Pamflet: Piața derivatelor ca un film sau Marile Schimbări. Exercițiu de imaginație.
Pamflet: Piața derivatelor ca un film sau Marile Schimbări. Exercițiu de imaginație.
 
 Doamnelor și domnilor, haideți sa facem un exercițiu de imaginație. Cu personaje de film. Doctorul, Stan și Bran. Ah, și musai niște cârtițe și un valet – trădător. Poate și o mimoză, două. Doctorul e fondator de instituție financiară într-un oraș din Transilvania. Stan un așa-zis guru al speculațiilor și fost președinte de casă de film sau mai degrabă de societate de senzatie implicata in film - (acronim ssif) iar Bran un vajnic reprezentant al unor societăți iubitoare de film (acronim - sif). Filmul nostru se numește Marile Schimbări. Valetul trădător e un fost impresar fără succes. Sau inter pe la un fin broker.
 Scenariul spune că acest cuplu de comici (Stan și Bran) a ajuns în Consiliul de Administrație al instituției financiare din Ardeal. Au fost aduși, pe rând, de Doctor, care dorea să crească piața și avea nevoie de sprijin atât de la societățile amintite cât și de la casele de film. Bătrânul doctor guvernase despotic până atunci și, conjunctural sau nu, dezvoltase o piață destul de bună pentru România. Așa era rolul. Dar nu mai mergea. În acționariat interesele erau altele și mișcarea trebuia făcută. Primul a intrat în rol Stan. La ceva vreme după, și Bran. Aceștia nu erau încă aliați.
 Dar listarea instituției a dus treptat la pierderea controlului de către Doctor iar uzurpatorii și-au implantat cârtite în societate. Care și-au făcut bine treaba…L-au manipulat pe Doctor și multe altele…Doctorul a supraviețuit unei încercări de eliminare din rol pe finalul lui 2010. Stan a fost apoi eliminat temporar din distribuție. În rolul de membru al CA a intrat Bran, căci sub presiunile unor regizori, îl sprijinise inițial pe Doctor. Regizorii trebuiau recompensați. Din păcate, Doctorul nu a fost suficient de hotărât să elimine valetul-trădător din distribuție, care pare că e un pion cheie. Doctorul l-a ignorat și pe Bran. Iar asta l-a costat. Patru luni mai târziu nu a mai rezistat. Rolul lui se terminase.
 La final de aprilie 2011, Doctorul a fost eliminat din distribuție de o coaliție Stan și Bran. Primul a atras cu vorbe dulci și, gurile rele spun că nu numai, o serie de case de film. Cel de-al doilea a venit cu puterea societăților cu bani iubitoare de cinematografie. Mirajul rolurilor era mare. Stan a intrat din nou în distribuție. Cap de afiș. A fost ales în rolul de Președinte - Director General. Viva la revolucion! Nu a putut să-și exercite însă talentul, fiind contestat în instanță de Doctor.
 In rolul de Director General și Președinte de CA, cu statut de interimat, a ajuns Bran iar toate deciziile au fost luate în urma înțelegerilor tacite dintre cei doi. Dar piața de film are și un Corp de Arbitri. Chipurile. Acesta a „anchetat” mișcările de trupe. Furtună într-un pahar cu apă. Că și arbitrului îi pace comedia. Iar din corpul de arbitri a mai apărut un personaj. Pe numele său Papion. Sau Comisarul. Fost arbitru. Un personaj responsabil cu sforile. Pe care s-a cățărat până la rolul de vice. În tot acest cadru mai apar și mimoze, mai mult sau mai puțin importante. Mimoza fiind ceva asemănător unei secretare. Se știe, în filme, secretarele sunt prietene cu valeții și au acces la multe informații.
 În toamna lui 2011 Stan avea deja rolul de președinte CA după soluționarea proceselor pe care Doctorul le-a intentat producătorilor de film. Apoi, la începutul lui 2012, a intrat în dublu rol, validat de Corpul de Arbitri și ca Director General. Dar el a jucat, practic, și până atunci, cu acordul tacit al lui Bran. Special Guest Star, cum spun americanii. S-a creat, prin efecte speciale și prin audiențe artificiale impresia ca filmul are succes.
 După ce Stan a luat și rolul de Director General cu acte în regulă la început de an curent, Valetul a ajuns pe cai mari! Dovadă și ascensiunea sa până la rolul de Director Adjunct.
 Se părea că Stan și Bran sunt un cuplu inseparabil. O alianță puternică. Dar iubitorii de film nu știau, până acum, și cât de rezistentă. Iată că nu prea mult. Amicii de conjunctură se contrează mai nou puternic, pe un fond de degradare vizibilă a audiențelor. Și banii sunt din ce în ce mai puțini. Stan pierde teren și se pare că valetul său își respectă blazonul de trădător și trece în barca mai mare și mai puternică. Până nu demult, valetul îi ducea geanta lui Stan, din birou la mașină, că doar făcea parte din strategia de marketing prevăzută în scenariu. Acum, în trailerul noului sezon, e nominalizat de Bran, drept un angajat model. Scenariul s-a schimbat iar valetul are un nou stăpân. Sau joacă dublu, că are asta în sânge. Talent pur.
 În curând, pe final de septembrie, va începe așadar noul sezon. Vom vedea cine va rămâne din vechea distribuție. Cert este că, în acest film, e bine să fi valetul - trădător. Cum necum, el cade mereu în picioare. Un adevărat model.
 Iar piața? Să fim serioși, e doar un pretext. Filmul e construit după altă regie.
 Să vedem când va fi oprită producția!
 Acest material este un exercițiu de imaginație și un pamflet. Orice asemănare cu întâmplări, fapte și persoane reale este pur întâmplătoare și trebuie tratată ca atare.
de Stefanescu, 05.09.2012, 22:01
Nume:
E-mail:
Titlu:
Opinia:
Acord: Prin trimiterea opiniei ne confirmati ca ati citit REGULAMENTUL si ca va asumati prevederile sale!

.