ÎN ULTIMUL TRIMESTRU DIN 2020 ŞI PRIMUL TRIMESTRU DIN 2021Preţurile apartamentelor au crescut cu 5%

G.U.
Companii #Construcţii / 08 aprilie

Preţurile apartamentelor au crescut cu 5%

Pe baza datelor strânse de pe platformele de anunţuri de imobiliare pe parcursul anului 2020, experţii OLX Group au analizat impactul pandemiei asupra sectorului imobiliar din ţările în care compania este prezentă, conform unui comunicat de presă remis redacţiei. Printre acestea se numără şi România, în care OLX Group deţine Storia.ro, OLX şi Autovit.ro.

Analiza s-a concentrat pe trei zone distincte: preţ, ofertă şi cerere, care au fost analizate atât în cazul proprietăţilor oferite spre vânzare, cât şi în cazul celor spre închiriere. Datele analizate în România au fost agregate de pe platformele Storia.ro şi OLX Imobiliare.

Impactul pandemiei asupra evoluţiei preţurilor

Între ultimul trimestru din 2020 şi primul trimestru al anului, preţurile au fost marcate de o creştere cu 5% în cazul apartamentelor de vânzare, în timp ce apartamentele oferite spre închiriere au avut preţuri în scădere cu 3%, o dinamică vizibilă în special după perioada stării de urgenţă. Preţurile au evoluat similar şi în cazul caselor - dacă cele de vânzare au avut un preţ mai mare (cu 9%), casele de închiriat au avut preţuri mai mici (cu 6%).

Potrivit sursei citate, o situaţie aparte s-a remarcat în cazul preţurilor terenurilor, care au crescut cu 19%, în special după starea de urgenţă. Pandemia a influenţat interesul cumpărătorilor faţă de terenuri, iar acest lucru a dus la modificări semnificative ale preţurilor de-a lungul anului 2020.

În concluzie, proprietăţile de închiriat au fost singurele marcate de o tendinţă de scădere, în timp ce preţurile proprietăţilor de vânzare sunt uşor mai ridicate decât înainte.

Impactul pandemiei asupra ofertei de anunţuri imobiliare

În 2020 s-a remarcat o creştere a numărului de anunţuri noi (publicate pe platforma în perioada la care face referire analiza) şi anunţuri active (adică toate anunţurile active la un moment dat pe platformă - atât anunţurile noi, cât şi cele mai vechi, a căror valabilitate a fost prelungită) în cazul apartamentelor oferite spre închiriere. În timp ce anunţurile noi au fost mai multe cu 35%, numărul anunţurilor active a crescut cu 79% în ultimul trimestru din 2020 comparativ cu primul trimestru al anului. În cazul apartamentelor de vânzare, anunţurile referitoare la aceste tipuri de proprietăţi au stat mai mult pe platformele de imobiliare - cele noi au fost în scădere cu 6%, în timp ce anunţurile active au fost în creştere cu 20%.

În cazul caselor, numărul de anunţuri noi a scăzut cu 8%, în timp ce anunţurile active au fost cu 3% mai multe în trimestrul 4 comparativ cu primul trimestru al anului 2020. Numărul de anunţuri noi a fost marcat de o scădere semnificativă în cazul terenurilor (-22%), iar cele trei procente de creştere de la nivelul anunţurilor active s-au menţinut şi în cazul terenurilor.

În concluzie, atât anunţurile noi, cât şi cele active au fost în creştere pentru apartamentele de închiriat. În acelaşi timp, se poate observa o scădere a numărului anunţurilor noi pentru apartamentele de vânzare, case şi terenuri, dar şi o creştere a anunţurilor active pentru aceste categorii.

Impactul pandemiei asupra cererii de pe platformele de anunţuri imobiliare

Conform comunicatului, starea de urgenţă a determinat schimbări în ceea ce priveşte traficul de pe platformele de imobiliare. Acesta a fost în scădere în perioada lockdown-ului şi a reînceput să crească după aproximativ 4 săptămâni, în cazul ţărilor europene. Lucrurile au stat similar şi în România, unde traficul înregistrat pe Storia.ro şi OLX Imobiliare a revenit la stadiul de dinainte de pandemie în 7 săptămâni de la declanşarea stării de urgenţă.

"Faptul că facem parte dintr-o companie globală ne oferă avantajul unei viziuni ample asupra impactului pandemiei în sectorului imobiliar. Analiza datelor din România este doar începutul, pentru că ne-am propus să continuăm să facem astfel de analize şi să punem datele într-un context mai larg, cum ar fi cel european şi nu numai. Aşa cum putem observa şi din datele prezentate, anul acesta a fost unul ieşit din comun pentru sectorul imobiliar, în special în perioada stării de urgenţă, însă ne-am bucurat să vedem că piaţa din România şi-a revenit rapid pe aproape toate segmentele şi să observăm interesul tot mai mare al românilor de a avea o proprietate a lor," a declarat Răzvan Voicu, Head of Storia.ro & OLX Real Estate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Prostii cum sa creasca pe pandemia asta...In curand preturile o sa scada la 50% fata de de cele actuale..

    Ce caterinca asta cu cresterea preturilor! In urmatoarea perioada vor creste doar impozitele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

19 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2444
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8603
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.8836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro