderii. La suma de 7,5 milioane euro se mai adaugă 300.000 euro Casa de Piatră, 150.000 euro Vila 1, 150 000 euro terenuri anexe, litigiile 300-400.000 euro (investiții efectuate de SC Păltiniș în active retrocedate numai în Cabana 21 - „națio­nalizată” - deși era construcție nouă în totalitate, a fost retro­cedată după ce am reconstruit-o și am investit în ea 776.000 lei - bani creditați de mine și notificați drept de ipotecă în CF-ul Cabanei 21). Deci, valoarea tuturor activelor este de 8,5 milioane euro, iar datoria la bancă cu toate datoriile curente era, la data de 3 aprilie, de dou[ milioane euro (1,76 milioane euro ban­că plus 0,24 milioane euro rest datorii investiții și cheltuielile lunii curente). Datoria totală a societății era, în momentul vânzării, aproximativ egală cu fondurile nerambursabile atra­se pentru investiția reali­zată; restul de 7 milioane euro era suma netă. Hotelul Cin­drelul care are 50 de camere (jumătate din Casa Turiștilor) și fără SPA, fără două Săli de conferințe, fără dotări la nivelul nostru, a necesitat tot peste 4 milioane euro investiții.
  Rep.: Totuși, de ce ocoliți răspunsul legat de prețul la care ați vândut Păltinișul?
  T.A.: Îmi este jenă să vorbesc despre prețul primit, deoarece am primit țeapa vieții mele, pot să spun c[ l-am dat de pomană sau „de bogda­proste”. Ca să fiu sincer, am crezut în toate promisiunile lui verbale și scrise (n.r. ale lui Daniel Țepeș); mi-a promis că ceea ce ar face pentru el, va face și pentru mine. Eu am uitat că a mai avut antecedente și cu BVB-ul, când nu și-a mai recunoscut nici demisia, iar în cazul meu nu și-a mai recu­noscut nici promisiunile scrise și verbale, nici anexa la con­tract - „grafic derulare tran­zacție” - nici scrisul lui și nici chiar semnătura. A spus și a scris că „nu vrea procesele Păltinișului” și că-mi cesio­nează toate litigiile; tot așa a spus și a scris că pentru da­toria Păltinișului de 100.000 euro (435.000 lei) față de mine este de acord să preiau Vila 3 (așa cum scrisesem în fiecare dintre cele 34 contracte de creditare). Tot așa, mi-a pro­mis câ-mi dă și 30% din banii nerambursabili, tot așa a promis că-mi dă 50% din profitul net realizat timp de 10 ani, iar acum mă târăște prin procese, cred că mai vrea
 să-i dau eu lui și vreo 500.000 euro pe lângă faptul că i-am dat degeaba o avere netă de 7 milioane de euro. Mai mult, toți angajații sunt speriați, timorați de „Țepeș” și niciun angajat care lucrează în Păltiniș nu are voie să vor­bească cu mine (unii lucrează de 12 ani în Păltiniș). Cum aude că discută cu mine, îi dă afară! A adus poligraful să-i testeze dacă au vorbit sau m-au ajutat la ceva. A spus că va face orice să nu mă mai vadă prin Păltiniș, eu care timp de 15 ani am făcut eforturi supra­omenești să aduc stațiunea din nou pe harta României, fiindcă între anii 1990 - 2000 a dispărut de pe lista stațiunilor turistice (nu dispunea de ca­nalizare, gospodărie centra­lizată de apă, stație de epurare mecanică, biologică etc ), iar locațiile erau în ruină.
  Rep: Cum s-au derulat negocierile cu Țepeș?
  T.A.: Mi-a spus acum trei luni că „pune la bătaie” 16 milioane euro „să mă termi­ne”, cred că nu va reuși - am fost și rămân un luptător, chiar dacă nu am banii și vârsta lui.
  Negocierile cu Daniel Țe­peș s-au derulat din 02.11.2012 până în 03.04.2013 - cinci luni, pe­rioadă de negocieri tergiver­sate intenționat, ca să-mi accentueze oboseala și să ajung cumva în apropierea insolvenței. Odată cu ideea că vine lângă mine și totodată că aduce și un specialist în turism din Austria, încă de la începutul anului 2013, impli­carea mea a scăzut. Nu
 mi-am dat seama că el asta urmărea, să mă implic cât mai puțin, să scadă veniturile și să crească oportunitățile de a negocia un preț mai mic. Nu a reușit să mă aducă aproape de insolvență (așa cum ar fi dorit), iar la data de 03.04 2013, SC Păltiniș nu avea restanțe la credite și dobânzi, și nici datorii la Direcția Finanțelor sau la Consiliul Local. Dacă SC Păltiniș ar fi avut probleme financiare, atunci instituția care a creditat investiția ar fi majorat și reeșalonat creditul. Eram la finalul investiției și începusem activitatea.
  Eu i-am spus lui Daniel Țepeș c[ nu am să caut un alt cumpărător, deoarece în el am încredere ca în copiii mei.
 Negocierile au mers des­cendent, lunar în favoarea lui.
  1) 51% eu, 49% el, plată acțiuni 2,5 lei la valoare nominală și 1 milion euro bancă;
  2) 49% eu, 51% el, plată acțiuni 2,5 lei, drepturi litigioa­se și 1 milion euro bancă;
  3) 2 euro pe acțiune plus drepturi litigioase, plus 50% profit net 10 ani
  4) 1 euro pe acțiune, plus drepturi litigioase, plus 50% profit pe 5 ani, trimițându-mi și contractul, cu afirmația (pe e-mail) că asta este maximum ce poate da;
  5) 0,17 pe acțiune (100.000 euro plus drepturile litigioase, plus 50% profit 5 ani).
  O parte din negocieri s-au purtat la Păltiniș scrise de mâna lui și verbale, iar o parte pe e-mail și am încheiat în aceeași zi cu semnarea con­tractului de vânzare/cumpă­rare acțiuni, separat o anexă la contract semnată de Țepeș intitulată „Grafic derulare tranzacție”, prin care se obliga să-mi acorde drepturile litigioase și 50% din profitul pe 5 ani, pe lângâ alte obligații.
  Rep:. Domnule Ancuța, cum se poate să vindeți Păl­tinișul, o avere de 7 milioane euro, cu 100.000 de euro?
  T.A.: La ultima fază a ne­gocierilor, mi-a zis c[ îmi va da și 30% din contravaloarea fondurilor obținute din finan­țare nerambursabilă, dacă monitorizarea este fără sanc­țiuni financiare, promisiune pe care nu a mai trecut-o în ane­xa la contract „Grafic derulare tranzacție” semnată de asemenea de părți. Deci, pe lângă 100.000 euro, a zis
 că-mi dă toate drepturile liti­gioase, plus 50% din profitul net pe 5 ani precum și 30% din fondurile europene neram­bursabile atrase și, în final, voi ajunge la 2 euro pe acțiune. De altfel, el a cumpărat acțiuni „P[ltiniș” de la „Carpatica Invest” cu 15 lei acțiunea, iar de la mine le cumpărase cu 0,80 lei/acțiune. Deci, ce promite și semneazâ cu mâna lui, nu mai recunoaște! La fel cum a făcut și la Bursa de Valori București, unde nu și-a mai recunoscut demisia. Ce să mai vorbim de faptul că nu i-a convenit că am achiziționat - înainte de încheierea contrac­tului - Vila 3, „putregai istoric” (pentru a lichida creditarea de 100.000 euro făcută de mine societății Păltiniș SA), deci pe o sumă identică cu cea cu care el a cumpărat un imperiu (6 active, în frunte cu hotelul ultra­modernizat „Casa Turiștilor” cu 7.500 mp suprafață utilă). Duplicitatea lui este de ne­tăgăduit - se vede din e-mail-urile și înscrisurile lui, unde aprobă și este de acord cu această tranzacție, a Vilei 3 pentru ca SC Păltiniș să nu mai aibă datorii către mine.
  Rep: În instanțe ce se întâmplă?
  T.A.: Acum, Țepeș a început să discute și cu pârâtele din litigiile aflate pe rolul instan­țelor pentru Vila 20/21 și Ca­bana 1, oferindu-le bani ca să preia el cele trei vile cu o capacitate de 120 locuri de cazare, ca să nu-mi mai plă­tească mie aproximativ 400.000 euro - drepturi liti­gioase. La unul dintre proce­sele care a fost trecut în anexa la contract și în care urma să iau drepturile litigioase a și renunțat.
  Deci, face tot posibilul ca să nu mai încasez nici drepturile litigioase, conform anexei la contract. La fel procedează și cu profitul, făcând creditări cu dobândă de 8%, față de 5% cât aveam contractul cu banca, probabil pentru plata creditului, deoarece investiții nu mai avea de făcut. În urma investițiilor hotelul a fost oficial dat în funcțiune în 2 noiembrie 2012, locația era deja perfectă, nu mai era nevoie de nimic decât de clienți și marketing. Mi-am dat seama că vrea să nu mai primesc nimic, să rămân și fără cei 300.000 euro, ma­jorări capital social cash, să rămân și fără cei 30% din cele dou[ milioane euro neram­bursabili, și chiar fără Vila 3 plătită prin creditări cu doi ani înaintea încheierii contractului de vânzare-cumpărare acțiuni (nemaifiind trecută pe lista activelor vândute), deci vrea să nu mai primesc nimic, ba să-mi ia și ceea ce am cumpărat pe drept..
de ASHALISALAMDANUMAIAM, 08.03.2014, 16:09
soarece versus pisica
 Baga totul in insolventa si.l termini. Prea multa incredere strica. La o scara mult mai mica am patit eu. Suma mica 2000 eur. Ma intepasem. Dar am dus pe faliment intentionat. Acum am ramas cu ideea si o parte din clienti.
de cristinel, 26.12.2015, 13:45
  • 1
Nume:
E-mail:
Titlu:
Opinia:
Acord: Prin trimiterea opiniei ne confirmati ca ati citit REGULAMENTUL si ca va asumati prevederile sale!

.